Božić kada su braća spasla braću

Savo Gregović - Veliša Kadić

07. 01. 2016. u 08:38

Sto godina od Mojkovačke bitke, najsvetlije u istoriji Crne Gore i Srbije. Crnogorska sandžačka vojska pod komandom serdara Janka Vukotića zaštitila odstupnicu srpskoj vojsci pri povlačenju ka Grčkoj

Божић када су браћа спасла браћу

Serdar Janko Vukotić sa ćerkom Vasilijom

OVOG Božića navršava se vek od velike bitke, jedne od najsvetlijih u dugoj istoriji Crne Gore i Srbije. Od krvavih badnjaka na Mojkovcu, kojima se slavi Roždestvo Hristovo, bez kojih, kako reče jedina žena učesnik te bitke, ne bi bilo ni Vaskrsa na Kajmakčalanu. A ime te heroine, čija se poruka pamti ceo jedan vek je Vasilija Vukotić.

Bila je to ćerka glasovitog serdara Janka Vukotića, koji je komandovao Sandžačkom vojskom Kraljevine Crne Gore u neravnopravnoj borbi na Mojkovcu sa daleko nadmoćnijom austrougarskom vojskom. I svoga oca ordonans, pošto Jankov sin Vukašin u vreme istorijske bitke nije bio stasao za vojsku.

Kako ističe vrli istoričar s Cetinja Predrag Vukić, krajem 1915. oko pola miliona austrougarskih, nemačkih i bugarskih vojnika napalo je Srbiju, čija se vojska uz teške gubitke povlačila preko Kosova i Metohije, Crne Gore i Albanije, sve do Krfa. Aleksandar Karađorđević, kako navodi Vukić, uputio je istorijski telegram divizijskom generalu Janku Vukotiću u kome se kaže: "Ako, serdare, zadržite neprijatelje 24 časa da ne prodru na Kosovo, vi ste se odužili srpstvu i slovenstvu!"

Vrela srca Crnogoraca u jednoj od najljućih zima su bila jača od vojnika Crno-žute monarhije. A naspram 6.500 boraca Crnogorske sandžačke divizije, stajalo je 20.000 do zuba naoružanih austrougarskih vojnika. U odlučujućim bitkama 6. i 7. januara 1916, okupator nije uspeo da se probije prema Čakoru. Vojska Kraljevine Srbije povukla se preko Čakora i Podgorice za Albaniju. Jedan deo je to učinio preko Kosova i Metohije, sliva reke Drim, preko Skadra ka albanskom primorju.

U toj ljudskoj klanici, grotlu mina i granata, gladi, bolesti, patnji raznoraznih, braća su uspela da spasu braću. Punih 45 dana Crnogorci su branili položaje i odstupnicu srpskoj vojsci, koja je stigla na Krf.

A kako je to izgledalo uoči same bitke i tokom nje, najbolje ilustruju zapisi Vasilije Vukotić, koje je umrla 1977. godine u Beogradu i sahranjena u grobnici svojih roditelja.


PONOSNI NA PRETKE

Unuk Janko Vukotić

VASILIJA se udavala dva puta, ali nije imala dece. Sin serdara Janka, Vukašin Vukotić, bio je ađutant kralja Aleksandra Karađorđevića. U Podgorici živi serdarov unuk koji nosi dedino ime - Janko Vukotić.

- Ponosan sam što su moji preci zlatnim slovima ispisivali istoriju svoga naroda. No i oni su samo deo ukupnih junaka, njihovih saboraca za koje se to isto može reći. Posebno čuvamo sećanje na tetku Vasiliju, koja je na ratnom poprištu bila uz oca i ostavila svedočanstvo o velikoj epopeji - kaže Janko Vukotić.

- Vojnici i oficiri - piše Vasilija - nasekli badnjake i zapalili veliku vatru, pred zgradom u kojoj se nalazio štab. Vatru je upalio moj otac, pa redom ostali oficiri, bacajući na plamen hrastove grančice. Bila sam jedino žensko čeljade među njima, dočekivala ih sa upaljenom svećom i žitom. A onda planuše puške i označiše početak slavlja. Oko badnjaka koji su lagano sagorevali odjeknuše gusle. Noćas, uoči velikog pravoslavnog praznika osećam da svi slute da će sutrašnji dan biti obojen krvlju, da će se sudariti dve vojske, jedna malena,ali hrabra, vojska koja brani svoj krš i svoju čeljad, a druga silna i osvajačka"...

Borba se rasplamsala, srpska vojska je odmakla - ako mi izginemo imaće ko da nas osveti i satre švapsku silu, piše dalje Vasilija,opisujući prilaze Mojkovcu gde su zemlja i nebo u plamenu.

