Anonimno merenje brzine: Policija izašla na ulicu i testirala kako se vozi

Vid Blagojević

07. 07. 2020. u 15:21

Анонимно мерење брзине: Полиција изашла на улицу и тестирала како се вози

Foto: Vid Blagojević

Anonimno merenje brzine kretanja vozila obavljeno je savremenim radarskim uređajem
Auto-moto društvo „Optima“ iz Modriče i pripadnici  Ministarstvo unutrašnjih poslova RS proveli su noćas, u okviru republičke preventivne kampanje „Niti jedna brza vožnja“, anonimno merenje brzine u mestu Jakešnica na magistralnom putu M-17 Modriča -Doboj.

Anonimno merenje brzine kretanja vozila obavljeno je savremenim radarskim uređajem. Akcija je trajala tri časa od 23 do 2 ujuto i tom prilikom je zabeležen  prolazak 204 vozila, čija je brzina merena, na mestu gdje je maksimalno dozvoljena brzina 60 kilometara na čas. Prekoračenje brzine između 10 i 20 kilometara na čas zabeleženo je kod 5 vozila a maksimalano prekoračenje od 30 kilometara ili kretanje vozila preko 90 kilometara na čas evidentirano samo u jednom slučaju.

- Snimanje je bilo anonimo jer je radar bio sakriven da bi smo dobili pravu sliku o ponašnju vozača na putu kada je brza vožnja u pitanju. Ovakav način rada i merenja brzine znače za istraživanja kako unaprediti ponašnje vozača na putu. Vozači koji prekorače brzinu neće biti kažnjavani, čak ih nismo ni zaustavljali. Merenje brzine se radi zbog uzimanju uzorka radi nekih daljih naših aktivnosti. – istakao je  Jovan Kovačević  sekretar Auto moto društvo „Optima“ Modriča

Ova akcija ima za cilj upozorenje i sprečavanje nastajanja saobraćajnih nesreće, koje su 19% izazvane brzom vožnjom u Republici Srpskoj. Pored Modriče, AMS RS i MUP RS će u okviru ove kampanje anonimno meriti brzine kretanja vozila na svim putevima u Srpskoj, posebno u naseljenim mestima, van naselja i na auto putu. Rezultati ovog istraživanja biće dostavljeni nadležnim institucijama i predstavljeni javnosti radi sprečavanja nastajanja saobraćajnih nesreća sa nesagledivim posledicama.                

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije