UMRLO DEVET SRPSKIH BEBA: Golgota srpskog naroda na izbegličkom putu od Knina do Užica (FOTO)

Novosti online

04. 08. 2022. u 09:49 >> 14:50

VEČERNjE novosti, 10. avgust 1995. Oluja. Jedan od mnogobrojnih tekstova koji opisuje strahote srpskog naroda proteranog iz Krajine.

УМРЛО ДЕВЕТ СРПСКИХ БЕБА: Голгота српског народа на избегличком путу од Книна до Ужица (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

U rubrici koja je nosila naslov "U žiži" Večernje novosti 10. avgusta 1995. godine objavile su tekst pod naslovom "Umrlo devet beba" u kome je opisan strašan događaj kada je na putu od Knina do Pavlovića mosta na Drini umrlo devet srpskih beba.

Kolona stradalnika iz Republike Srpske Krajine ide i ka Užicu, gde je u noći između utorka i srede prihvaćeno i smešteno već njih 1200, žena i dece. Prema ovom gradu kreće se još osam konvoja sa četiri hiljade ljudi. Ali do odredišta, prvog noćenja pod krovom u poslednjih šest dana, po pravilu ih stiže manje nego što krene - pisalo je tada u "Večernjim novostima".

Tako je bilo i sa prvom grupom koja je kasno preksinoć stigla iz Knina u Užice.

Na put ka Srbiji krenulo je i nije stiglo devet beba! Poumirale su od iznurenosti, gladi i žeđi. Njihovi grobovi ostajali su pored puta, a od iznurenosti i vrućine stradao je i veći broj starijih osoba. Koliko - niko ne zna tačno, pa ni medicinsko osoblje kninske bolnice koje se obrelo sa izbeglicama u Užicu.

Osim podataka da je na putu umrlo devet beba (poslednja na Pavlovića ćupriji, sedmomesečna devojčica), ni medicinske sestre ne znaju ništa više da kažu...

- Golgota do Srbije - čulo se među izbeglicama...

Foto: Novosti arhiva

Članak "Večernje novosti", 10. 8. 1995.

BONUS VIDEO: POGROM SRBA IZ KRAJINE: "Oluja" - zločin bez kazne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)