Međunarodni viteški festival "Despot Stefan Lazarević – Just Out Manasija" biće održan od 24. do 26. avgusta i posvećen jubileju - 600 godina manastira Manasija.


Već četvrtu godinu za redom ova manifestacija promoviše srpsku kulturu i baštinu, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta.


Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije srednjevekovne hrane i pića, predstavljanja srednjevekovnih zanata, bogatog kulturno-umetničkog programa uz pesmu i igru, posetioci će biti u mogućnosti da prošetaju i kroz viteško selo kako bi se upoznali sa srednjovekovnim načinom života, oruđem i oružjem te epohe.


PROČITAJTE JOŠ: Za Festival vitezova u "Manasiji" 4.000.000 dinara


Za najmlađu publiku u okviru viteškog sela biće organizovano i mnoštvo radionica (slikarska, grnčarska, mačevalačka, streličarska, itd.).


Broj učesnika pod srednjovekovnim oklopom svake godine raste.


Prošle godine je nastupilo 400 boraca, a ove se očekuje 500 učesnika.


Pored domaćih predstavnika, na turniru će biti trupe iz više od 20 evropskih zemalja, koje će kroz defile i demonstraciju veština prikazati svoje srednjevekovno nasleđe.


PROČITAJTE JOŠ: SREDNjI VEK NA KALEMEGDANU: Festival u slavu viteštva (FOTO+VIDEO)


Posetioci festivala će imati priliku premijerno da vide igrano-dokumentarni film o despotu Stefanu Lazareviću "Naučiti mrak da sija".


Više od 150.000 ljudi je posetilo manastir Manasiju i festival prethodne tri godine, a o festivalu su pisali londonski "Telegraph", omanski "Times", a portal MSN je scene sa borilišta iz Manasije uporedio sa serijom "Igra prestola", dok je iranski nacionalni dnevnik emitovao reportažu o festivalu.


Festival je i ove godine besplatan za sve posetioce.