SUNCE je tek bilo počelo da se pomalja iznad Kalemegdana, a Irac Judžin Hamil, iz organizacije Sporting Hearts, već je zauzeo "startnu" poziciju na svom biciklu, na kojem će do nedelje preći 1.000 kilometara po Srbiji. Na putu koji je započeo u petak ići će do Smedereva, Golupca, Tekije, Kladova, Manasije, Topole, Fruške gore, Sremskih Karlovaca... Judžin, inače srpski zet, tokom ove biciklističke avanture fotografisaće svet oko sebe, i od toga će sledeće godine nastati knjiga, ali njegov osnovni motiv je da podigne svest o tome da je neophodno poboljšati kvalitet života mnoge dece, pogotovo iz romskih zajednica, i da prikupi novac za projekte koji će se mahom realizovati u Srbiji, uz pomoć Fonda za obrazovanje Roma (REF).

Pročitajte još: Akcija u Aranđelovcu: Svi pomažu Aleksandri

Judžin Hamil se zainteresovao za Srbiju još 1986. godine, vrlo brzo se i oženio jednom Srpkinjom i s njom dobio ćerku Katarinu. Ova godina je jubilarna za njega, jer pored 20 godina aktivizma u Srbiji, slavi i 20 godina braka.

- Organizaciju Sporting Hearts osnovao sam 2004. kao odgovor na ekonomsku i socijalnu krizu koju su izazvale sankcije i sukobi u Jugoslaviji - priča Judžin.- U sklopu naših projekata, do sada smo na stotine izbegle i romske dece vodili na putovanja širom Srbije. Pomogli smo i grupi romske dece iz Koteža oko obrazovanja, upisima na fakultete, stipendijama, knjigama, sportskom opremom, ali i putovanjima. Sada ja, u saradnji sa REF-om, krećem na put dugačak 1.000 kilometara biciklom, kako bih podigao svest o radu naše organizacije i prikupljanju sredstava za naše projekte.

Judžin kaže da je svestan da nekom ovo, možda, izgleda kao mali projekat, ali da ima potencijala da se širom otvore vrata visokog obrazovanja romskoj deci:

- Ovoj deci sve to izgleda kao daleki san, dostupan samo bogatim i privilegovanim, a ne bi smelo da bude tako - kaže Judžin. - Zahvalio bih se REF na pomoći i ohrabrenju od samog početka ove misije.

Pročitajte još: POMOZITE DEVOJČICI IZ GOLUPCA: Nada za Magdalenu na klinici u Londonu

Od 2007. traje saradnja organizacije Sports Hearts i Fonda za obrazovanje Roma. Finansirali su oko 100 stipendija za romsku decu, pomagali pri upisu na fakultet, da završe kurseve, obezbeđivali im udžbenike...


Ovu humanu misiju Judžin će završiti u nedelju u 16 sati, na Adi Ciganliji.

ZNANjE ZA SVE

Veliko nam je zadovoljstvo što je Judžin Hamil u Beogradu u realizaciji svoje humanitarne misije - kaže Nataša Kočić Rakočević, programska menadžerka Predstavništva Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji. - Tu smo da dopunjujemo jedni druge, da pomognemo u sprovođenju kampanja, jer su nam vrlo često zajednički krajnji korisnici iz romske zajednice. Veoma je važno što je pomoć deci u fokusu ovog novog projekta Judžina Hamila, a upravo je cilj Fonda za obrazovanje Roma da doprinese smanjenju jaza između rezultata obrazovanja kod romskog i neromskog stanovništva.