Morali su da glume nindža kornjače, junake crtanih filmova, jer mali pacijenti su se plašili svega: Kako su u dečjoj kovid-bolnici u Nišu brinuli o bolesnim mališanima sa jugoistoka Srbije

Jelena Ćosin

sreda, 27. 05. 2020. u 13:29

Морали су да глуме нинџа корњаче, јунаке цртаних филмова, јер мали пацијенти су се плашили свега: Како су у дечјој ковид-болници у Нишу бринули о болесним малишанима са југоистока Србије
Mališane plašile maske, priče koje su čuli, pročitali ili videli na televiziji
OD 19. marta do danas kroz kovid-bolnicu za decu u Nišu prošlo je 88 pacijenata koji su imali respiratorne simptome, od kojih je 30 bilo pozitivno na koronu, ali i dvoje dece koja su preležala kavasaki sindrom koji se dovodi u vezu sa ovim virusom - kaže koordinator i dečji hirurg Anđelka Slavković.

Iako se situacija sa koronom sredinom maja malo stabilizovala, pa je izgledalo da će se puni bolnički kapaciteti smanjiti, ili da će bolnica biti ugašena, javila su se nova žarišta u Vranju i Leskovcu, pa se u Nišu trenutno leči 14 dece - od kojih je 11 pozitivno, dok troje čeka na rezultate testova, kao i devet pratilaca.

- Naši kapaciteti su uvek bili puni, pošto pokrivamo celi jugoistočni region. Imamo decu iz svih krajeva, ali ih je najviše iz Niša. Među obolelima od korone najviše je dece u uzrastu od 10 do 18 godina, i malo više je devojčica. Sva ta deca su sa srednje teškom ili lakšom kliničkom slikom, neka na kiseoničnoj potpori, ali nismo imali dece na respiratoru - kaže, za naš list, Slavkovićeva.

KAVASAKI SINDROM Dvoje dece preležalo je u dečjoj kovid-bolnici upalni kavasaki sindrom, koji se povezuje sa kovidom 19. Međutim, kako kaže koordinatorka te bolnice Anđelka Slavković, deca nisu bila pozitivna na koronu. - Došli su sa visokom temperaturom, sa oteklim limfnim žlezdama i promenama na koži. To je na vreme prepoznato i lečeno bez većih problema, ali moralo smo da budemo na oprezu sa tim, jer se Kavasakijev sindrom dovodio u vezu sa koronom - kaže ona.

Osim što su zbog korone neretko morala da koriste kiseonik, uz visoku temperaturu, upalu pluća, razne stomačne i druge tegobe, deca pozitivna na kovid suočavala su se u ovoj bolnici i sa mnogim strahovima koje je kod njih izazivalo sve ono što su o koroni danima gledali u medijima, ali i sama oprema pod kojom je čitavo osoblje moralo da radi. Zbog toga je pred lekarima bio i težak zadatak da osmisle način kako da decu oslobode straha.

- Glumili smo da smo nindža kornjače, da smo došli da se družimo sa našim malim junacima. Deca su uplašena i kada dođu na običnu hiruršku intervenciju, a kamoli sada, u ovim uslovima, kada vide skafandere, naočare, maske. Strah je veliki, naročito kod manje dece. Starija pak svašta pročitaju i vide u medijima, tako da su uplašena za svoj život. Svi smo se prilagođavali situaciji u cilju da se deca oslobode straha i počnu da sarađuju - priča nam Slavkovićeva.

Ona kaže da su roditelji koji su pozitivni na kovid bili uz svoju decu, ali da su tu mogućnost imali i oni koji su bili negativni.

Anđelka Slavković

- Mi uvek predočimo roditeljima da ulaze u kovid-zonu, da mogu da dobiju zarazu, i oni sami odlučuju hoće li ostati sa svojim detetom ili ne. Upoznati su sa time gde se nalaze i dobiju svu zaštitnu opremu, ukoliko odluče da ostanu - ističe Slavkovićeva.

Dodaje i da opreme nikada nije manjkalo, kao i da je velikom brzinom oformljena dečja kovid-bolnica sa timom lekara koji već ima iskustva sa respiratornim infektivnim bolestima.

- Osoblje je iz Klinike za dečje interne bolesti. To su pedijatri iz intenzivne nege i ostalo osoblje koje ima iskustva sa drugim respiratornim infekcijama kao što su morbile i grip, a s druge strane, nama su dosta pomogli i mladi lekari koji su došli. Naša klinika ih je dobila desetak i oni su se aktivno uključili u celu priču - kazala je ona.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije