JAHORINA OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

SRBIJA i Republika Srpska zajednički će graditi jednu hidroelektranu, a lokacija na kojoj bi se ona nalazila mogla bi biti određena već krajem juna, izjavio je ministar industrije, rudarstva i energetike RS Petar Đokić.

Govoreći na jednom od panela drugog dana "Jahorina ekonomskog foruma" on kaže da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarano o realizaciji zajedničkih projekata u Srpskoj.

- Treba slediti tu inicijativu i spremnost Srbije da se ozbiljnije upusti u razvoj energetike u Srpskoj - rekao je Đokić.

On kaže da je blizu postizanje konačnog dogovora da tokom leta počne izgradnja hidroelektrane "Buk Bijela". Taj objekat nije jedini, jer Srpska planira izgradnju još tri hidroelektrane koje će zajedno dati 100 megavat-časova električne energije, a prioritet će biti gornji tok reke Drine.

Pročitajte još - Tržište BiH čeka srpske firme

Đokić smatra da se Srbija otvoreno i iskreno uključila u podršku razvoju infrastrukture u RS, a naročito drumske.

- Srbija želi da se upusti u podršku izgradnje mreže auto-puteva u Srpskoj. Nedavno je dala značajnu donaciju za izgradnju puta od Tjentišta prema Gacku. Od velikog značaja bi bilo kada bi Srpska mogla da izgradi saobraćajnicu u istočnom delu od Bijeljine, preko Zvornika, do Trebinja - istakao je Đokić.

Kroz sedam panela u petak se govorilo o razvoju takozvanih pametnih gradova, turizmu, dometima i ograničenjima različitih modela za finansiranje projekata od javnog interesa, kao i o izgradnji preduzetničkih eko-sistema javnih univerziteta i ubrzanom privrednom rastu i razvoju Srpske. Učešće na skupu uzelo je više od 50 stranih i domaćih predavača, 400 delegata, gostiju iz sveta biznisa, medija...


"TESLINI" REKORDI

DIREKTOR aerodorma "Nikola Tesla" Beograd Saša Vlaisavljević rekao je da aerodrom konstantno napreduje, a prošle godine je imao 5,34 miliona putnika, što je veoma značajno za razvoj turizma.

- Pre samo četiri godine naš profit je bio 116.000 evra, a prošle godine 27,6 miliona evra. Kargo je povećan za 220 odsto. Mnogo se radilo prethodnih godina, uložili smo 50 miliona evra u razvoj i plodove rada beremo u 2018, koja će biti rekordna - rekao je Vlaisavljević.