"ШАХОВСКОЈ" партији између компаније "Комсар енерџи" из Бањалуке, која је пре три године започела изградњу хидроелектране "Мрсово" на Лиму, и власника парцела крај реке које би будуће језеро требало да поплави, не назире се крај. Власници имања су пре две године добили решења којима се од њих, због виталног интереса Републике Српске, изузимају парцеле у сливу будуће ХЕ "Мрсово", али са 70 одсто власника још није обављена погодба о цени парцела, а камоли дат било какав предујам.

Људи су у дилеми да ли смеју да сеју било шта на тим њивама, за које више поуздано не знају да ли су њихове или бањалучке, односно Руса Рашида Сердарова, који је пре две године са председником РС Милорадом Додиком положио камен темељац за будућу хидроелектрану.

- Мени је тим решењем изузето 10,5 дунума плодног земљишта крај Лима, а са мном још нико није преговарао о надокнади, а камоли да ми је ишта платио. Прошле године сам имао род малина од близу четири тоне, око тону паприка, лука и парадајза, са планираним приходом од око 20.000 марака. Од тога искључиво живи моје трочлано домаћинство. У међувремену је слана потпуно уништила малињак, који бих ја сада обновио новим засадом, али не смем да уђем у тај ризик, јер се може догодити да сутра, или за пола године, дођу људи из "Комсар енерџија" и оберу малине уместо мене. Нема никога од званичника да нам било шта појасни. Тако, нити могу да гледам овај сумрак над малињаком, нити смем да на њему било шта радим, поучен искуством комшије Шевка Хелаћа, који је годину дана пре него што је почела експропријација засадио 1.000 садница малине, а то му није признато - каже, за "Новости", мештанин Ешеф Чаушевић.

У још тежој ситуацији је Синиша Папоњак, коме се малињак потпуно осушио од априлског снега и мраза, а Петар Тодоровић је на 18.000 дунума под малинама, петину засада покосио. Иста судбина је задесила и три породице Рађена у Мрсову.

У потрази за одговором шта да раде и како да се понашају власници парцела које нису откупљене, а практично су "заплењене", "Новости" су, у немогућности да контактирају с директором "Комсар енерџија", који је увек или на састанку, или на путу, одговор потражиле у општини Рудо.

- На тему изградње ХЕ "Мрсово", разговарао сам са директором Синишом Мајсторевићем, који ми је као разлоге толиког кашњења навео да је концесију "у пакету" за ТЕ "Угљевик" и ХЕ "Мрсово" добио Рашид Сердаров, а да су у међувремену искрсли неки проблеми због којих се већ две године тражи "стратешки партнер". Потрага не може још дуго трајати, јер концесија истиче 2022. године, а то значи да би најдаље 2018. морала да почне градња ХЕ "Мрсово". До тада је стање између градитеља и власника парцела, као и локалне самоуправе, у некој пат-позицији. Нико срећнији од нас не би био да централа почне да се гради, јер јој је претходила изградња хотела са четири звездице у центру Рудог, првенствено намењеног градитељима - каже, за "Новости", Рато Рајак, начелник Рудог.


НАЈИСПЛАТИВИЈА ХИДРОЕЛЕКТРАНА

РУЂАНИ изградњу хидроелектране "Мрсово" од 37 MW чекају још од 1977, уз констатацију да је то најисплативија електрана, јер не потапа регионални пут, који са Дрине води уз Лим ка западној Србији и северној Црној Гори, а ни сеоске путеве. Потапа седам кућа и напуштену зграду основне школе, а највећим делом, језеро у дужини од девет километара потопило би деградиране шуме у државном власништву.