ALEKSANDAR Karač (29) iz Branjeva, kod Zvornika, povređeni radnik benzinske pumpe "Nešković", koja je uništena u ponedeljak u eksploziji gasa, i dalje je u veoma teškom stanju, dok je Gojko Krstić (59) iz okoline Loznice, koji je zadobio teže povrede u ovoj nesreći u stabilnom stanju. U ovoj nesreći, poginuo je Zoran Avramović (49), iz sela Jarebice, kod Loznice.

Karač je posle detonacije na pumpi u Donjem Šepku, kod Zvornika, smešten na intenzivnu negu Klinike za anesteziju i reanimaciju UKC Tuzla.

- Pacijent ima teške opekotine, povrede glave i grudnog koša. Priključen je na aparate za veštačko disanje i sve dalje prognoze su krajnje neizvesne - kaže Ersija Aščerić Mujedinović, portparol UKC Tuzla.

PROČITAJTE JOŠ - Snažna eksplozija u Zvorniku: Zakucao se kolima u benzinsku pumpu

Krstić, koji je svratio na pumpu da natoči gorivo, hospitalizovan je u Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC Republike Srpske u Banjaluci.

- On ima frakturu lobanje i otvoreni prelom leve ruke, ali je njegovo zdravstveno stanje zasad stabilno - rekao je načelnik banjalučke Klinike dr Nikola Bojić.

Nakon zbrinjavanja u zvorničkoj bolnici pet osoba je pušteno na kućno lečenje, dok je jedna žrtva prevezena u lozničku bolnicu i nije u životnoj opasnosti.

Miljan Bobar, portparol PU Zvornik, kaže da istraga u ovom slučaju još traje, i da je rano govoriti o tome koja varnica je izazvala eksploziju.

- Uviđaj još traje, jer je dosta objekata oštećeno. Stalno se izuzimaju predmeti koji će biti poslati na veštačenje i koji će poslužiti daljoj istrazi kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti te tragedije - rekao je Bobar.

Prema rečima zamenika tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini Bojane Lazarević, koja je obavila uviđaj, na potezu su veštaci koji će na osnovu pribavljenih dokaza i analiza dati svoje mišljenje.

Zasad je utvrđeno da je do curenja velikih količina gasa došlo posle sudara dva automobila, od kojih je jedan udario u točilicu za gas. Gas se dvadesetak minuta, kao magla, širio i niko nije uspeo da ga stavi pod kontrolu.

PROČITAJTE JOŠ - Lozničanin poginuo u eksploziji na pumpi: Izašao iz vozila da vidi šta se dešava i nastradao


- Očigledno nije bilo moguće da se plin zavrne na ventilu, jer je udar bio niže, verovatno već u delu rezervoara - tvrde neki od upućenih koji su se zatekli na mestu događaja. - Među onima koji su došli da vide šta se događa kod "Neškovića", u svojoj "opel zafiri" bio je i nesrećni Avramović, pre nekoliko dana stigao iz Slovačke, gde je radio u fabrici automobila. Došao je u zavičaj da proslavi novogodišnje i božićne praznike, a poginuo je u eksploziji.

U čitavom Gornjem Jadru, kom pripada i Avramovićevo rodno selo Jarebice, vlada tuga. Svi žale vrednog i čestitog čoveka, iz dobre porodice. Neutešni su supruga Milanka, sin Vlada, kćerka Danka, brat Goran i čitava porodica, kumovi, prijatelji. Njegova ćerka je udata u susedne Cikote, sin radi u Nemačkoj, svi su svoji ljudi i živeli su za dane zajedničkih susreta.

Delovi pumpe i oštećeni automobili

ISPUNILI USLOVE ZA RAD

VIŠE inspekcija kontrolisalo je rad "Nešković" pumpe u kojoj je došlo do eksplozije i tom prilikom nisu pronađeni nikakvi propusti i utvrđeno da su ispunjavali sve uslove za rad.

- Kada se steknu uslovi inspektor za zaštitu od požara izvršiće pregled kako bi se proverilo da li je od trenutka ranije izvršene redovne kontrole, eventualno došlo do nekih promena - rekla je portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Pojasnila je da je ranijom kontrolom utvrđeno da su radnici prošli potrebne obuke i imali uverenja o položenim ispitima za rukovanje zapaljivim tečnostima, a uredna je bila i atestno-tehnička dokumentacija.


KONTROLA NA GRANICI

NESREĆA na nekoliko stotina metara od graničnog prelaza trebalo bi da otvori i pitanja međugraničnih kontrola u ovakvim i sličnim situacijama. Prvi koji su stigli u pomoć posle eksplozije u Donjem Šepku bili su vatrogasci iz susedne Loznice, iz Srbije, u pratnji policije. Granične vlasti, međutim, nisu mogle da dozvole da kola hitne pomoći lozničke Opšte bolnice i Doma zdravlja "Dr Milenko Marin" pređu na levu obalu Drine i pruže pomoć povređenima. Mada je reč o drugoj državi, Loznica je ovom mestu najbliži grad.