Tintor: Nema opasnosti od dodatnog zračenja sa 5G

Tanjug

subota, 10. 08. 2019. u 13:11

 Тинтор: Нема опасности од додатног зрачења са 5Г

Depositphotos

Kako je Tintor rekao, pošto 5G tehnologija podrazumeva velike kapacitete, potrebna je gusta mreža baznih stanica, a takođe je neophodno da te bazne stanice budu povezane optičkim vlaknima
Direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Vladica Tintor izjavio je da 5G tehnologija ne donosi opasnost dodatnog zračenja, a u to bi, kako je najavio, uskoro mogli da se uvere i građani Srbije.

Kako je Tintor rekao za "Blic", pošto 5G tehnologija podrazumeva velike kapacitete, potrebna je gusta mreža baznih stanica, a takođe je neophodno da te bazne stanice budu povezane optičkim vlaknima.

On podseća da je gusta mreža baznih stanica pokrenula građansku inicijativu u celom svetu, po pitanju zračenja.

"Naravno, laž bi bila reći da bazna stanica ne zrači, jer da ne zrači, ne bismo imali nikakav signal. Ipak, treba imati u vidu inženjersku stranu koja možda ne deluje logično, ali - što je mreža baznih stanica gušća, to je njihova snaga manja", pojašnjava Tintor.

Što se tiče Srbije, bar u nekoj bliskoj budućnosti, koristiće se uglavnom frekvencije koje se već koriste za mobilnu telefoniju.


"Mi u RATEL-u smo razgovarali s Naučno-tehnološkim parkom Beograd da tamo postavimo jedan naš senzor koji bi merio zračenje prve komercijalne 5G bazne stanice, pošto ne postoje još uvek precizna merenja 5G tehnologije. To bi trebalo da uveri ljude da ne postoji opasnost od dodatnog zračenja, a napomenuo bih samo i da su naši propisi mnogo stroži od evropskih po pitanju zračenja", dodao je Tintor.

On je naglasio da je 5G tehnologija možda i pogrešan marketinški termin, jer sa komercijalnog aspekta, ono što pruža predstavlja jednu sasvim novu dimenziju, i komercijalna primena tih mogućnosti još nije viđena.

Dodao je da ni evropske zemlje, a ni Srbija, nemaju planove za ovu, pa čak ni za sledeću godinu što se tice komercijalne primene 5G tehnologije.

"Mislimo da je možda 2021. godina trenutak kada bi moglo realno da se razmišlja o komercijalnom pružanju usluga 5G tehnologije", najavljuje Tintor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

JA

12.08.2019. 17:13

Jedna bazna stanica je napravljena- podignuta na periferiji grada Paraćina. Na preiferiji gde opet ima kuća, domacinstva sa malom decom. Ipak tu žive ljudi a govorili su nam na protestnom satanku u MZ, da, stanica NE ZRAČI. Gore čitam da stanica ipak zrači, što znači da su nas lagali, da je ovde stanovništvo, zbog krupnog kapitala, zivotno ugroženo. Učinite nešto da se ova bazna stanica iseli daleko od naseljenog mesta

Jole

12.08.2019. 22:56

E pa ako Tintor kaze onda mozemo mirno da spavamo, boze me sacuvaj gde mi zivimo.