Kako je Beč stvorio albansku naciju

Ivan Miladinović

05. 03. 2017. u 21:08

Tajna savetovanja o dominaciji na Balkanskom poluostrvu, održavana još od kraja 19. veka. Temelj za "veliku Albaniju" udaran dok je Evropa plašena "velikom Srbijom"

Како је Беч створио албанску нацију

Dvorac Šenbrun, u kome je kreirana sudbuna Balkana

MAKEDONIJA poslednjih meseci, a ne bi se pogrešilo ni kada bi se reklo godina, liči na ring kik-boksera, gde se udara i rukama i nogama. A najčešće ispod pojasa. U ringu su dve makedonske partije - VMRO-DPMNE i SDSM, odnosno njihovi lideri Nikola Gruevski i Zoran Zaev. Sudije su, naravno, albanske partije, a pre svih DUI i Besa. Njihov zadatak je da sude u korist "tiranske platforme", koja slobodnije rečeno podrazumeva albanski kao zvaničan jezik u Makedoniji i seriju poteza koji bi doveli do podele Makedonije po "etničkim linijama, kroz kantone ili federalne jedinice".

I presudili su. DUI i Besa, posle poslednje runde, podigli su ruku Zoranu Zaevu. Poražen, dosadašnji premijer Nikola Gruevski upozorava: "Ovo je prvi korak ka 'velikoj Albaniji'!"

Istoriografija kaže da nije baš tako, da je to samo jedan od koraka koji se čine još od kraja 19. veka.

A samo pre tri meseca iz Tirane je stigla vest o formiranju Unije albanskih opština u regionu, koju čine, pored albanske prestonice, Priština, Tetovo, Ulcinj i Preševo. Kako je objašnjeno, ovo povezivanje podrazumeva saradnju u urbanizmu, životnoj sredini, kulturi, investicijama... Drugim rečima, ozvaničenje ideje o "velikoj Albaniji" na mala vrata.

A sve je, zapravo, počelo s jeseni 1896. godine u Beču. Ministar spoljnih poslova dvojne monarhije, grof Goluhovski, 17. novembra te iste godine saziva tajno savetovanje sa temom: "Početak jedne energične austrougarske intervencije u Albaniji".

UČESNICI savetovanja su bili ministar finansija Benjamin fon Kalaj, specijalni izaslanik i prethodni ministar finansija baron Fon Cvidinek, šef odseka u ministarstvu spoljnih poslova Fon Horovic i konzuli baron Fon Baum i Šmuker. Svi prisutni na ovom skupu u tom trenutku zauzimaju najviše i najpoverljivije pozicije u Austrougarskom carstvu.

Sve analize i podaci koji su stizali na bečki dvor govorili su da se bliži kraj Osmanskog carstva i da će, u godinama koje dolaze, doći do njegovog rasparčavanja. Jedan od ključnih strateških interesa dvojne monarhije je bio da pod njihovom kontrolom bude albanski prostor. To je, zapravo, značilo onemogućiti Rusiju da preko Bugarske, Srbije ili Crne Gore ima bilo kakav uticaj u ovom delu Balkanskog poluostrva.

Proslava godišnjice proglašenja Albanije

Grof Goluhovski zadužuje barona Fon Cvidineka i generalnog konzula Šmukera da urade iscrpnu analizu stanja i ukupnih odnosa u Albaniji, sa glavnim pravcima delovanja Beča i ciljem da se na tom prostoru formira nezavisna kneževina pod austrijskim protektoratom.

Njih dvojica završavaju svoj izveštaj do 8. decembra, kada je zakazano i drugo tajno savetovanje. Ovaj spis je nazvan Memorandum o Albaniji. I u njemu su definisane teritorije u kojima bi Beč mogao da interveniše kako bi realizovao svoje planove. Granice delovanja su bile:

- na severu: Crna Gora i delom Srbija

- na zapadu: Jadransko more

- na jugu: Pervez, Janjina, Đirokastra i Kastorija (Kostur)

- na istoku: Kastorija, Monastir (danas Bitolj), Ohrid,Vranje, Priština i Novi Pazar

Temelj za san o "velikoj Albaniji" je postavljen.

