Jahorinski poslovni forum okupio oko 100 učesnika

D.L.

28. 03. 2019. u 12:24

Јахорински пословни форум окупио око 100 учесника
Na Jahorini je otvorena Osma naučna konferencija "Jahorinski poslovni forum 2019" sa međunarodnim učešćem o tržištu i ekonomskoj politici u kontekstu evropskih integracija
Na Jahorini je otvorena Osma naučna konferencija "Jahorinski poslovni forum 2019" sa međunarodnim učešćem o tržištu i ekonomskoj politici u kontekstu evropskih integracija, a okupila je 100 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i BiH.

Dekan Ekonomskog fakulteta na Palama Radomir Božić rekao je da "Jahorinski poslovni forum" okuplja ekonomske eksperte iz regiona, te da se rad ovog skupa odvija u dvije sesije - ekonomija i turizam.


- Tema je „Tržište, moral i ekonomske politike u svjetlu modernizacije ekonomije i društva“ i taj naslov ukazuje šta je naš cilj. Imamo prisutno oko 100 autora uključujući i 60 radova i radove naših studenata sa drugog cilusa. Autori su sa različitih aspekta analizirali i istraživali određene ekonomske fenomene u konteksu teme konferencije", rekao je Božić na konferenciji za novinare. Božić je dodao da su pre konferencije napravili uvid u radove, tako da očekuju interesantne odgovore, ideje i predloge kako unaprediti ekonomski ambijent u BiH i zemljama regiona. Prema njegovim rečima, modernizaciju ekonomije i društva vide kao nastojanje da se smanji jaz u razvijenosti i BiH i drugih zemalja regiona u odnosu na ono što je njihov cilj, a to je EU.

- Za sve to nam trebaju odgovarajuće ekonomske politike na makronivou i odgovarajuće poslovne politike i strategije na mikronivou. Mi ekonomisti smo pozvani da u svemu tome damo svoj doprinos, istakao je Božić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da je "Jahorinski poslovni forum" jedna od važnijih naučnih konferencija, budući da ekonomski razvoj tretira faktore stanovništva, prirodne i energetske resurse, kapital, tehnološki progres i organizaciju preduzetništva.


PROČITAJTE JOŠ: Srbija i Republika Srpska grade centralu

Pašalić je dodao da Republika Srpska ima značajne projektne procese od kojih je sada u fokus stavljena demografska obnova u okviru koje su u prvom planu određene ekonomske mere, jer se bez ekonomskog razvoja i produktivnosti ne može računati ni na bolji demografski razvoj.

On je naglasio da su ekonomski i demografski razvoj dve ključne komponente na koje se treba koncentrisati svaka zemlja, a najveći izazov stavlja se pred ekomiste.

Profesor Ekonomskog fakulteta iz Subotice Aleksandar Grubor rekao je da cene rad kolega sa Ekonomskog fakulteta na Palama, tako da im je drago što su suorganizatori foruma koji prerasta u tradiciju.

Grubor je dodao da je "Jahorinski poslovni forum" prilika da se svi povezuju i zajednički rade na unapređenju ekonomskih znanja, razmene iskustva ili da služe dobrobiti zajednice u kojoj žive i rade.

Organizator naučne konferencije je Ekonomski fakultet Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a suorganizatori ekonomski fakulteti iz Podgorice, Skoplja i Subotice i Fakultet za menadžment i turizam u Vrnjačkoj banji Univerziteta u Kragujevcu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije