Specijalista kardiolog i budući načelnik kardiohirurgije Univerzitetskog kliničkog centra (UKC)Republike Srpske Nikola Šobot rekao je da je otvaranje kardiohirurgije epohalan događaj za zdravstvo Srpske.


Nakon obilaska kardiohirurških sala, Šobot je rekao novinarima u Banjaluci da kardihirurgija podiže nivo kompletnog zdravstvenog sistema i zbrinjava najteže pacijente, gde se na milion stanovnika očekuje 500 operacija godišnje.


- Sale su vrhunski opremljene po najvišem evropskom nivou. Uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koji je regionalni lider u kardiohirurgiji, napravićemo impozantan rezultat i za ove potrebe edukujemo i naš kadar, istakao je Šobot.


Prema njegovim rečima, kardiohirurgija ima dve vrhunski opremljene kardiohirurške sale, intenzivnu negu i odelenje za prijem i zbrinjavanje pacijenata posle operacije, što zadovoljava potrebe za planirani broj operativnih zahvata u Srpskoj.


Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da će radovi na klinici biti završeni u martu, ali da se ne može reći tačan datum otvaranja klinike.


- Trudićemo se da to bude što pre, jer nas koče i tenderske procedure, rekao je Đajić i dodao da je otvaranje kardiohirurgije veliki uspeh rukovodstva UKC-a i Republike Srpske koji će doprineti poboljšanju i očuvanju zdravlja stanovnika Srpske.


On je ocenio je da je operacioni blok kardiohirurgije UKC-a izgrađen po svetskim standardima, sa najsavremenijim operacionim salama, instrumentarijumom i operacionim setovima.


- Zahvaljujem rukovodstvu Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku bez čije podrške ne bismo imali jednu od najopremljenijih kardiohirurških sala u regionu i većem delu Evrope, rekao je Đajić.


Prema njegovim rečima, uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kardiohirurgija koja je trebalo da bude izgrađena po principu javno-privatnog partnerstva, biće isključivo u vlasništvu UKC-a Republike Srpske.


- Nakon puštanja u rad kardiohirurgije, naši pacijenti neće morati da odlaze u inostranstvo kako bi bili podvrgnuti složenim operativnim zahvatima iz ove oblasti, a samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, kao i troškovi porodica pacijenata, istakao je Đajić.


Specijalista anesteziologije Boško Radomir rekao je da se raduje saradnji sa kolegama sa Dedinja, jer će oni omogućiti lekarima UKC-a da stvore svoje timove.


- Naš cilj je da što pre počnemo sami da radimo. Najteže je sastaviti timove, a naš kadar se već obrazuje u Klinici za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, te u klinikama u Kamenici i Ljubljani, dodao je Radomir.


Specijalista kardiohirurgije i upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Miodrag Perić rekao je da je saradnja sa UKC-om Republike Srpske uvek bila besprekorna, te su svi sa nestrpljenjem čekali da se ona kruniše otvaranjem kardiohirurgije u Srpskoj.


Kardio-anesteziolog i načelnik Odeljenja za anesteziju Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Siniša Jagodić rekao je da je oduševljen prostornim kapacitetima i da je reč o jednom od najlepših operativnih blokova u kojima je bio.


Kardiohirurgija će biti smeštena u objektu Južno krilo UKC-a na prvom spratu, a prostiraće se na površini od oko 1.500 metara kvadratnih.


Pročitajte još: UKC Banjaluka: Otvorena savremena kardio-sala


U toku su pregovori sa eminentnim stručnjacima iz Srbije, Slovenije i Austrije koji će dolaziti u UKC kako bi izvodili kardiohirurške procedure, a i lekari iz UKC-a odlaziće na petogodišnje specijalizacije u inostranstvo da bi nakon edukacije počeli samostalno da obavljaju najsloženije zahvate.