Pre 23 godine potpisan Dejtonski sporazum

Tanjug

21. 11. 2018. u 10:07

Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH

Пре 23 године потписан Дејтонски споразум

AP Photo

Danas se navršavaju 23 godine otkako je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.


Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Dejtonski sporazum, nakon troneđeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici, Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.


PROČITAJTE JOŠ: Samo Srbi slave "Dejton"

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i Vesli Klark. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan.

Danas neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne delatnosti.


CVIJANOVIĆ: DEJTONSKI SPORAZUM OMOGUĆIO DA BiH ŽIVI U MIRU

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu jer je jasno da je taj aranžman omogućio da BiH funkcioniše u miru više od 20 godina i da na ovom prostoru postoji kakva-takva koegzistencija koja nije bezbjednosno rizična.

"Dejtonski sporazum jeste ključ opstanka BiH, u to duboko verujem, ali sam isto tako svesna da je zbog svih ovih devijacija koje su se dešavale u prethodnom periodu - intervencije međunarodne zajednice, masa nametnutih odluka visokog predstavnika, intervencijom Saveta za provođenje mira (PIK) - sporazum poprilično izobličen", rekla je Cvijanović, preneli su banjalučki mediji pozivajući se na Srnu.

Prema njenim rečima, da je Dejtonski sporazum poštovan i u potpunosti sproveden, te da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice, BiH bi danas bila puno ozbiljnija zajednica u kojoj bi postojalo više razumevanja i poverenja.

"Nažalost, možemo reći da je međunacionalno poverenje na minimalnom nivou", ocenila je Cvijanovićeva.

Predsednik Srpske precizirala je da u BiH nema dovoljno razumevanja zbog toga što se jedna od strana u BiH uvek oslanja na intervenciju međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica ili njen deo koji je najprisutniji uvek drži bošnjačku stranu i one koji propagiraju tu politiku", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ocenila je da je vreme da se vrati pragmatizmu i vidi šta je to ostvarivo u BiH.

"Ako samo branite nešto što je nametnuto, a vidite da je naopako, da je manje efikasno, da nije proizvelo veće međusobno razumevanje, pa čemu onda zadržavati te stvari", poručila je Cvijanovićeva.


DEJTONSKI SPORAZUM DONEO MIR, ŠTITI SRPSKI NAROD U BiH I RS

Aktuelni i bivši predstavnici vlasti u Reublici Srpskoj izjavili su, povodom 23 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je reč o dokumentu koji je doneo mir, koji štiti srpski narod u BiH i Republiku Srpsku.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je povodom 23 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da Srpska danas "slavi mir" i dan kada je potpisan Sporazum koji grantuje ravnopravnost i opstanak Republike Srpske.

" Aneksom 4. Dejtonskog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda, do danas se štite prava svih naroda i građana ove zemlje i garancija su njenog opstanka i daljeg razvoja", rekao je Čubrilović.

NJegov nekadašnji kolega Dragan Kalinić izjavio je Srni da se, što vreme više prolazi, pokazuje da je borba za izvorni Dejtonski sporazum i njegove ključne principe suštinska za srpski narod, njegovu ravnopravnost i opstanak u BiH.

"Republika Srpska će se uspešno razvijati, u to sam siguran, ali će se razvijati u okviru one BiH koja je determinisana izvornim Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Kalinić.


PROČITAJTE JOŠ: "Dejton dva" pusta želja Bošnjaka

Prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik ocenio je da Srpska ne može biti zadovoljna onim što je ostalo od izvornog Dejtonskog sporazuma i da ga je potrebno vratiti približno ili u potpunosti izvornim principima.

"Po jednima je Dejtonskim sporazumom zaustavljen rat, drugi su mislili da je to trajno rešenje, a postoje i treći koji su mislili da je to privremeno rešenje i da će doći do unitarne BiH, podele ili ukidanja", rekao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, sve što se dešavalo u prethodne 23 godine od zaključivanja Dejtonskog sporazuma jeste jedna istorija.

"Bilo je traumatičnih poteza jer je bio veliki uticaj nezgrapnih predstavnika međunarodne zajednice koji nisu znali suštinu našeg života", konstatovao je Krajišnik, koji je bio član delegacije Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu.

Istakao da je potrebno napraviti reviziju revidiranog Dejtonskog sporazuma koji danas postoji.

"Ne može ovakav Dejtonski sporazum kakav je sada biti dobra osnova za opstanak BiH, jer je promenjen 100 puta, uvek je neko iz njega uzeo šta mu je odgovaralo, uzeo neku nadležnost i preneo na nivo BiH", objasnio je Krajišnik.

On je poručio da BiH ne može funkcionisati ako se nekome nešto nameće i ako se svi u BiH ne uvažavaju.

Potpređednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković izjavio je da se dosledno zalaže za primenu izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako je napisan, bez interpretacija.

"Mi znamo da su problematika tog dokumenta aneksi četiri i sedam. Svako u BiH to doživljava na svoj način. Istina, Hrvati se još nisu vratili na prostor Republike Srpske, ali ja sa svoje tačke gledišta, mogu reći da sam nezadovoljan donatorima iz sveta koji ne ispunjavaju ono što su i potpisali i prihvatili zajedno u Dejtonu 1995. godine", rekao je Jerković Srni u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

komšija

23.11.2018. 04:21

@Mladen - Pravićemo mi Slobu od blata. Da nam je sad jedan Milošević, malo sutra bi na Kosovu i Metohiji bilo ovako.

Raca Milosavljevic

21.11.2018. 12:59

... jos jedan datum burne istorije i vecite borbe za opstanak Srba od Knina do Kladova ,od Subotice do Djevdjelije ....kako rece jednom prilikom nas veliki glumac Nebojsa Glogovac ...,,borba nikad nije prestajala niti ce skoro ..." ... a nesto pre toga Beckovic ... ,,ceracemo se jos ..." ...to je to ...

InspektorŠajkača

21.11.2018. 16:43

aj zdravo...pijaca..narod posto roblje...u priči prdljivi milojko...dejtonski nesporazum..vidi se po izrazima lica da je to bilo neko suđenje..milošević žrtva i ona dva pjanca u ulozi oštećenih s vjerom isčekuju pravdu..prc...