GRUPA od desetak Čeha, okupljenih oko humanitarne organizacije "Evropski front solidarnosti sa Kosovom", sa prijateljima iz Srbije, od 2013. godine organizuje akcije pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Humanitarne pošiljke, desetak puta godišnje, najviše dostavljaju ugroženim porodicama, ali i školama u srpskim sredinama. Zbog svojih aktivnosti, 6. septembra prošle godine su i hapšeni i nazivani huliganima. Njih osmoricu je kosovska policija u Prištini tada privela zbog sumnje da su planirali da puste dron sa natpisom "Kosovo je Srbija" tokom utakmice čeških i kosovskih fudbalera.

Dok sprovode svoje humanitarne aktivnosti, ovi plemeniti ljudi, istovremeno, obilaze i naše svetinje na Kosmetu. Podstaknuti svime što su u srpskim manastirima saznali i spoznali, neki od njih su se, poput Danijela Švarca, u Dečanima krstili i primili pravoslavlje. Uvek ističu, međutim, da ih sa prijateljima iz Srbije spaja i okuplja zajednička želja da pomognu i podrže srpski narod kako bi opstao i ostao na vekovnim ognjištima.

PROČITAJTE JOŠ - Irena iz Milvokija: Čast mi je što sam među plemenitima


- Maja 2013. godine, grupa naših aktivista, koja se i u Češkoj već bavila humanitarnim radom, došla je prvi put na Kosovo i Metohiju, u Zvečan, da našim srpskim prijateljima preda novčanu pomoć, namirnice, belu tehniku - priča nam Jirži Dudak, predsednik ovog udruženja humanih Čeha. - Sada, sedam godina kasnije, nekako smo shvatili da nam je od svega najdraže i najmilije kada uoči početka školske godine obilazimo srpske škole i dečici darujemo školski pribor, opremu, kompjutere.

Otkriva nam Dudak da su srećni što među svojim aktivistima, ali pre svega prijateljima, imaju i Srbe poput Dimitrija Markovića, koji sa drugom grupom iz Češke, takođe, pomaže naš narod na KiM.

- Svi smo angažovani na jednom zadatku, a to je širenje i isticanje istine o Kosovu i Metohiji i životu Srba u južnoj srpskoj pokrajini - govori Dudak. - Koliko možemo, trudimo se da pomognemo narodu, ali od svega što smo, nadamo se, pomogli, u moje pamćenje zauvek se urezala prva akcija. Tada smo pomogli porodici dečaka iz Zvečana koji su saopštili da neće imati hrane za Božić. Bože moj, oni nisu govorili da nemaju za praznične paketiće i poklone, već da nemaju hrane za trpezu povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika...

Jirži Dudak

Posle podsećanja na ovaj događaj, naš sagovornik je, ophrvan emocijama, napravio dugotrajnu pauzu. Kaže, nije lako govoriti o takvim nedaćama i nemaštini...

PROČITAJTE JOŠ - "NOVOSTI" UGOSTILE HEROJA SA TAJLANDA: Ivanu Karadžiću uručena specijalna plaketa za najplemenitiji podvig godine


- Nije lepo da nabrajamo sve što smo uradili, i on i mi, jer to činimo iz srca i dubokog uverenja da smo na pravom putu - nastavlja Dimitrije Marković umesto Jiržija Dudaka. - Najdraže mi je, zapravo, što naši prijatelji iz Češke pomoć Srbima na Kosmetu smatraju svojm dužnošću. Shvatio sam to iz naših razgovora u kojima uvek podsećaju na slobodarski duh srpskog naroda i zaslugu Srba u oslobađanju i odbrani nekada porobljene Evrope. Sada su oni motivisani željom da humanitarnim akcijama pomognu najugroženijima kako bi se izborili za opstanak u neslobodnom okruženju.


ISTINA JE NAJVAŽNIJA

O HAPŠENjU u Prištini, članovi "Evropskog fronta solidarnosti za Kosovo" ne žele da govore. Dudak samo priča da su uoči hapšenja boravili na Kosmetu nedelju dana i da su obišli pet škola čijim su učenicima predali pribore, kao i četiri porodice kojima su obezbedili ogrev, garderobu i igračake:

- Za nas je istina najvažnija, a ona ukazuje na to da je položaj Srba na KiM mnogo teži nego što se prikazuje u medijima, kao što su i obespravljeniji mnogo više nego što se predstavlja u javnosti.