- Petar Martinović i serdar Janko posmatraju položaj zahvaćen ognjem i dimom. Pošto učestaše granate, general Martinović reče Janku:"Sklonite se serdare, nije pravo da izgubite život sada kada ste nam najpotrebniji." Otac ni da se pomeri, osluškuje bitku. Uto stiže moj rođak Đuro Vukotić i reče da je Rovački bataljon, pod komandom Milinka Vlahovića, pošto je svojim grudima iskidao nekoliko redova žice, kojom se Švaba štitio, uspeo da ga potisne sa Uloševine i da ga razbije i goni. Rovčani su, priča Đuro, jurišali na nož, lomeći sve pred sobom. Napreduju još, razgone neprijatelja i Bog zna gde će se zaustaviti. Kolašinska brigada pod komandom Miloša Medenice u jurišu satire neprijatelja u gustoj šumi. S boka je na neprijatelja udario izviđački odred pod komandom Krsta Popovića. Neprijatelj odstupa preko Bojne NJive i Uloševine, a mrtvi se satima ne mogu prebrojati... zapisala je Vasilija.

I tu na Mojkovcu glasovitom guvnu junaka i vitezova, serdar Vukotić je doživeo ratnu slavu, ali i najveće razočaranje. Srpskoj vojsci je oslobođen put, a Crna Gora pada u ropstvo. Austrougari su, naime, otvorili Lovćenski front, da bi 11. januara pao Lovćen, dva dana kasnije i Cetinje. Komandir Petar Lompar je 22. januara 1916. potpisao odluku o kapitulaciji. Kralj Nikola, koji se, nažalost, povukao i izbegao u inostranstvo, ovaj akt nije priznao kao punovažan. No, njega je tek izbrisalo oslobođenje 1918. godine.

A kako je serdar Janko to podneo? Iako mu je bilo 49 godina "beše oronuo kao starac", zapisala je Vasilija. Pao je u očajanje, kao i mi koji smo u tim časovima bili uz njega. Mislili smo da je svršeno da neće preživeti. Sudbina je htela da preživi i bude zarobljen da bi posle oslobođenja i ujedinjenja, kada se vratio iz austrougarskih kazamata, bio dočekan svim počastima i priznanjima. Umro je 1927. i sahranjen u izdvojenoj parceli na Novom groblju, u blizini grobnice Nikole Pašića. Pet godina kasnije, tu je sahranjena njegova supruga Milica.

DVE PROSLAVE EPOPEJE

U MOJKOVCU će biti održane dve proslave slavne epopeje. Prvu, koja počinje na Badnji dan, a biće nastavljena na Božić, polaganjem venca predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, i svečanom akademijom, organizuju Opština Mojkovac i Vlada Crne Gore.

Prava narodna proslava Mojkovačke bitke počela je u Sabornom hramu Hristovog Roždestva u Mojkovcu, gde je episkop budimljansko-nikšićki služio parastos učesnicima slavne bitke.

Proslava se nastavlja na praznik Roždestva Hristovog, u četvrtak 7. januara, kada će svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 8 časova, u Sabornom hramu u Mojkovcu, služiti mitropolit crnogorsko primorski gospodin Amfilohije i episkop Joanikije. U subotu 9. januara, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, u sali mojkovačkog Centra za kulturu održaće se svečana akademija povodom obeležavanja velikog jubileja - stogodišnjice Mojkovačke bitke. Ovu kulturno-duhovnu akademiju, koja počinje u 18 časova, organizuju Eparhija budimljansko-nikšićka i Srpski nacionalni savet Crne Gore. Na akademiji će besediti akademik Matija Bećković. (M. S.)


ZAKLETVA

PESNIK Radovan Bećirović, koji je napisao više pesama o Mojkovačkoj bici, posmatra je kao izraz bratske, samožrtvene ljubavi, zasnovane na jevanđelju i podstaknute podvigom kosovskih junaka. Stoga Janko zaklinje borce:

"I tako vam groba NJegoševa

i ljutoga mača Miloševa,...

I tako vam Nikčevijeh rana,

i Kosova i Vidova dana....

Ne pustite Nijemce i Švabe,

da Rugovsku klisuru ugrabe."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

cupko

07.01.2016. 09:25

Слава нека је јунацима Мојковца,вечна Славо Српскога оружја ! Слава нека је Васојевиђкој бригади,а свим Србима срећан Божић. Мир Божји.Христос се роди !

