Turski popis na Kosmetu iz 1455: 13 hiljada srpskih kuća, samo 46 albanskih

Novosti online

subota, 30. 05. 2015. u 21:01

Турски попис на Космету из 1455: 13 хиљада српских кућа, само 46 албанских

Gračanica

Sredinom 15. veka postojalo je skoro 13.000 srpskih kuća u svih 480 sela i varoši na Kosovu i Metohiji. Pored naših, tu je bilo i 75 vlaških domaćinstava u 34 sela, 46 albanskih u 23 sela, 17 bugarskih u 10 sela

Svakako, možete reći da nije bitno ono što se dešavalo pre pet stotina godina te da je bitno samo ono što važi danas, i to je tačno. Ali je takođe tačno i da Albanci falsifikuju istoriju jer shvataju da je istorijsko pravo jednako važno kao i faktično stanje. Stoga, ne možete reći da je sadašnjost bitnija od prošlosti.

Prema poslednjem popisu stanovništa na teritoriji AP Kosovo i Metohija koji je sproveden početkom aprila 2011. godine, tamo je živelo 1,7 miliona ljudi. Ovaj broj uglavnom obuhvata Albance, pošto popis nije sproveden u četiri opštine na severu pokrajine, a i najveći deo Srba južno od Ibra ga je bojkotovao.

Ova ogromna albanska većina koja je trenutno činjenično stanje, zajedno sa ilirskom hipotezom o albanskom poreklu, predstavlja temelj prava koje taj narod polaže nad tlom o kome se govori.

Pročitajte: Dokument o Turskom popisu na Kosovu i Metohiji iz 1455. godine

Do te većine došlo je, naravno, samo i isključivo terorom, genocidom i progonom koji su u poslednjih pet stotina godina sistematično sprovodili Turci, dok su ovim predelima vladali, i Albanci muslimanske veroispovesti.

Zato je neobično da srpsko istorijsko pravo na Kosovo i Metohiju brani upravo jedan osmanlijski dokument, koji dokazuje ne samo da su Albanci relativno rečeno novopridošlice na tu zemlju, već ujedno dovodi i u pitanje ilirsku hipotezu o kojoj je više reči bilo u zasebnom tekstu.

Naime, otomanski defter (odnosno opšti katastarski poreski popis) iz 1455. godine koji je skupljen u zemlji Brankovića (drugim rečima, otprilike isto što je danas teritorija Kosova i Metohije) zabeležio je neverovatnu stvar: situacija tada je bila obrnuta u odnosu na današnju, i to drastično.

Osmanlijski popisivač je zabeležio da na KiM postoji 480 naseobina u kojima živi 13.696 odraslih muškaraca, 12.985 kuća, i još 14.087 nosioca domaćinstava (pošto je postojalo i 480 udovica). Neki odrasli muškarci nisu imali svoje kuće, pa su tako zabeleženi kao siromasi. Neke kuće su deljene na više domaćinstava.

Pažljivim proučavanjem onoga što je zabeležio osmanlijski popisivač na KiM ustanovljena je frapantna etnička struktura stanovništa.

Sredinom 15. veka postojalo je skoro 13.000 srpskih kuća u svih 480 sela i varoši na Kosovu i Metohiji. Pored naših, tu je bilo i 75 vlaških domaćinstava u 34 sela, 46 albanskih u 23 sela, 17 bugarskih u 10 sela, pet grčkih u Lauši i Vučitrnu, jedno jevrejsko u Vučitrnu i jedno hrvatsko.

Od svih imena i prezimena koja se pominju u popisu, 95,88 odsto su bila srpskog porekla, 1,90 odsto romanskog, 1,56 neutvrđenog, 0,26 albanskog, 0,25 grčkog, i tako dalje.

Dakle, pre 500 godina, postojalo je na Kosovu samo 46 albanskih domaćinstava u 23 sela (u proseku dve kuće po selu, nijedno jedino čisto albansko), dok je srpskih bilo skoro 13.000 u svih 480 naseobina. Slovima: trinaest hiljada u četiri stotine i osamdeset mesta naspram četrdeset i šest u dvadeset i tri. I ne samo to nego ne postoji zabeležen čak ni jedan jedini toponim albanskog porekla (uostalom, i danas Albanci na KiM uglavnom koriste srpske toponime, počev od imena samoproklamovane države Kosovo koje na albanskom jeziku ne znači ništa, odnosno, imena koje je srpskog porekla, pa sve do naziva prestonice – Prištine).

