U ANDRIĆGRADU će početkom aprila biti održana trodnevna edukativna radionica za pobednike konkursa učenika srednjih škola pod nazivom "Zašto je kultura meni važna", dogovoreno je na sastanku predstavnika Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića.

Pročitajte još: Milica Ristić student generacije pravnog fakulteta

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da Ministarstvo prosvete i kulture već drugu godinu organizuje ovaj konkurs za srednjoškolce koji im omogućava slobodu da iskažu svoj puni talenat i kreativnost u različitim oblastima umetnosti.

- Ono što je specifično za ovaj konkurs jeste da nagrade nisu materijalne, nego iskustvene. Ove godine smo odlučili da se obratimo opštini Višegrad i njenom rukovodstvu, da ih zamolimo za saradnju i partnerstvo kada je reč o ovom izuzetno važnom projektu u smislu razvoja publike i kulturne pismenosti u zajednici i afirmaciji talentovanih učenika, istakla je Đakovićeva. 


Pročitajte još: Osam vrtića u petak počinje program pripreme za školu

Ona je zahvalila načelniku opštine Višegrad na podršci i pomoći, kao i partnerstvu u realizaciji ovog projekta.

Đakovićeva je navela da je reč o trodnevnom kampu gđe će, u saradnji sa RTRS-om i Akademijom umetnosti Univerziteta u Banjaluci, biti organizovana edukativna radionica za pobjednike među srednjoškolcima u svim kategorijama u oblasti umetnosti.

- Radionice će se snimati na raznim lokacijama, tako da će to biti prilika da đeca nauče nešto novo, da steknu nova znanja i iskustva, nove veštine u umetnosti i stvaranju u jednoj sredini koja sama po sebi odiše umetnošću kakav je Andrićgrad, rekla je Đakovićeva.

Načelnik opštine Mladen Đurević zahvalio je predstavnicima Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske što su izabrali Višegrad za organizaciju ove manifestacije.

- Kroz ovu edukativnu radionicu Deca će moći da iskažu svoje kreativnosti i sposobnosti. Verujem da će Višegrad i Višegrađani biti pravi domaćini kao što su uvek bili. Verujem da će deca, profesori i predstavnici Ministarstva odneti najbolje utiske iz naše opštine, rekao je Đurević.

On je napomenuo da se na sastanku razgovaralo i o drugim kulturnim projektima koji se održavaju u Višegradu, za koje opština ima veliku podršku resornog ministarstva.

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, raspisalo je u januaru konkurs za podršku učenicima srednjih škola u Republici Srpskoj koji imaju afiniteta za umetnost pod nazivom "Zašto je kultura meni važna?", a koji se odnosi na šest oblasti umetnosti.

Svi zainteresovani učenici srednjih škola bili su pozvani da dostave svoje radove o poimanju kulture i njene važnosti u društvenoj zajednici u oblasti likovne, primenjene umetnosti i dizajna, u oblasti fotografije, književnosti, dramske umetnosti, te filma i muzike.