TREĆE savetovanje o ovoj temi je održano 23. decembra 1896, u istom sastavu kao i prva dva. Sva tri sastanka su održana u najstrožoj tajnosti, tolikoj da su ostali tajna i za evropske istoriografe sve do 1999. godine, kada bugarska istoričarka Teodora Toleva prvi put ulazi u Bečki imperijalni arhiv. Tragajući za dokumentima o makedonskom pitanju, sasvim slučajno otkriva nikad neobjavljeni Memorandum i zapisnike s tajnih savetovanja na bečkom dvoru.

Istoriografima je ponešto bilo poznato o ulozi Austrije u stvaranju albanske države, ali senzacionalno otkriće Toleve, koja je nažalost preminula 2011, bilo je saznanje iz ovih dokumenata da tih godina nije postojala razvijena albanska nacionalna svest, da su albanska plemena u stalnim ratnim sukobima, da su im jezički dijalekti neobjedinjeni, da nemaju normirano pismo.

Teodora Toleva, Benjamin Kalaj

U SVOJOJ doktorskoj disertaciji "Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije", koja je na sreću i kod nas publikovana prošle godine, Toleva piše:

"Posle detaljnog proučavanja arhiva možemo tvrditi da na početku 20. veka albansko stanovništvo još ne predstavlja oformljenu naciju. Etničke grupe u Albaniji žive izolovano, nemaju veza među sobom, osim kad ratuju. Mogućnosti za njihovo zbližavanje su praktično ništavne, a ubistva uobičajena, čak i za ljude iz istog klana. U zemlji postoje dva osnovna dijalekta, ali oni su toliko različiti da se ljudi gotovo ne razumeju. Ne postoji jedinstveni književni jezik, već više od dvadeset različitih načina pisanja na lokalnim dijalektima. Koeficijent pismenosti ne prelazi čak ni dva odsto. Stanovništvo pripada trima veroispovedanjima - muslimani, pravoslavni i katolici. Albanci nemaju nacionalno saznanje, nemaju opšte interese, ne iskazuju solidarnost i ne razvijaju se u pravcu buđenja nacionalnih osećanja. Prema tome, početkom 20. veka ne postoji albanska nacija."

Ova istoričarka, sa istančanim "osećajem za arhiv", takođe, zapaža:

"U trenutku kada Beč donosi odluku da sprovede novi plan za Albaniju, postoji dvadesetak različitih transkripcija albanskih dijalekata. Tri su osnovna: jedan koristi arapska slova, drugi ćirilična, treći latinična."

PROMOVISANjE JEZIKA BEČ je posebnu pažnju posvetio unifikaciji albanskog jezika, jer je to ubrzalo proces stvaranja albanske nacije. Pismo koje Albanci i danas koriste prihvaćeno je na kongresu u Bitolju 1908. godine. Presudnu ulogu u ovome odigrao je austrougarski konzul Karl. Isto tako, Beč se maksimalno angažovao na stvaranju književnih tekstova, istorijskih knjiga, kalendara, gramatike... i sve je to štampano u Austrougarskoj. Na svakom koraku su vršeni propaganda i promovisanje albanskog jezika. I to pre nego što je Albanija formirana kao zvanična država, 1912. godine.

Većina dokumenata iz doktorske disertacije Teodore Televe nikada ranije nije objavljena.

U vreme kada Beč uspostavlja konture "velike Albanije" i preduzima konkretne korake u kreiranju nacionalnog identiteta Albanaca, istovremeno se stvara pojam "velika Srbija". Ali u sasvim drugom kontekstu i s potpuno drugačijim ciljem.

TEZA o latentnom stvaranju "velike Srbije" Austriji je poslužila kao sredstvo u borbi protiv nacionalnih pokreta Slovena, koji su živeli pod njenom vlašću, ali i kao teg koji je neprekidno bio vezan za noge mlade srpske države koja je bila u ekspanziji. Dvoglavoj carevini ovaj pojam će prevashodno služiti u propagandi protiv srpske i jugoslovenske ideje krajem 19. i početkom 20. veka. I to će se kod "gospodara Evrope" zadržati do ovih godina.

Do otkrića rano preminule Teodore Toleve, u istoriografiji je dominiralo uverenje da su Albanci formirani kao nacija početkom 19. veka. Kao dokaz se najčešće spominjalo formiranje Prizrenske lige, koja je osnovana 10. juna 1878. godine, gle slučajnosti, baš u vreme kada se održava Berlinski kongres, na kome počinje rasparčavanje Osmanskog carstva.

PEDANTNIJOM analizom nije teško zaključiti da je cilj Prizrenske lige, zapravo, bio sprečavanje da oblasti Osmanskog carstva u kojima je bilo nastanjeno muslimansko i albansko stanovništvo pripadnu Srbiji ili Crnoj Gori. Uostalom, vlasti iz Istanbula su osnivačima Lige platili sve troškove za ovaj skup u Prizrenu.

Zanimljiva su još neka događanja iz godina posle Berlinskog kongresa. Neka pretežno muslimanska naselja, kao Plav i Gusinje, pripala su Crnoj Gori, a Srbiji su data četiri okruga (Niš, Pirot, Leskovac i Vranje) u kojima su živeli i Albanci. Svoje nezadovoljstvo Prizrenska liga iskazala je suprotstavljajući se odlukama Berlinskog kongresa da preda Gusinje i Plav Kneževini Crnoj Gori. Dolazi do oružanih sukoba. Vodile su se dve bitke, kod Novšića i Murina, ali Crnogorci nisu uspeli da savladaju otpor Albanaca. U zamenu za Plav i Gusinje Crnoj Gori su ponuđene teritorije Hota i Gruda. Međutim, i ovde je onemogućeno predavanje teritorija. Na kraju su velike sile Crnoj Gori kao kompenzaciju ponudile teritoriju Ulcinja. Poslale su međunarodnu flotu stavivši do znanja Porti da se međunarodne odluke moraju izvršiti. Nakon toga zauzet je Ulcinj i predat Crnoj Gori.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Frank

05.03.2017. 22:31

@Fufu - I šta ona? Onda je opet dozvoljeno Srbima ga ginu i da se žrtvuju za njihove interese?

naranca

06.03.2017. 00:43

@Fufu - @fufu Pa oni imaju iskustva mogli bi da povbuku nogu.Pre 4-5 godina su priznali Tajvan pa su posle 6-7 meseci povukli priznanje na pritisak Kine.

SuverenaAnonimka

06.03.2017. 07:44

@Marko - Није Беч стварао Албанију него ватикански језуити које јесу углавном истог азијатскох порекла са хаплогрупом Ј. Језуити су и Беч и хабзбурговце стварали...

Sanja

05.03.2017. 22:17

Od čega i kako je preminula Teodora Toleva? Tekst je odličan, a saznanja šokantna, ali ne i neočekivana. Uz Britance, Habsburgovci i Vatikan najveći su srpski neprijatelji.

naranca

06.03.2017. 00:40

@Sanja - @Sanja Bre bre,bre Srbi.Napadali nas 2 puta .U drugom poluvremenu 100 za jednoga.Pomagali I kapom I sakom u 3 poluvremenu.Danke Deutchland hvala vam za sve.Unistili nam sve banke I pokusavaju sa duznickim ropstvom.....I jos uvek neko ima snage da kaze''Englezi su nam najveci neprijatelji!!'' Takodje Vatikan nije priznao Kosovo!Da se covek prekrsti I rukom i nogom.Uz put koji to Habzburzi.?Pa oni nisu na vlasti vec 100 godina.

Анти Антифа

05.03.2017. 22:39

Поред шиптара треба објаснити ширем читалаштву како је екстремни јудеомасон Јосиф Франк створио новохрватску нацију.Како су настали тзв.бошњаци,црногорци и македонци знамо

naranca

06.03.2017. 11:27

@Анти Антифа - @antiatifa Madjarski Jevrejin trgovac kafom.Ona Franck kafa sto I danas pijete je njegova!

Ђорђе

05.03.2017. 22:59

А ми срби полако напуштамо и слабимо своју нацију.А албанци све јачи а ми све слабији.Нама је туђе све боље од језика и писма до културе и економије.Ако овако наставимо за 30-40 година нестаћемо као народ.

Nikola

05.03.2017. 23:20

Истина је да Србија тако рећи никад није имала пријатеље на Западу. Нешто мало су нас хвалили Немци у доба двају устанака, Италијани у току Гарибалдијеве буне, Французи између два светска рата... Американци и Британци, дакако, никад... Дуго сам веровао да смо макар међу Аустријанцима имали савезнике, њих смо ипак задужили против Турака. И данас, с правом или не, мислим да су они бољи него Швабови, Енглези или Французи, и да су њихову елиту против Срба махом окретали Мађари и Хрвати.

Драгомир

06.03.2017. 06:27

@Nikola - Зна се да је Србија сарађивала са ондашњом Аустроугарском.Ми њима смо извозили стоку и житарице а они нама машинерије.Примали су избегле србе који су кукавички бежали преко Дрине,Саве и Дунава.Шака турака нас је држала пет векова!Онда је проклети гаврило чеко са надимком принцип потпуно непотребно прво убио Софију па Фердинанда.Три њихова детета су постали сирочићи.Из освете срби су после тога страховито страдали.Милион и сто хиљада погинулих!Милион и 250 осакаћених!

bljak

06.03.2017. 07:43

@Nikola - kako ste mogli misliti da medju Austrijancima imamo saveznike? Pa mi smo vekovima upuceni da budemo neprijatelji jedni drugima! Nije to zelja naroda nego suprostavljeni interesi! Cak su i Vuka Karadzica, u koga se mnogi kunu, obrlatili da radi za njihove interese!

dan

06.03.2017. 09:33

@Nikola - Da nije bilo Amerike ne bi bilo ni Kraljevine SHS jer se Vilson zalozio za Srbe!. I sami nasi politicari su priznali da se samo SAD drze srpskih interesa. Ne zaboravite Pupina!

Slavko

06.03.2017. 10:21

@Nikola - Nikad i ne treba ocekivati hvale od drugog nego smo mi kao narod problem ,kako se ko docepa vlasti pocne da pljacka sopstveni narod i da iznose pare van zemlje

Thor

06.03.2017. 10:26

@Nikola - Nemoj tako. Američki predsednik Vilson je naredio da se 28.06 1918 na Belu kuću postavi srpska zastava u znak zahvalnosti za herojstvo naše vojske. Od svih zemalja na svetu, jedino je još Francuska imala tu čast.

naranca

06.03.2017. 11:53

@Nikola - @dragomir''Ми њима смо извозили стоку и житарице а они нама машинерије''-Koje bre masinerije?Fijakere?Pa oni sad nemaju masinerije.''Примали су избегле Cрбе''--pa ih mobilisali u njihovu vojsku da I'm budu topovsko meso.''Шака турака нас је држала пет векова!''---Ta saka je isto toliko drzala Severnu Afriku Bliski istok,Saudijsku Arabiju,Iran I deo Pakistana.Otomanska Imperija je najveca imperija svih vremena:)Treba da objasnis narodima EU da su se 5 god klali oko sirocica Ferdinanda I Pocoreka

naranca

06.03.2017. 12:19

@Nikola - @nikola Kada smo 27 marta 41 zbacili izdajnicku vladu I ponistili trojni pakt Cercil je rekao'':Srbi su ponovo nasli svoju dusu.''!

Дуле

06.03.2017. 00:11

Украли су Србима Илире и дали их Арбанасима, просто речено.

Albanolog

06.03.2017. 00:12

Svaki komentar na ovakvo banalno pisanje historije kako se vama cefne je suvisno vi srbi ste stvarno interesantna rasa pa vi znate za svakoga samo za sebe ne znate

Рашо

06.03.2017. 09:53

@Albanolog - Ето видиш ову "хисторију" је написала Бугарка а не Срби. Знамо ми и своју и вашу историју а то што је моћни преправљају је ствар тренутка! За разлику од вас који нисте у стању казати где су то живели ваши измишљени владари, где су им дворови, где су сахрањени!? Нема ничега сем ваше приче! Све иде у добром правцу и све ће доћи на своје, па и ви са хисторијом.