U 14. veku etnička struktura je bila još dramatičnija; naime, Dečanska hrisovulja iz 1330. godine sadrži detaljan spisak domaćinstava koja su popisana u Metohiji i današnjoj severnoj Albaniji, na metohu manastira Visoki Dečani, pa tako znamo da su od 89 sela samo tri bila albanska, te da su od 2.166 zemljoradničkih gazdinstava i 2.666 stočarskih samo 44 bila albanska, drugim rečima 1,8 odsto.

Ne-srpsko stanovništo na teritoriji Kosova i Metohije do kraja tog veka nije prelazilo 2 odsto.

Najpopularnija muška imena na KiM 1455. godine su bila Radislav, Bogdan, Radica, Stepan i Nikola, dok su ženska bila Olivera, Radislava, Stojislava, Jelena, Stanislava, Vladislava i Vlkosava (odnosno Vukosava, jer je “l” vremenom prešlo u “u”; isto se desilo i sa imenicom “vlk” koja je postala “vuk”). Vek ranije, najpopularnija muška imena na istom tlu su bila Rajko, Miloš, Radoslav, Bogoje, Doroslav, Bogdan, Priboje i Milovan.

Inače, zvanični naziv ovog za nas važnog osmanskog dokumenta je bio “Defter za Vukovu oblast”. Veličine je 30 dž 12 centimetara, uvezan je u kožni povez i predstavlja jednu celinu bez ikakvih interpolacija. Obuhvata 240 folija, odnosno 480 stranica. Pisan je na belom papiru crnim mastilom, i to veoma lepim rukopisom.

Ako možda čekate dete ovaj popis vam može pomoći da pronađete staro ime koje vam se sviđa i obnovite njegovu upotrebu ako je zaboravljeno.

Naš favorit za tu obnovu je srpsko-slovensko ime Brajan čije je postojanje među Srbima zabeleženo na dosta mesta u našem srednjem veku. Čak se jedan župan tako i prezivao: u pitanju je bio župan Petar Brajan koji je iza sebe ostavio i zadužbinu, Belu crkvu u selu Karanu u blizini Užica, koja postoji i danas (jedan kuriozitet za kraj: njegova žena se zvala Struja).


(Izvor: Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

lepi

30.05.2015. 21:32

Jel citaju ovo braca siptari,edukujte ih malo da ne buncaju svasta!Kad tad vraticemo oteto!

namcor

31.05.2015. 19:14

@lepi - pile citaju i smeju se!ocete da vratite to zasta ste kupili?samo procente brale ne zaboravi!to sto ti neko otima pitaj zenu za jorgan sto ti otima dok spava!

Dado

30.05.2015. 21:36

Novosti su jedina novina u Srbiji koja vredi.Ja ne znam odakle vama hrabrosti da pisete o ovim cinjenicnim stvarima jer je to zabranjena istorija Srbije.Mi smo u poslednjih 100 godina bili osudjeni da skrivamo i pod pritiskom da se odricemo nase svetle istorije.Malo Srba danas zna bilo sta iz nase istorije a da nisu u pitanju fabrikovane lazi nakon II s.r. Puna podrska ljudima koji se bore za istinu i koji pisu ovakve stvari, jer da bismo imali drzavu i narod isti mora da razumeju svoju proslost

hnn

31.05.2015. 01:22

@Dado - mnogo stvari izvuceno iz konteksta.....zaboravljate GRKE i samo izvlacite delove turske istorije koji vam prijaju.na top kapi muzeju ima sve sto svakog zanima,samo treba citati.u americi za 200 dol.dobijes genetski ko si i sta si zadnjih 1000 god.promislimo svi mi na balkanu da nismo mozda braca....

SNS funkcioner - Beograd

30.05.2015. 21:36

I? Sad bi vi, da se ponovo vraćamo u to vreme, a mi imamo napredak sa ulazkom u EU!!

