BRISEL - Britanski prestolonaslednik, princ Čarls, kritikovao je danas klimatske skeptike, optužujući ih da igraju "nepromišljenu igru ruleta" sa budućnošću planete Zemlje.

Princ Čarls je, na Samitu o prosperitetu niske emisije ugljen-dioksida u Briselu, istakao da skeptici koji ne veruju u globalno zagrevanje uzrokovano ljudskom delatnošću, deluju "korozivno" po javno mnenje, prenela je agencija AP.

"Njihova sugestija da su stotine naučnika širom sveta pristrasni navodi na zaključak da su mnogi od nas u tajnoj zaveri da potkopaju i namerno unište čitav tržišno-orijentisan kapitalistički sistem", izjavio je princ od Velsa.

Mnogi skeptici, kojih ima najviše u Sjedinjenim Američkim Državama, odbacuju naučne dokaze o tome da je zagrevanje planete uzrokovano ljudskom aktivnošću, uz tvrdnju da velika većina naučnika nije u pravu ili da su posledice zagrevanja preuveličane.

"Kako će se ti ljudi suočiti sa svojim unucima i priznati im da su izneverili njihovu budućnost?", zapitao se princ Čarls, koji je već duže vreme aktivan na polju promovisanja ekoloških tema.