„NOVOSTI” OTKRIVAJU: Epske bitke Crvene armije pred očima javnosti

Dragan Vujičić

nedelja, 05. 07. 2020. u 12:27

„НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ: Епске битке Црвене армије пред очима јавности

Sovjetska pešadija na ulicama Sevastopolja (Krim)

Uoči otvaranja izložbe zaboravljenih fotografija koje svedoče o nezaustavljivom hodu sovjetske vojske na putu konačnog pada i sloma nacističke Nemačke
IZLOŽBA "Nezaustavljivi hod Crvene armije na putu za Berlin", koja broji 96 "zaboravljenih" slika ruskih vojnih fotografa, biće otvorena u utorak 7. jula u 13 sati u Centralnom klubu Vojske Srbije. Ovi epski kadrovi od 1947. kada su jedini put prikazani na velikoj izložbi u Beogradu "čamili su" skriveni iza čeličnih kasa Arhive "Borba". Pre nekoliko godina, slike su pronađene slučajno u velikim kartonskim kovertama iza stotina kilograma čelika vojnih kasa ove dokumentacije. Neznani "arhivar" sklonio je svedočanstva ratnih napora sovjetske i jugoslovenske vojske posle Rezolucije IB 1948. na više od sedam decenija.

- Radi se o veličanstvenoj vizuelizaciji sovjetskih ratnih napora tokom Otadžbinskog rata za koju se mislilo da je zauvek izgubljena - objašnjava prof. dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije. Kada mi je Miroslav Toholj, iz Medija centra "Odbrana", pokazao fotografije i zamolio za stručnu obradu, prijatno sam se iznenadio materijalom. Da su ovakve slike prisutnije u javnosti ne bi bilo pokušaja revizije ishoda Drugog svetskog rata. Na ovim slikama sve je jasno...

Dr Bjelajac, jedan od najboljih poznavalaca vojne istorije u nas, praktično je od reči do reči potvrdio mišljenje Artjoma Hutorskoga, prvog koordinatora manifestacije "Besmrtni puk" kome smo prošle godine, kada je bio gost "Novosti", prvi put prikazali ovo jedinstveno "sakriveno blago".

- To što vi imate je neprocenjivo bogatstvo za kojim ruski vojni istoričari tragaju decenijama. Sve velike vojne formacije su sačuvale foto-postavke, sem ove, Trećeg ukrajinskog fronta, koja je nestala. Da za istoriografe neprijatnost bude veća, zarobljena nemačka tehnika na ovim slikama je do 1953. pretopljena u čeličanama SSSR i samo slike su bile dokaz herojskih ratnih napora ovog dela Crvene armije - objasnio nam je Hutorskoj.

Artjom Hutorskoj, prilikom prošlogodišnje posete “Novostima“ Foto A. Stanković

Deo postavke je digitalizovan, a očekuje se da će cela izložba putovati u Rusiju. Fotografije, godinama skrivane od očiju javnosti, prikazuju, pored ostalog, realne borbe ruske vojske sa Nemcima i neviđena razaranja u Ukrajini. Kako nam svedoči dr Bjelajac "ovo nikada ranije nije video", ocenivši ih "kao epske" i predviđajući da će "popuniti" i ruske vojne izložbe i udžbenike.

- Moramo da sednemo sa Rusima i da na osnovu slika Vasiljevskog, Konjeva, Žukova i njihovih štabova pokušamo da rekonstruišemo "pravac postavke". Praktično, na osnovu kadrova se vidi da potiču od Staljingrada preko beloruskog Belgoroda do našeg Beograda. To će biti poslastica za istoričare. Sve koji nikada nisu videli kako izgleda "klasična" vojna izložba pozivam da dođu u Dom vojske - kaže Mile Bjelajac.

Gradske ulice Odese sa uništenim automobilima

ISTORIJA I POLITIKA

- NAŽALOST, živimo u vremenu kada "politika melje istoriju". Jedan od primera je što Rusija i Srbija, najzaslužnije zemlje i narodi za pobedu nad planetarnim zlom fašizmom, nisu pozvane na obeležavanje početka Drugog svetskog rata u Poljskoj - rekao je za "Novosti" Artjom Hutorskoj, prvi koordinator "Besmrtnog puka", povodom najavljene izložbe.

Tenkovi tipa “Čerčil MK IV “ na prvoj liniji fronta


DIGITALIZACIJU ODLOŽIO KOVID 19

- VIRUS korona zasad je odložio posao oko digitalizacije neprocenjivog bogatstva Arhiva "Borbe". Kako ističe Andrija Jorgić, jedan od čelnika Kompanije "Borba", stotine hiljada slika i tekstova čeka da "promeni format".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije