HUMANITARNA AKCIJA NOVOSTI: Torte filovane ljubavlju

Dragana MATOVIĆ

11. 11. 2018. u 19:37

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НОВОСТИ: Торте филоване љубављу

Dušica Đorđević, pobednik 29. izbora "Naj-torte" / Foto: Dragan Milovanović

Humanitarna manifestacija "Naj-torte" Fondacije humanosti "Novosti" održana 29. put

NAJSLAĐE mesto u Beogradu danas je bio "Delta siti". Tamo je održana tradicionalna manifestacija Fonda humanosti Kompanije "Novosti" - "Naj-torte". U čarobnom carstvu slatkiša takmičilo se više od 150 žena iz Srbije koje su napravile maštovite torte, ukrašene poslastičarskim umećem i protkane ljubavlju prema deci koja rastu bez svojih najmilijih. Torte su i ove godine podeljene mališanima iz prihvatilišta i domova za nezbrinutu decu u Beogradu i Pančevu.

U slatkom carstvu bilo je svega - i kućica, i motiva iz bajki i crtanih filmova, i junaka iz džungle, i globusa, i novogodišnjih jelki, i sova, i medvedića, i vrteški, i kofera. Povod zbog kojeg su se mnogi okupili učinio je da takmičarski duh ne postoji, već samo želja da se izmami osmeh i pokaže mališanima u domovima da neko misli na njih.

Ipak, žiri, u kome su bili Lidija Obradović, predsednik UO Fondacije humanosti "Novosti", poznati ugostitelj Dragan Nikolić i učenica iz Beograda Tamara Samardžić, imao je težak zadatak da među toliko torti izdvoji pobedničke. Dušica Đorđević iz Užica napravila je neobičnu tortu u obliku kućice i ponela titulu pobednika, dok je drugoplasirana Valentina Đorđević, medicinska sestra iz Beograda, tortu kojom je predstavila sve kontinente pravila mesec dana. Trećenagrađena Svetlana Mihailović potrudila se da mališane obraduje tortom sa motivima "Helouvina".

PROČITAJTE I: "Naj-torte" za slađe detinjstvo

- Godinama sam maštala da učestvujem na ovoj manifestaciji, ali sam tek ovog puta uspela da dođem. Nisam razmišljala o nagradi, samo sam želela da izmamim osmehe na licima mališana koji rastu bez roditeljske ljubavi - rekla nam je Dušica Đorđević, dobitnica prve nagrade, koja je pobedničku tortu pravila preksinoć skoro do zore da bi bila sveža i ukusna.

Drugoplasirana Valentina Đorđević tortu je pravila mesec dana


Čitateljke iz Opova odazvale su se ove godine u najvećem broju. Donele su čak deset torti!

- Prvi put učestvujemo na ovoj manifestacija, ali ne i poslednji - kaže nam Zorica Ugrinov, predsednica Aktiva žena Opovo. - Nismo došle da se takmičimo, već da pomognemo. Naše torte su domaćinske. Mi smo iz Banata, a tamo se prave ozbiljno dobre torte.

LJiljana Ćosić iz Zemuna je uz akciju "Naj-torte" od prvog dana. Ona je domaćica starog kova i najvažnije joj da su torte ukusne. Ovog puta potrudila se da obe torte koje je donela budu i lepe.

Trećeplasirana Svetlana Mihailović, sa ćerkom


- Pravim ih kao za svoje unuke - pokazuje nam torte u obliku Mini Maus i mede. - Nisu mnogo velike, kao i moja penzija, ali volim da pomognem. U vreme inflacije, devedesetih, donosila sam i po devet torti. Deca u domovima željno iščekuju ovaj dan koji im donese mnogo radosti.

Prava umetnička dela, čitave priče ispričane na slatkišima, ostavljale su bez daha mnogobrojne posetioce, posebno one najmlađe. Uživanje je bilo gledati ih kako se raširenih očiju zaustavljaju ispred šarenog zmaja ili novogodišnje jelke.

- Pravila sam zmaja sa puno ljubavi, kao za svoje ćerke - kaže Vesna Čezbanović iz Grocke. - Želela sam da i toj deci, kojoj nema ko da napravi slatkiše, zasijaju oči kad ga ugledaju. NJima ovakvi pokloni mnogo znače. Za mnoge od njih ovo je jedina prilika da isprobaju ovako lepe poslastice.

ŽIRI Dragan Nikolić, Tamara Samardžić i Lidija Obradović


Poseban utisak ostavila je torta u obliku manastira Gračanica. Napravile su je dame iz Udruženja "Avenija" iz Gračanice.

- Volele bismo da učestvujemo na svim humanitarnim akcijama, posebno u ovakvima, za najmlađe - kazala nam je Gordana Đorić, predsednica ovog udruženja.


Petočlana porodica Bihler bila je juče na okupu. Doneli su prelepo ukrašenu "novogodišnju jelku" na tri sprata.

- Imam troje dece i ovo im je omiljena torta. Pravili smo je svi zajedno - kaže Dijana Bihler. - Nije nam bilo teško da dođemo, želela sam da i njih naučim da je biti human i pomoći drugome divno osećanje.

Akciju "Naj-torte", koja traje 29 godina, podržale su brojne kompanije, a među donatorima je i ovog puta bila slikarka Stanislava Nedeljković Puzigaća, koja je od samog početka uz akciju naše kompanije.


NAGRAĐENI NAJBOLJI

AKCIJA "Naj-torte" uspela je da se održi punih 29 godina i zato je, u skladu sa tim brojem, danas dodeljeno 29 nagrada za učesnice u takmičenju. Pored tri prvoplasirane, nagrađeni su: Dijana Bihler, Slavica Tomić, Sanja Jeremić, Udruženje "Avenija" Gračanica, Gordana Dragosavljević i Mirjana LJubojević, Svetlana Mihajlović, Udruženje "Opovo", Dušan Gagić, Nionela Vukadinović, Aleksandar Mandić, Jelena Arsenijević, Adrijana Ignjatović, Suzana Gligorević, Vera Majstorović, Vesna Čezbahović, Sanja Bahdin, LJiljana Bahdin...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije