Virus ugasio 4.300 radnih mesta: Korona donela nevolje i gazdama i zaposlenima u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

četvrtak, 04. 06. 2020. u 06:23

Вирус угасио 4.300 радних места: Корона донела невоље и газдама и запосленима у Српској

Mnogo građevinaca izgubilo je posao u RS / Foto D. Pozderović

Epidemija korone donela je poslodavcima Republike Srpske velike probleme, koji su za posledicu imali gubitak čak 4.300 radnih mesta. Među njima je više od 2.500 onih koji su radili na određeno vreme

EPIDEMIJA korone donela je poslodavcima Republike Srpske velike probleme, koji su za posledicu imali gubitak čak 4.300 radnih mesta. Među njima je više od 2.500 onih koji su radili na određeno vreme. S druge strane, ohrabruje to što je u istom periodu, kako tvrde u Vladi RS, zaposleno 2.700 radnika.

Ipak, privrednici i sindikalci nisu veliki optimisti i smatraju da u naredna tri meseca sledi borba za svako radno mesto u RS. Prema njihovim rečima, sada je najbitnije da se pokuša zaustaviti veći broj otkaza. O vraćanju radnih mesta koja su izgubljena u epidemiji, tvrde, ne treba ni razmišljati, jer će to biti nemoguće. Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, kaže, za "Novosti", da privrednici rade sa 30 do 50 odsto kapaciteta.

- Mašinska i auto industrija su na velikom udaru, prerađivačka industrija takođe, jer su najveći kupci iz Italije i Austrije. Nemačke firme su smanjile narudžbine od naših firmi - ističe Ćorić. - Zbog smanjenog obima poslovanja, nažalost, uslediće otkazi po mnogim firmama u Srpskoj, a to bi se moglo meriti gašenjem hiljada radnih mesta. Rešenje je da se maksimalno pomogne privrednicima da pokušaju da zadrže sve radnike do septembra, jer se tada očekuje oporavak privrede.

Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS, kaže, za "Novosti", da je realni sektor dobio veliki udarac u odnosu na budžetske korisnike.

- Sve više ugostitelja i zanatlija gubi poslove i neće ih ponovo pokretati. O hotelijerstvu je suvišno i govoriti. Većina je ostala bez posla jer nema gostiju - ističe Tatić, i dodaje da bez pomoći Vlade teško se može očekivatio oporavak.

VIŠKOVIĆ: POMOĆ PREDUZETNICIMA

- Cilj Vlade RS je da poveća javnu potrošnju, a ne da se smanjuju plate. Uzajamno poverenje između Vlade i poslovne zajednice dovelo je do toga da sačuvamo radna mesta. Formirali smo i garantni fond, uz pomoć kojeg ćemo pomoći preduzetnicima. Omogućićemo poslovnim bankama da našim privrednim subjektima plasiraju 200 miliona maraka kreditnih sredstava - poručio je Radovan Višković, premijer RS.