Pred vama su zaključci: Narodna skupština RS odbacila Rezoluciju Parlamenta BiH

S.M.

utorak, 02. 06. 2020. u 00:23

Пред вама су закључци: Народна скупштина РС одбацила Резолуцију Парламента БиХ

Sednica Skupštine RS /FOTO D.Pozderovic

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je večeras "Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta"
Narodna skupština Republike Srpske odbacila je večeras "Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta".Za usvajanje Zaključaka glasala su 52 poslanika od 53 prisutna, dok suzdržanih i protiv nije bilo.

Pročitajte zaključke:

1. Narodna skupština Srpske odbacila je večeras Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 8. sednici održanoj 15.05., 19.05. i 20.05. 2020. godine.

2. Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

3. Neprihvatljiva je bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid. Narodna skupština podseća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat NDH.

4. Konstatujemo da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

5. Nepojmljiva je konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine. BiH tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.

6. Narodna skupština poziva sve u Bih da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada.

7. Srpski narod je bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu. Narodna skupština RS ima dužnost da čuva sećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama RS i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrednosti srpskog naroda.

8. U Republici Srpskoj pravno egzistira Deklaracija o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

9. Narodna skupština RS nakon isteka gotovo 5 godina od usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, smatra da nije realno očekivati da nadležne BIH i Republike Hrvatske u doglednom vremenu usvoje zakonske akte kojima bi se ustanovio isti dan za sećanje na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, kako je to usvojeno stavom 10. zaključaka iz usvojene Deklaracije, te da je jedino realno očekivati da postoji institucianalni kapacitet kao i javno iskazana volja u Republici Srpskoj i Republici Srbiji da se zakonskim aktom utvrdi i uredi ovaj dan.

10. Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva ne može se primenjivati u Republici Srpskoj.

11. Narodna skupština RS obavezuje Vladu RS da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu RS nacrt Zakona o Danu sećanja na NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

12. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu RS da u pripremi nacrta ovog Zakona uklljuči stručne saradnike iz Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske kao i predstavnike građanskih udruženja koja baštine kulturu sećanja na žrtve NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

13. Narodna skupština Republike Srpske ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorifikuju poraženi fašisti iz Drugog svetskog rata. Neprihvatljive su i uvređujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput "Blajburga" od strane vlasti Republike Hrvatske.

14. Narodna skupština RS smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava "Za dom spremni" kako za žrtve Drugog svjetskog rata, tako i za potomke žrtava.

15. Narodna skupština RS odbacuje netačne konstrukcije i spekulacije vezane za dio dokumentacije iz Jacenovca.

16. Narodna skupština RS smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu značajan dio dokumentacije iz Jacenovca snimljen i na savremeni tehnički način obezbeđen putem mikrofilmovanja i konzervacije.

17. Narodna skupštine RS formiće parlamentarnu delegaciju koja će posetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uveriti se u stanje dela Jacenovačke građe koja se tamo nalazi.

18. Narodna skupština RS potvrđyje da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu RS u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.

19. Narodna skupština RS potvrđuje nalaze Anketne komisije koja je formirana u Narodnoj skupštini i koja Je utvrdila stanje jasenovačke građe.

20. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".