SUMADINAC IZ GRUZE

07.01.2016. 09:37

Hvala braco Crnogorci na velikoj muci i pomoci, onda kada smo svi bili braca u hristu,i jednom cilju tezili.Zato danas nedozvolimo politicarima i neljudima da nas razdvoje i bace seme razdora.Vazda smo jedno bili tako i neka ostane na radost potomstva naseg i vaseg.Krv nije voda braco draga.

СВЕМИР

07.01.2016. 09:49

Славан српски род јесте јер је своју повест исписао сопственом крвљу за отаџбину, народ, традицију и слободу. Бадњи дан и Божић увек ће нас подсећати на јунаке Мојковачке битке као и 350 безвременских родољуба који су чак из далеке Америке похитали да бране српску родну груду. Сретан Бадњи дан и Божић!

Јабре

07.01.2016. 10:45

Хвала и вечна слава јунацима ! Српска Спарта је одбранила Српство још једном на Мојковцу то не може нико да избрише !

Vuk

07.01.2016. 11:12

Šta osta od te nekadašnje Crne Gore. Šta bi rekli ili šta bi uradili junaci sa Mojkovca da vide svoje potomke i današnju Crnu Goru ???

Zoran

07.01.2016. 11:16

Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити...

Tadijakadija

07.01.2016. 11:37

Црногорци су као најрођенија Браћа дали допринос ратној победи у Првом Светском Рату.Помогли су и Србији и себи. Они су стварно испали Браћа, за разлику од "браће" Хрвата, који су по налогу Ватикана , прво преузели Српски језик као свој.Пре тога су говорили Кајкавским и Икавским.Срби на западу су говорили Ијекавски Српски језик.Хрвати су са језиком су преузели и део Католика Срба и то је нажалост по нас велики геостратешки и културни губитак.Све ово има у "Верујем у Бога и Српство" Ј.Дучића.

Đoko Orlandić

07.01.2016. 11:55

Ulogu Janka Vukotića najbolje je oslikao Kralj Nikola u stihu "Janko stara serdarino što izdade roda svoga i postade izmećarem makedonskom Cincarinu". Đoko Orlandić

Rocky

07.01.2016. 12:38

@Đoko Orlandić - Govor knj. Nikole prilikom promovisanja CG u kraljevinu:И напредак у земљи и углед споља могао је бити постигнут само врлинама мојега народа. Он је дао руке које су сабљом сјекле: он снагу која је планине крчила: он срце које је куцало сво за Српство: он је, најзад, рађао синове, који нијесу потамнили јуначку славу својих предака. Прецима нашим слава и вјечни покој! - Само с таквим народом могао сам успијевати, а уз братску припомоћ православне Русије. Kako ste nisko pali. Do bola.

Jugoslava Pravdic

07.01.2016. 13:13

@Đoko Orlandić - A, šta bi mogao napisati za sebe. Kralj je napustio zemlju, a nije smio. On je potpisao savez zbog svog unuka. Unuk ga je nasamario.

Мирко

07.01.2016. 14:11

@Đoko Orlandić - Краљ Никола је то рекао неколико година касније јер је Јанко Вукотић подржао припајање Црне Горе Краљевији Срба Хрвата И Словенаца што нема везе са Јанковим војевањем против Шваба. Јанко се са црногорским јунацима часно и величанствено борио у Мојковачкој бици на вечиту славу Црној Гори и потомцима. А данас неки Ђока даје себи на право да једног Јанка Вукотића назива измећарем.

Podbišće

07.01.2016. 16:00

@Đoko Orlandić - Crnogorske Leonide, sa drugim Suvorovom, đeneralom Jankom Vukotićem, presjekle su odstupnicu švabama, nijemcima i ostaloj stokupljevini,da ne protutnje limskom dolinom i ne presijeku odstupnicu u Rugovoskoj klisuri, namučenoj i iskrvaljenoj braći iz Srbije, koje su napala 4 neprijatelja. Nikola sa sinovima, te kukavice,izdali su svoj narod i pobjegli preko mora, a ti Orlandiću, izrode i požmirepu, nijesi dostojan da pomeneš ime div junaka sa Bojne njive, Uloševine i Preprana. Prošetaj do tačija.

Jugoslava Pravdic

07.01.2016. 13:06

Gde god da su, pravi Srbi su Srbi. Potvrda jednog od mojih komentara. Transvesala kretanja srba: Kosovo, Čakor, Nikšić, Dubrovnik, Split, Šibenik (Lika, Zadarsko zaledje), Zadar, Trst (sve bili srbi). Zato srbi oko Morave, ne govorite da ste samo vi srbi, odnosno, srbi nad srbima.

Vuk

07.01.2016. 17:45

@Jugoslava Pravdic - Totalno se slazem Srbi su Srbi gde god ziveli. Nema srba nad srbima svi smo mi isti !!! Koja glupost i koji retardirani ljudi koji prave podele na ove i one. Zivela Srbija i Zivela Crna Gora

Jugoslava Pravdić

07.01.2016. 13:08

Još ovo...danas tim istim neprijateljima upućujemo molbe da nas prime u svoje EU udruženje. I, to molimo, kao kuče na lancu. Ovi naši što izginuše, sigurno se prevrću u grobu. A, o rasrpodaji svete grude, da ne govorimo.

grej

07.01.2016. 13:10

najveca crnogorska pobjeda i najveca srbijanska izdaja...iskoristili ranjivost crnogorske vojske i onda okupirali crnu goru..al takvi su srbi...to nasa braca nisu

Vuk

07.01.2016. 17:40

@grej - Naravno da vam nismo braca vama su braca albanci i hrvati. Srecan put u NATO i sve najbolje

Мирко

07.01.2016. 13:58

„Судбина Србије је и наша судбина. Зло и добро нам је заједно са Србијом. Србија може рачунати на братску и неограничену помоћ Црне Горе, како у овом судбоносном часу за српски народ, тако и у сваком другом“ — стајало је у одговору црногорске владе српској влади 24. јула 1914. године.

Lasta

07.01.2016. 14:17

Crnogorci, a medju njima i moj djed, spasili su od satiranja Srpsku vojsku i Kralja. Za uzvrat, izgubili su 1918 od istih tih koje su spasili, državu, državnost, svoga Kralja, perper i sve ono što su vjekovima gradili. Braća Srbi su se pobrinuli da ukinu državnost Crne Gore i daju državi ime Srba, Hrvata i Slovenaca, starih srpskih prijatelja i braće. Crnogorci su ostali sami i izdani od svih. OVO VAM JE ISTINA I NIŠTA DRUGO!

Vuk

07.01.2016. 17:49

@Lasta - Pa vasa je drzavnost trajala 8 godina. Velika greska je sto je Srbija usla u nakaradnu Jugoslaviju i sama sebi zapecatila sudbinu. Ne dicim se nekim postupcima iz proslosti. Volm Crnu Goru i postujem je i gledam na nju kao bratsku drzavu uprkos svemu.

slobo petrović

07.01.2016. 14:36

Srbi se odužiše- srpski. Poslije Mojkovačke bitke i izginuća Crnogoraca 1916. godine, poslije dvije godine- 1918. Srbi ukinuše Crnu Goru i od nje napraviše kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca. Ti isti Srbi ornoj Gori Metohiji i priključiše Srbiji. A crnogorska vojska je oslobodila Metohiju. Srbi zaboravljaju svoje greške i grijeh, a svima zamjeraju. Neka su vam srećni sveti dani. Pozdrav iz Podgorice

Vuk

07.01.2016. 17:23

@slobo petrović - Srbi se odužiše- srpski. Kako su vam isprali mozak. Praveci podele izmedju dva bratska naroda oslabise nas i porobise nas. Srpska najveca greska je nesrecna Jugoslavija koja nas je kostala identiteta, drzavnosti i zemlje. Vama draga nasa braco srecan Bozic i Mir boziji Hristos se rodi.

Srbin Srbinovic Drekalovic

07.01.2016. 15:35

Hvala junacima sa Mojkovca otisli su u istoriju i slavu svoga naroda koji ce ih uvek pamtiti i slaviti. Nazalost malo posle dodje Aleksandar Karadjordjevic i ugasi dve slobodne nezavisne kraljevine Srbiju i Crnu Goru i iskopili Jugoslaviju te izrodi Slovence i Hrvate koji pre toga nikada nisu imali drzavu.Kako nam uzvratise to svi znamo i u I kao i u II svetskom ratu i nisu se smirili dok joj ne dodjose glave. Hristos se rodi braco pravoslavna mir Boziji.

Kleopatra

07.01.2016. 15:54

Vecna slava i hvala junacima svetle Mojkovacke bitke,do veka vam pokoljenja zdrava bila.Odstupnicu napraviste ne zaleci zivota braco draga.Malo je reci da ste heroji,ziveli ste u casno vreme i niste zalili svoje zivote za dobrobit brace po veri i krvi.Vecna slava i hvala.

Igor Mihailović

07.01.2016. 15:58

Srbi i Crnogorci su bili i doveka biće jedan narod i niko,ma koliko se trudio,neće to nikada promeniti!

