OVE godine ističu mandati brojnim rukovodiocima na nivou institucija BiH. Među njima je Osman Mehmedagić Osmica direktor OBA BiH. Njemu mandat ističe od novembra meseca. Iz SNSD kažu, za "Novosti", da Osmica neće imati njihovu podršku za produžetak mandata, jer je svojim radom OBA dok je Osmica na njenom čelu, u više navrata radila na destabilizaciji Republike Srpske i kretala se van zakonskih okvira u obavljanju svojih aktivnosti.

Ipak, Dušanka Majkić delegat SNSD u Domu naroda Parlamenta BiH kaže, za "Novosti", da je ovde veliko pitanje proces formiranja vlasti i da li će se vlast na nivou BiH formirati do isteka mandata Osmici.


PROČITAJTE JOŠ: DODIK I DRAŠKOVIĆ OSNIVAJU FONDACIJU: Prvi projekat klinički centar

- Ukoliko BiH ne dobije novi Saziv ministara do isteka mandata Mehmedagiću, i ostane tehnički saziv, onda će Mehedagića sigurno ponovo predložit Denis Zvizdić predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu za novi mandat direktora. Po zakonu direktora OBA predlaže predsedavajući Saveta ministara i potvrđuju ga u ovoj instituciji - objašnjava Majkićeva.

Ona dalje kaže da jedan od razloga za odugovlačenje procesa formiranja vlasti u BiH od strane SDA jeste i fotelja Osmana Mehmedagića.

- U SDA su svesni da SNSD kada dobije mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH, a koje nam pripada, sigurno neće predložiti Osmicu - ističe Majkićka.

Dušanka Majkić / Foto D. Pozderović


S druge strane Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže da SNSD neće podržati imenovanje Mehmedagića za direktora OBA BiH.

- Osman Mehmedagić sigurno neće imati podršku SNSD prilikom izbora novog direktora OBA. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, OBA je radila na destabilizaciji RS i kretala se van zakonskih okvira u obavljanju svojih aktivnosti. Menadžment te agencije nema našu podršku i on ne može u narednom periodu darukovodi ovom agencijom - rekao je Košarac.

On ističe da OBA svoje aktivnosti treba da obavlja u skladu sa zakonom i uz parlamentarni nadzor, kao i nadzor Saveta ministara. On smatra da je potpunu kontrolu nad obaveštajnim sektorom u BiH imala struktura okupljena oko SDA.

- Verujem da postoje kapaciteti da seizvrši parlamentarni nadzor i da profesionalci obavljaju taj posao. Ne bi me iznenadilo da se uslovljavanjima i političkim spletkarenjima pokuša omogućiti produženje mandata tim ljudima, rekao je Košarac.

Osman Mehmedagić / Foto Pogled.ba


Ipak, kako kaže, za sada je sigurno da aktuelni menadžment Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH neće dobiti podršku SNSD. U tom kontekstu, dodaje da je posebno zabrinjavajuće što je BiH jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor nad obaveštajnim sektorom i da je to proizvod politike predsednika SDA Bakira Izetbegovića i direktora OBA Osmana Mehmedagića.


PROČITAJTE JOŠ: Banjalučki gimnazijalci "pobrali" medalje na Međunarodnoj olimpijadi u Moskvi

ISTIČU BROJNI MANDATI

PREMA zvaničnim podacima, ove godine mandati će isteći i direktoru i zamenicima direktora Agencije za statistiku BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija, Agencije za rad i zapošljavanje, direktoru, zameniku direktora i glavnom inspektoru Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH.

Mandat ove godine ističe i koordinatoru u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave u BiH, članu Odbora službe BiH za žalbe Saveta ministara, direktoru SIPA, zameniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja i veštačenja BiH...