FRANCUSKA je, po površini, najveća zemlja u EU.

Defans, koji se nalazi na zapadnoj pariskoj periferiji, sa svojim špicastim oblakoderima metalnih boja, najveća je poslovna četvrt u Uniji, koja se prostire na sto šezdeset hektara, sa tri i po miliona kvadrata, tri hiljade preduzeća i sto osamdeset hiljada zaposlenih.

Tržni centar "Četiri godišnja doba" na Defansu, na sto četrdeset hiljada kvarata i pedeset miliona posetilaca tokom godine, prvi je po veličini u Evropi.

Dom Mona Lize, čuveni Luvr, najfrekventniji je muzej na svetu, sa preko deset miliona posetilaca godišnje.

Bogorodičina crkva je, dok nije stradala u požaru, bila najviđeniji spomenik na svetu za koji se ne plaća ulaznica, sa preko 12 miliona hodočasnika svake godine.

Francuska je prva destinacija na svetu, sa preko 82 miliona turista u godini.

U Parizu živi najviši čovek u EU, Brahim Takiulah, visok dva metra i 46 centimetara. Nosi cipele broj 58, plafon u stanu mu je visok tri metra, krevet dugačak dva i osamdeset, a kada dva i po.

Francuzi imaju najveći natalitet u Evropi, sa 1,90 dece, u proseku, po majci.

Referentni Indeks kvaliteta nacionalnosti, u kome se u obzir uzimaju način života, ekonomska snaga zemlje, sloboda putovanja i lakoća zapošljavanja u inostranstvu, Francusku već godinama stavlja na prvo mesto u svetu.

Francuske kuće luksuza, koje plasiraju parfeme, kozmetiku i tašne, prve su u rangu na svetskom tržištu.

Francuska je najveći izvoznik semena kukuruza na Zemljinoj kugli.

Najviše izvozi fudbalere na kontinentu.

Na prvom mestu je u svetu po proizvodnji jedrenjaka.

Evropski je lider u digitalnom razvoju koji se zasniva na telekomunikacionoj infrastrukturi, nivou obrazovanja stanovništva i onlajn uslugama državne administracije.

Ima najviše nuklearnih elektrana u Evropi.

Francuzima je pripao najveći broj Nobelovih nagrada za književnost u svetu.

U Francuskoj sunce nikada ne zalazi. Zahvaljujući tome što ima rekordan broj prekomorskih teritorija, rasprostire se na čak trinaest vremenskih zona.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Francuska ima najbolju zdravstvenu uslugu na planeti.

Kažu da je sir ovde najbolji na svetu. General de Gol se pitao kako upravljati zemljom u kojoj ima 258 vrsta sireva?

Linija A pariske prigradske železnice svakoga dana primi milion i dvesta hiljada putnika, što je čini najiskorišćenijom na svetu.

Saobraćajni čvor na Šatleu, u središtu Grada svetlosti, najveća je podzmena železnička stanica na Zemljinoj kugli, u kojoj se ukrštaju tri prigradske linije i pet trasa metroa, sa hiljadu i po kompozicija i sedamsto pedeset hiljada putnika svakog dana. U špicu, na sat prođe sto dvadeset vozova.

Nedaleko odatle, u samoj blizini svega toga velikog, pruža se uličica Kenkampoa, u kojoj se nalazi jedan od najmanjih bistroa sa svega nekoliko stolova i gde rado, nakratko, svratim, na karaf lokalnog vina, srednje veličine.