Mala je bila sala u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci da primi sve one koji su želeli prisustvovati premijeri dokumentarno-igranog filma “Ratne priče sa Košara”. Film koji je sinoć imao premijeru u Banjaluci pred preko 600 ljudi, opisuje bitku na jugoslovensko-albanskoj granici 1999. godine, koja je trajala 67 dana. Na premijeru filma su došli i heroji sa Košara a koji se pojavljuju i u filmu i iznose sve detalje borbe kojom je kako poručuju u filmu odbranjenma otadžbina od strane šiptarskih terorista koji su imali veliku pomoć NATO!

Pročitajte još: Heroji koji su uspeli da poraze NATO i teroriste!

Darko Anđelković Raška, jedan od heroja Košara, kaže za "Novosti" da emociju koju su doživeli u Banjaluci na premijeri je nešto što će pamtiti celi život!

- Narod Republike Srpske nas je dočekao neverovatno. Toliku ljubav i poštovanje nismo doživeli nigde, ni ja ni moji saborci. Moram da se zahvalim svim ljudima koji došli na promociju filma, kaže Raška.

Posebno je bio dirnut višeminutnim aplauzom svih prisutnih ali i pesmom "Junaci sa Košara" koju je zapevala publika nakon završetka filma.

Pročitajte još: SEĆANjE NA HEROJE: Snima se film o paklu Košara po pričama vojnika (FOTO)


- Uz ovoliku emociju gledao sam film kao da je prvi put, kaže Darko.

Slađana Zarić, autor ovog filma u produkciji Radio-televizije Srbije, rekla je novinarima da film govori o kopnenoj ofanzivi koju je pokušala teroristička OVK u aprilu 1999. godine.

– Ovaj film nastao je kao pokušaj da ljudima koji su učestvovali u bitkama na Košarama i Paštriku poslije 20 godina zahvalimo za sve što su tada dali – rekla je Zarićeva.

Ona je dodala da je film u Srbiji imao neverovatan rejting i gledanost na Jutjub kanalu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao projekciji u Banjaluci, rekao je novinarima da je ono što je započeto zločinačkom akcijom “Oluja”, pa bombardovanjem Republike Srpske, nastavljeno NATO agresijom na SRJ, okončano bitkom na Košarama i bitkom na Paštriku.

Vulin je podsetio da Srbija i srpski narod nisu ničim izazvali NATO agresiju, nisu ničim opravdali NATO agresiju, kao što srpski narod ničim nije izazvao ni opravdao ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

– Mi zato moramo biti ponosni na junake sa Košara, Paštrika, Koridora, na stradalnike iz “Oluje” i na sve one koji su srpski narod branili. Srpski narod ratove nije tražio ni izazvao – istakao je Vulin.

On je rekao da je napad na jedan deo srpskog naroda napad na sve Srbe, bez obzira gde oni žive.

– Moramo da razumijemo da srpski narod, čije nacionalno pitanje još nije rešeno, mora u sebi da razmišlja o jedinstvenom narodu koji ima jedinstvene interese i potrebe i koji ima potrebu da odlučuje sam o sebi – istakao je Vulin.

On je rekao da Srbija koju vodi Aleksandar Vučić nije Srbija koja priznaje tuđe krivice, lažne simetrije i nije Srbija koja će povući i jedan jedini potez, a da ne misli o svim Srbima bez obzira gde oni žive.

– Samo jedinstveni možemo se nadati da će naša đeca živjeti u miru, a tamo gđe Srbi ne odlučuju sami o sebi za njih nema ni istine ni pravde – zaključio je Vulin.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je ovaj film veoma značajan jer je na Košarama odbranjena Srbija, a ako je odbranjena Srbija onda je odbranjena i Republika Srpska i čitav srpski narod.

– Ne treba da zaboravimo da je NATO bombardovao Srbe sa obe strane Drine. Zadesila nas je tragedija jednog naroda i upravo je ovo način da je otrgnemo od zaborava i da institucionalno gradimo kulturu sećanja i pamćenja – istakao je Kojić.

On je izrazio zahvalnost Ministarstvu odbrane Srbije, Vulinu, autoru filma, te “Zastava filmu” što je u Banjaluci premijerno prikazano herojstvo srpskih vojnika koje su oni pokazali na Košarama.

Pukovnik Vojske Srbije Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. Graničnog bataljona u vreme NATO agresije, rekao je novinarima u Banjaluci da je velika čast prikazivati ovaj film pred borcima Vojske Republike Srpske i njihovim potomcima, koji su na ovim prostorima imali mnogo Košara i mnogo Paštrika u svojoj borbi.

On je izrazio zahvalnost u ime pripadnika ovog bataljona i boraca sa Košara na ukazanom poštovanju u Banjaluci.

Projekciju filma organizovao je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Srbsko sabranje “Baštionik”.

MILORAD DODIK PRIMIO HEROJE SA KOŠARA

BANjALUKA - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u Banjaluci pripadnike nekoliko jedinica tadašnje Vojske Jugoslavije, koji su učestvovali u borbama na Košarama, na Kosovu i Metohiji, a pripadnici 63. padobranske brigade su mu uručili svečani amblem svoje jedinice. Dodik je ranije, kao predsednik Republike Srpske, posthumno odlikovao sedam pripadnika ove brigade, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Tokom današnjeg susreta u Administrativnom centru Vlade Srpske, Dodik je rekao da je izuzetno pozitivno što je u Srbiji snimljen dokumentarni film o Bici na Košarama, a zajednički je ocenjeno da je potrebno pristupiti i snimanju dokumentarnog filma o proboju "Koridora života" u Republici Srpskoj. On je pripadnicima nekoliko jedinica tadašnje Vojske Jugoslavije prenio da se poslednjih meseci u Srpskoj intenzivno govori o njihovom herojstvu i o istorijskom značaju Bitke na Košarama. Dodik je danas u Banjaluci obavijestio ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da nije dozvolio da Oružane snage BiH budu raspoređene na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Dodik i Vulin razgovarali su o političkim i bezbjednosnim temama u BiH i Srbiji.