OČEKUJEM da Mlađen Božović u četvrtak bude imenovan za ministra za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara BiH. Prošao je sve bezbednosne provere, dobio "zeleno svetlo" institucija BiH, i dolazi na to mesto kao nestranačka ličnost i iz reda ostalih naroda. Sve je urađeno tako da se ispoštuju uslovi za imenovanje - kaže, za "Novosti", Nenad Nešić, vršilac dužnosti predsednika DNS.

On ističe da su stranke koje su učestvovale u formiranju vlasti na nivou BiH saopštile da su za njih prihvatljivi kandidati za ministre koji prođu bezbednosne provere, što je slučaj s Božovićem.

- Potez SDA, da se sada premišljaju oko podrške Božoviću, loša je poruka Srbima. Ako mogu zaustaviti imenovanje Božovića, onda sutra mogu zaustaviti i imenovanje Nešića, Dodika ili nekog drugog kandidata i političara iz Republike Srpske za neku od funkcija na nivou BiH - ističe Nešić.

Komentarišući informacije da SDA "zateže" povodom imenovanja Božovića jer želi da se Senad Bratić, kadar SDA, vrati na mesto potpredsednika NS RS, s kojeg je smenjen nakon usvajanje deklaracija SDA krajem prošle godine, Nešić kaže da prilikom razgovora o vlasti na nivou BiH nije bilo nikakvih razgovora o funkcijama na nivou RS.

Nakon kandidature Mlađana Božovića, iz SAD su zamerili da je dovođen u vezu sa mobingom na radnom mestu i spominjali su čak i presude u vezi s ovim, ali i da nije nestranačka ličnosti.

Ove optužbe iz SDA Nešić odbacuje i kaže da su to netačni medijski napisi.

- Božović nikada nije bio optužen. Nema nikakvih sudskih presuda protiv njega. Čak je dobio i jednu presudu za klevetu povodom ovoga i sada čeka naplatu naknade. Tako da ova priča pada u vodu. Što se tiče priče oko toga da li je nestranačka ličnost, to je tačno, Božović nije član DNS - ističe Nešić.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD u PD Parlamenta BiH, kaže da se ovde ne radi o podršci Božoviću nego o završetku procesa izbora Saveta ministara, koji je nepotrebno odugovlačen godinu dana.

- Proces bi trebalo da se okonča na bazi dogovorenih međustranačkih principa, a jedan od njih do sada je uvek bio da stranke koje participiraju u tom telu samostalno predlažu kandidate. Nije se dosad nijedna stranka mešala u izbor druge partnerske stranke, pa nam nije jasno do kraja ponašanje SDA. Nadamo se da će se na međustranačkom sastanku raščistiti stavovi - ističe Novaković Bursać.

PROČITAJTE JOŠ: Sulejmani i Džaferović pripremali udar na Srbe: Šokantne informacije o delovanju bošnjačkog člana Predsedništva i ubijenog iranskog generala

Podsetimo, predsedavajući Kluba SDA u PD BiH Adil Osmanović izjavio je ranije kako nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa SNSD, podsećajući da je na tu poziciju trebalo da dođe nestranački kadar, budući da je u pitanju osetljiv resor.

- Na tu poziciju treba da dođe osoba bez bilo kakvih mrlja, a Božoviću se na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj napisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne delatnosti - pojasnio je Osmanović, i dodao da je to sporno za SDA.

PRVO NEOPHODNE PROVERE

ADIL Osmanović smatra da je trebalo sačekati sa imenovanjem Saveta ministara BiH dok ne budu poznati svi kandidati koji će proći neophodne provere, dodajući da su ostali ministri u Savetu ministara imali podršku koalicionih stranaka, što bi trebalo osigurati i za Božovića.