Marko

06.03.2017. 10:20

@Albanolog - Svaki narod koji nema svoje poreklo i traga u srednjem veku i nije narod nego se odvojio od matice svoje uzevsi veru tudjinaca ili je skupljen s koca i konopca kao albanci koji ste dovedeni da ratuju za pare za venecijanske duzdove u 18 veku pa da se b i vracali kuci odakle su dosli (negde iza danasnjeg Azerbedjana) smestali se na jugu balkana

Thor

06.03.2017. 10:22

@Albanolog - Albanolog, okači svoju "znanost" mačku o rep. Dosta je bilo izmišljotina pod pokroviteljstvom sponzora sa zapada. Došlo vreme da se dućan zatvara.

Ruben

06.03.2017. 10:57

@Albanolog - "vi srbi ste stvarno interesantna rasa" znas li sta znaci rec rasa? i sta ona podrazumeva ; bice izgleda da si od onih "albanologa" iz mahalske birtije ; i da su vam arhive u fildzanima

naranca

06.03.2017. 11:36

@Albanolog - @albanolog ''Samo za sebe ne znate''---tu si 100 % u pravu.Pomazemo(I pomagali smo) I Kurtu I Murtu a svoje ljude zaboravljamo.Sta ces valjda su takvi svi vitezovi.Gospodari jugoistocne Evrope.

Ivanka Kosovka

06.03.2017. 07:53

Ovaj tekst otvara oči. Teodori, Bog joj dao nebeski mir, mnogo hvala. Istoricarima koji pisu udzbenike istorije, da pocnu pisati istinitu istoriju. Sadasnja deca, kao i ja kada sam bila dete, nisam volela istoriju jer se osecala LAZ. Jedno mi je pricao pradeda i deda, a drugo je pisalo u nasim udzbenicima. Stop. Hocemo istinu. Albance spreciti o ostvarivanju njihovog sna. Evropi ce Albanija i albanci biti "kost u grlu".

Ģoblin

06.03.2017. 10:59

Postoji li knjiga gđe Toleve? Iz teksta vidim da je doktorska disertacija, ali ne vidim dal je štampana ili prevedena?

Cvexi

06.03.2017. 11:01

Nema razloga da se istorija i dalje krije od naroda. Nadam se promenama neistina u istorijskim knjigama i jos ovakvih tekstova

naranca

06.03.2017. 12:00

Iz ovog clanka se vidi da oni kao I Hrvati imaju vrlo slabu nacionalnu koheziju I da su jako kompartmentalizovani.Mozda bi bilo bolje ne konstruisati nego razmontirati!Svet bi bio mirnije mesto,sa manje problema.Tj ako je svetski mir cilj ove civilizacije.

Posmatrac

06.03.2017. 13:53

Albanolog: Mogao si bar procitati da se radi o dr. disertaciji bugarske, ne srpske, istoricarke.

Milica

06.10.2018. 01:32

Kad se uzmu u obzir sva (dokumentovana) saznanja do kojih je dr. Toleva došla, uverena sam da joj je smrtonosna bolest namerno izazvana. Pokoj joj duši i hvala na svemu.

Adrian

27.07.2019. 22:14

Koje nebuloze. Skenderbeg je u svoje vreme pricao i pisao o Albanskoj naciji, mnogo pre sto su to izmislili Francuzi. Jeste da su Albanci imali razna plemena kao i svi drugi a o toma da nismo mogli da se razvijemo krivi su Turci i njohovi vasali Srbi. Posle smrti Skenderbega Albanci su izgubili sve a posle toga su bili primorani da prelaze u Islam. Turci su Srbima dozvolili svoj jezik i kulturu jer su se Srbi predali na prvi dan i postali vasali Turaka. Srbi su uvek bili bolji politicari!