Pronađeni ostaci 9.000 godina starog naselja: Ovo bi se moglo meriti sa današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom (FOTO)

Beta

sreda, 17. 07. 2019. u 23:33

Пронађени остаци 9.000 година старог насеља: Ово би се могло мерити са данашњим Јерусалимом или Тел Авивом (ФОТО)
Najnovije otkriće moglo bi se smatrati velikom prekretnicom u istraživanju praistorijskih naseobina zbog svoje veličine i dobro očuvane materijalne kulture
Ostaci naselja starog 9.000 godina nađeni su kraj grada Moca i smatraju se velikom prekretnicom u istraživanju praistorijskih naseobina zbog svoje veličine i dobro očuvane materijalne kulture, izjavio je Jakob Vardi koji rukovodi iskopavanjima.

"Ovo nalazište će drastično promeniti ono što znamo o eri neolita", rekao je Vardi, objasnivši da se do sada verovalo da je područje Judeje bilo prazno i da takva nalazišta postoje samo na drugoj strani reke Jordan.

On je aludirao na deo Zapadne obale, koristeći biblijski naziv. Naselje je pronađeno samo nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje. Ono je dugačko pola kilometra i veruje se da je u njemu živelo oko 3.000 stanovnika, što je, kako je opisano, "stvarna metropola".

PROČITAJTE JOŠ -Iz vode izronio grad star 3.500 godina

Praistorijska Moca bi se zato mogla meriti sa današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom. Ljudi koji su živeli u tom gradu imali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anadolije, između ostalih, jer odatle potiču predmeti od vulkanskog stakla nađeni na nalazištu.

Stanovnici su se bavili lovom, stočarstvom, posebno uzgojem ovaca, i poljoprivredom. Uz praistorijsko oruđe, hiljade vrhova strela, sekira, sečiva i noževa, nađena su i skladišta mahunarki, pogotovo sočiva. Činjenica da je seme sačuvano je zadivljujuće imajući u vidu starost nalazišta, rekli su arheolozi. Nađene su i mnogobrojne male statue, figura vola, jedno kameno lice, nakit i male kamene narukvice koje su izgleda nosila deca.


U drevna vremena, kao i danas, naselje se nalazilo na obalama potoka Sorek i blizu drugih izvora vode. Drevna plodna dolina u kojoj je nastalo je na putu koji vodi do Jerusalima.


"Hiljadama godina pre izgradnje piramida, ono što vidimo u neolitskom periodu jeste da je sve više stanovnika živelo u stalnim naseljima. Oni su se manje selili i sve više bavili poljoprivredom", rekao je Vardi.


U naselju su nađene velike stambene građevine, javne dvorane i mesta molitvi i uzani praistorijski prolazi između njih, što ukazuje da je planiranje izgradnje bilo na visokom niovu.


Nađeno je i nekoliko grobova i u njima kameni objekti. Ispred jednog groba dvojice ratnika, kako se veruje, jer su sahranjeni s bodežom i kopljem, otkopane su kosti magarca.


"Očito se mislilo da će im magarac poslužiti u svetu koji dolazi", rekao je Vardi. Kada se završi istraživanje na arheološkom nalazištu sledi nastavak rada u laboratoriji, najavili su arheolozi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

alex miles

19.07.2019. 07:17

Opet zidovi, ne vidim razloga da sto ste toliko preokupirani sa tom bagrom, nema da brinete, nece se otopiti, nisu neka "svecka" bogom data. Daleko od toga !