Roboti iz Silicijumske doline ostali bez posla: Šef ih o otkazu obavestio mejlom

NovostiOnline

14. 01. 2020. u 22:15

Роботи из Силицијумске долине остали без посла: Шеф их о отказу обавестио мејлом

Foto: printskrin YouTube

Alek Garden, ispred startapa "Zume pizza", kaže da će bivši radnici moći da se prijave na 100 novih radnih mesta koja planira da otvori
Silicijumska dolina predstavlja simbol rastuće tehnološke, prehrambene i automobilske industrije, međutim, za neke startap kompanije stvari ne idu predviđenim tokom, pa tako roboti ostaju bez posla. I ne samo to, šef jedne automatizovane prodavnice za proizvodnju i prodaju pice, pod nazivom "Zume", svoje zaposlene je o otkazu obavestio mejlom.

Roboti su "vredno" pravili pice, ali se prodavnica zatvorila usled novih planova, kao i tri kafeterije u centru San Franciska koje su poslovale po istom principu.

"Zume pizza" kaže da ukida 172 radna mesta u samoj dolini, i još 80 u gradu. Oni pice isporučuju od 2016, međutim, sada nameravaju da se usredsrede na sistem pakovanja i isporuku hrane.

Alek Garden, ispred "Zume pizza", ne samo da je o ovom planu zaposlene obavestio putem e-poruka, već je istakao i da će bivši radnici moći da se prijave na 100 novih radnih mesta koja kompanija planira da otvori u službi za pakovanje.

Kafeterija "Cafe X" je zbog neisplativosti zatvorila tri svoja objekta, a osnivač ovog startapa Henri Hu, rekao je da su ti kafei u centru pomogli da se razvije najnovija mašina, sada korišćena u prodavnicama na Međunarodnom aerodromu u San Francisku, odnosno u San Hoseu. Ovaj lanac je od početka (2017) počeo da radi sa robotima-baristima, majstorima za smutije i hamburgere, i sa mašinama koje su mešale i dozirale obrok salate.
Ipak, "Cafe X" neće biti usamljen na aerodromu. "Briggo Coffee House" je još jedna kafeterija koja ima robota-baristu, spremnog da napravi 100 napitaka u jednom satu, piše lokalni list. Robotika je najpre rasla u magacinima da bi se ubrzao rad, povećala produktivnost i smanjili troškovi, a sve više prelazi u industrije, poput prehrambene.

(telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije