U MUZEJU Nikole Tesle, na dan rođenja slavnog naučnika, otvoren je Istraživački centar koji je zahvaljujući kompaniji "Samsung" u potpunosti renoviran i opremljen najmodernijom opremom i tehnologijom za brži i lakši pristup naučnim materijalima u digitalnom obliku. U Istraživačkom centru studenti i istraživači iz celog sveta moći će da pregledaju svu bazu originalnih Teslinih rukopisa, beleški i dokumenata i koristiti ih za svoje naučne radove i istraživanja.

Osim ulaganja u Istraživački centar, u Izložbenom delu Muzeja, posetiocima su dostupne dve interaktivne table na kojima je instalirana aplikacija na srpskom i engleskom jeziku sa informacijama o životu, dostignućima i najvažnijim pronalascima cenjenog naučnika, sa njihovim opisima i fotografijama.

- Danas ceo svet slavi rođenje jednog izuzetnog čoveka i naučnika. Otvaranje Istraživačkog centra rezultat je dugoročne saradnje koju imamo sa Muzejem i ujedno jedan od načina da odamo počast doprinosu Nikole Tesle čovečanstvu, nauci i tehnologiji. Zaista verujemo da naša inovativna tehnologija i konkurentni proizvodi mogu pomoći mladim ljudima da slede Teslin primer nesmetano istražujući i tako ostave dubok trag u nauci. Ovaj centar je poruka studentima i istraživačima da se budućnost gradi na napornom trudu i radu, ali i na kreativnosti, inovacijama i tehnologiji - rekao je Pum Džo Li, predsednik kompanije "Samsung" za Adrijatik region.

Saradnja Muzeja Nikole Tesle i kompanije "Samsung" biće nastavljena u septembru organizacijom konkursa "Budi kao Tesla", za osnovne i srednje škole, kao i za fakultete. Cilj takmičenja je da se što većem broju dece i studenata približi život i stvaranje poznatog naučnika.

- Saradnja sa kompanijom "Samsung" je od velikog značaja. Uz pomoć nove opreme sada će sve biti dostupno u digitalnom obliku, što je još jedan dodatni način očuvanja radova i dokumenata našeg naučnika - izjavio je dr Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

BOGATA RIZNICA

ISTRAŽIVAČI iz celog sveta u Muzeju mogu naći informacije iz oblasti istorije nauke, pronalazaštva, patentnih prava i o projektima nastalim iz pokreta za očuvanje životne sredine i istraživanja takozvanih čistih izvora energije. Muzej poseduje izuzetno vredne kolekcije: više od 160.000 originalnih dokumenata, 2.000 knjiga i časopisa, više od 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, 1.500 fotografija i staklenih foto-ploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja i više od 1.000 planova i crteža.