Dimitrije nije dočekao ni maturu: Pomen u Gračanici ubijenom srpskom mladiću

Novosti online / D. Zečević

petak, 05. 06. 2020. u 18:25

Димитрије није дочекао ни матуру: Помен у Грачаници убијеном српском младићу
U Gračanici je obeležena 16. godišnjica ubistva srpskog mladića Dimitrija Popovića, koga je ubio maloletni Albanac

Rodbina i prijatelji okupili su se danas u Gračanici da obeleže godišnjicu stradanja Dimitrija Popovića pre 16 godina. Dimitrije Popović (17), učenik završnog razreda srednje medicinske škole u Gračanici, ubijen je na pragu punoletsva. Ispred kioskabrze hrane u centru Gračanice, dok je sa drugarima čekao da kupi sendvič, ovog mladića je ubio maloletni Albanac iz čista mira, hicima iz pištolja.

Iako se ubistvo dogodilo pre 16 godina, u Gračanici se sećaju ovog ni krivog ni dužnog srpskog dečaka koji je pred sobom imao mnogo planova.

- Naš Dimitrije je ubijen u sedamnaestoj godini, nije dočekao ni maturu, ni da ga majka oženi - oplakuje Dimitrija majka Jorgovanka na gračaničkom groblju gde je danas služen pomen u znak sećanja na tragično izgubljenu srpsku mladost. Posle pomena na groblju ,položili su cveće ispred kapele u centru Gračanice posvećene stradanju ovog mladića.

- Mi, porodica i prijatelji sećamo se Dimitrija svakog dana, i u njegovu čast podigli smo kapelicu u centru Gračanice , koju smo prošle godine počeli da oslikavamo. Dimitrije je žrtva jednog bezakonja i opomena za budućnost i sve buduće generacije da se ovakve stvari ne smeju ponavljati jer u takvoj atmosferi niko ne može da planira budućnost - rekao je Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica i Dimitrijev brat, napominjući da ni sada bezbednosna situacija za Srbe na Kosovu nije sjajna.

Inače, za ubistvo srpskog mladića pucano je iz automobila u pokretu marke Audi, za šta su optuženi Albert Krasnići i Labinot Gaši, koji je odmah slobođen, a maloletni Krasnići, osuđen je na šest godina zatvora.