Џмрљ

07.01.2016. 16:55

Монтенегрини држе час историје,да није тужно било би смешно,не плачите,нису црногорци гинули за Србе,већ СРБИ су гинули за СРБЕ,одморите сад

Miro Markovic

07.01.2016. 18:09

Neka svima izginulim junacima pravedni Bog podari mir na nebu nebsekom i nagradi ih vecnim blagoslovom pravednika, jer su dali sve sto su imali da bismo mi danas mogli da zivimo. Njihove zrtve nikada nece biti zaboravljenje od strane potomaka srpskih vojnika, koji su sacuvani od austro-ugrasko-krvatskih krvnih neprijatelja zahvaljujuci Srbima iz Crne Gore, koji su Srbima iz Sbije pomogli kao prava braca kada je bilo najteze da se prezive stradanje nepravednog rata. Mir i blagoslov svima!

Rade

07.01.2016. 18:48

Kako su branili srpskoj vojsci odstupnicu na Badnji dan ako su Srbi 23. decembra stigli na more? Dosta vise falsifikovanja istorije. Crnogorci su radili ono sto su morali, tj. branili su svoju zemlju. Kakva braca, kakvi bakraci.

blagoje

07.01.2016. 21:16

@Rade - Rade, ne mlati bez veze, jer ocito ne znas dobro srpsku istoriju! Ner znam odakle si , ali nisu samo Sumadinci ginuli za Srpstvo , nego i Srbi iz Hercegovine i CG. Npr moj dje se iz Amerike vratio u svoju Hercegovinu da bi se pridruzio svojoj braci u borbi protiv Svaba i jos mnogo njih Hercegovaca je to uradilo. Samo bih te zamolio kad dajes takve komentare da budes malo razlozniji i da vise citas o srpskoj istoriji, jer takvi kao ti su opasni za Srpstvo.

Malazez

07.01.2016. 19:40

Mozda smo nekad bili jedno, mozda vise nismo ali braca sigurno jesmo. Samo sto brat nije isto u Crnoj Gori i u Sumadiji.

Aleksandar Doktor

07.01.2016. 21:33

Svak je rodjen za po jednom mret, čast i bruka žive dovijeka!!! Živeli Mojkovački junaci!!!

A,bre

08.01.2016. 06:23

Mora da sam mnogo glupa.Neko kaze Rusija i Srbija,bratske drzave,neko kaze Crna Gora i Srbija, bratske drzave,Zar nije logicno,bar s obzirom na imena drzava da su to sestrinske a ne bratske drzave?S obzirom da su zenskog roda?Ili mozda ipak ja tu nesto ne razumem?

A

08.01.2016. 06:29

sto se tice crnogoraca: e,nekada su i oni bili Srbi!Samo,srbi iz Zete. Zato, jedni Srbi su stitili druge srbe?To sto su oni u medjuvremenu izgubili identitet a nazvali sebe prema mestu zivljenja je nesto drugo.Ako cemo da prebacujemo jedni drugima:1 Niko njih nije silom naterao u Jugoslaviju.2. koliko smo godina izdvajali novac zbog zemljotresa u Crnoj Goria i u Makedoniji a oni!? sta,zabili nam noz u ledja.Otimaju nam drzavu za racun bezboznika!

s.m

08.01.2016. 09:02

Volio bih da mi neko od vas pravoslavaca odgovori koja je godina po nasem kalendaru,odnosno od kada se racuna. MIR BOZIJI HRISTOS SE RODI...PS Neocekujem odgovor Od Milogoraca... Na Mojkovcu su se borili Gorstaci....Nepokolebivi i pstojani kao i njihov zavicaj...

Ђура Змај

08.01.2016. 10:08

А данас освануше билборди о "НАТО братству".?!

4c

08.01.2016. 11:14

Mene zanima zasto se srpska vojska povlacila sve do Grcke,italije.Pri tom su vukli sa sobom na hiljade zarobljenih austrougara,a ni sami njesu imali dovoljno hrane i ostalih potrepstina!?Da ne pricam o ogromnoj pogibiji kako vojske tako i naroda koji je krenuo u povlacenje???

Јабре

08.01.2016. 13:38

@4c - Да је престала да постоји Српска војска престала би и Србија да постоји овако док год је постојала војска постојала је и Србија. А ако те занима зашто се је народ повлачио питај оних 600 000 цивила што се нису повукли и који су завршили на бандерама и концентрационим логорима у најбољем случају.

Ђура Змај

08.01.2016. 15:14

@4c - Зато, Да би "4с" могао да мирно седи код своје куће, да се пита "зашто"...