šta kažu šiptarski istoričari

30.05.2015. 21:36

Ne mogu da verujem. A, potomci ILIRA, gde su živeli, ako nisu na Kosmetu, i čiji su manastiri?

Branko

30.05.2015. 21:43

Sve je relativno. Oko 600god. po Hristu tamo definitivno nije bilo ni Albanaca, ni Srba. A živeli su ljudi.

Krhko znanje

31.05.2015. 01:06

@Branko - „Испоставило се да је могуће пратити кретања народа и без помоћи лопате и четкице археолога, или мерења лобања, и без довитљивог расплитања сазвучја и значења речи у живим и мртвим језицима, већ просто пратећи маркере у нашим ДНК. Њих, те маркере, не могу „асимиловати” или „прогутати” други језици, културе или народи, како се то дешава хиљадама година у оквиру појмова историје, лингвистике, антропологије.“

Krhko znanje

31.05.2015. 01:06

@Branko - „ДНК-генеалогија сасвим одређено указује да су током готово 6.000 година наши прасловенски балкански преци живели у тим крајевима, никуда се нарочито не крећући.“ (Анатолиј Алексејевич Кљосов)

Miro Markovic

30.05.2015. 22:00

Svaka cast "Novostima" na ovoj odlicno napisanoj i dokumnetovanoj reportazi, koja nosi veoma vrednu istorijsku istinu. Drzimo se istina i naucne istorije, ako zelimo da pobedimo prolazne sile, koje su opet dosle na nase prostore da nam kroje zivot i menjaju istoriju. Srbi, smo budimo strpljivi ucimo nasu decu da znaju nasu istoriju i nase nasledje pa ce sve u vremenu da bude uredu. Za sada samo okupirana zemja od strane americkih fasista i njihovih podrepasa, ali ne za sva vremena.

osmanlija

30.05.2015. 22:01

Hahaha, Krizna vremena su pred nama ,retko se dele slatkise.Bilo je to nekada kad turci vladali ovim prostorima i sve albance zvali turke.Vodite racuna vi srbi o sebe jer ipak bolje to da demantujete i da priznate realnoost da su srbi dosli naz Balkan u albanskim teritorijama nego da se vasim falsifikatima dovedete jos jednom Tursku blizu Beograda.

ispod slema mozga nema

30.05.2015. 22:31

Bilo pa proslo. Istorije se secati i zastiti nase spomenike i gledati buducnost. Dosta su glupaci upropastili Srbiju,od vremena Broza pa do Milosevica. Ovi koji bi umlatili to dete koje se zove Brajan..

HN

31.05.2015. 16:29

@ispod slema mozga nema - Стварно испод твог шлема... нема. Брајан није био у време пописа дете. Дефтери (пописи) су обухватали само пореске обвезнике. Ту није било деце ни жена, осим ако су оне као удовице у ретким случајевима биле порески обвезници док им синови не стасају.

Mirko

30.05.2015. 22:55

Bravo za clanak. EU je grobnica malih naroda, svi do jednoga ce je napustiti ali ne pre nego sto ih nemacka dovede do totalnog bankrota i duznickog ropstva.

Владимир

30.05.2015. 23:25

Шта рећи сем Новости светла тачка новинарства у Србији

HN

31.05.2015. 00:31

Лепо, лепо... ... само дуго вам је требало, мислим од 1972. године када је први пут објављен превод с` турског дефтера за Вукову област. Узгред то није први дефтер наших области, има их и из ранијих периода.

HN

31.05.2015. 00:50

“Naš favorit za tu obnovu je srpsko-slovensko ime Brajan čije je postojanje među Srbima zabeleženo na dosta mesta u našem srednjem veku.” Међу седамнаест хиљада личних имена у дефтеру, мој фаворит је „Арсен“, зато што је само једном пописано име Арсен, и то попа Арсена из Цркве Миња (Мина), име које је мој далеки предак Гаврило дао свом прворођеном сину, око 360 година након тог пописа.

SSF

31.05.2015. 03:53

Све се мења. Понекад и читави народи нестају. Некад нисмо имали Војводину данас је имамо (Барању српски комунисти пклонили Хрватима у Јајцу). Са мало више среће у одабиру вођа могли смо имати и све Србе у свим српским државама у Србији - али нисмо. Да ли ћемо нестати за 100 година? Можда и хоћемо, мали број наше деце у дијаспори говори српски и полако се утапају у домаћи генетски материјал. Све је мање деце у Србији, школе се затварају, имиграција се наставља несмањеном жестином.

I onda Srbi odose na internet, a Siptari u spavacu sobu...

31.05.2015. 08:39

I vidis dokle nas je to dovelo...

insomnia

31.05.2015. 10:46

nemoj kelti da dođu da njihovom popisom. Aman ljudi, manite se istorije, živi se od današnjice.

Dragan P.

01.06.2015. 12:27

@insomnia - Istorija se, pogotovo na ovim prostorima, ponavlja u cikličnim intervalima, zato je potrebno dobro razumeti prošlost da bi se moglo gledati u budućnost. Ko zanemari prošlost, kao što su to Srbi radili, osuđen je da mu se ona ponovi na vrlo gadan način.

корак даље

31.05.2015. 10:54

Одличан чланак. Честитам! Сви Срби којима није свеједно шта ће бити даље, потребно је да раде на ширењу истине и учењу наше историје. Они који су отели српску земљу треба да знају да живе на отетој земљи...која је силом отета... А што је је год силом отето је бесправно и кад тад ће доћи поново на дневни ред; потомци, нааследници ће се појавити и покуцати на врата отимачима...

HitmanSRB

31.05.2015. 18:39

Pravi Turci su bili jedan civilizovan i napredan narod u to vreme. U boj su slali ostale narode iz Otomanskog carstva, a sačuvali su svoju intelektualnu elitu. Odatle i ovakav popis, a slično se počelo raditi i u Ugarskoj dva veka kasnije.

Doci ce i nama Skoti

31.05.2015. 19:23

ta traze Beograd. Pre dve i po hiljade godina, osnovali su Singidunum.

Dimitrije

01.06.2015. 00:54

Stišajte malo strasti. Pita li se iko postoji li sličan mađarski popis iz istog vremena, a koji se tiče teritorije današnje Vojvodine?

Dejanbg

01.06.2015. 17:07

@Dimitrije - Pa šta ? Postoje još stariji popisi koji kažu "na jednu kolebu ugarsku, beše dvadeset kuća slavjanskih" , pa šta ćemo tek onda ? Uostalom, Srpsko Vojvodstvo je pod poznatim i legalnim okolnostima pristupilo matici Srbiji dok Kosovo ni pored silne propagande i pritisaka Amerike - većina zemalja sveta ne priznaje

eni

01.06.2015. 09:13

A sta je sa popisaom iz 1800 godine iz Uzica Loznice sapca Valjeva Beograda Sandjaka i jos nekih opstina danasnje Srbije te Prave i i istinske popise ne objavljujete jer ste Bosnjake sa tih teritorija ocistili bas kao sto sad pokusavata iz TZV Republiek Srpske da protjerate Bosnjake .A objavljujete ove lazne za koje nikakvi dokazi ne postoje i koje su iako postoje falsifikat istorije

ZovAnadolije

01.06.2015. 17:04

@eni - Nikakvi muslimani, skorašnjeg naziva "Bošnjaci" nisu u Srbiji niti igde u Evropi autohtoni i domorodački, nego su odnekud doseljeni, došli u pljačku i okupaciju ili su plod islamizacije. Prema tome, normalno je i da ih nema na starim popisima. Nelogično je jedino što na "ilirskom Kosovu" nema ilirskih ni albanskih građevina, džamija itd starijih od hrišćanskih manastira. A i u Turskoj, najstarije građevine su hrišćanske i grčke bogomolje, nikakve medrese i slično.

DUNGA

01.06.2015. 18:08

da je ovo i istina, koliko se zna srbi su svi izginuli na kosovskoj bitci, imanja su ostala neko ih je preuzeo u ono vrijeme turci, danas albanci a sutra tko zna...... mozda rusi naprave podbačaj kada budu gađali neku bazu NATO-a u srednjoj ili istoćnoj europi pa tamo bude zivilo manje ljudi nego danas u černobilu.......