Rim: Izloženo čuveno blago svetog Januarija

Tanjug

30. 10. 2013. u 09:20

Vekovima sakrivena i retko izlagana napuljska kolekcija raskošnog nakita, čija vrednost premašuje i vrednost dragulja engleske krune, predstavljena je danas u Rimu

RIM - Vekovima sakrivena i retko izlagana napuljska kolekcija raskošnog nakita, čija vrednost premašuje i vrednost dragulja engleske krune, predstavljena je danas u Rimu.

"Blago svetog Januarija" (Il tesoro di San Gennaro), skup od 70 dragocenih predmeta, koji su tokom vekova poklanjani svecu zaštitniku Napulja, tek izuzetno je napuštao južni italijanski grad, gde se čuva u sefu, daleko od očiju javnosti.

Dragulji su početkom meseca transportovani u pratnji jakog obezbeđenja do muzeja u centru Rima gde će biti izloženi do februara 2014. godine.

Sveti Januarije, nekadašnji biskup Napulja, hrišćanski je mučenik i svetac kog slave i rimokatolička i pravoslavna crkva. Prema predanju on je stradao u vreme Dioklecijanovih progona hrišćana krajem III, odnosno početkom IV veka.

Na hiljade vernika okuplja se tri puta godišnje u Napuljskoj katedrali kako bi videli zgrušanu svečevu krv, koja se čuva u staklenim ampulama, kako se pretvara u tečnost, što se smatra čudom i vesnikom pozitivnih događanja.

Blago koje će publika u Rimu imati da vidi sadrži i komad nakita koji se smatra jednim od najvrednijih dragulja na svetu - ogrlicu svetog Januarija. Na originalnu ogrlicu, nastalu 1679, vremenom su pridodati novi dragulji, pokloni raznih monarha, poput krsta od dijamanata i smaragda, dar francuskog imperatora Napoleona.

"Ova ogrlica predstavlja istoriju Evrope", kazao je Paolo Jorio, direktor Napuljskog muzeja u kom se kolekcija danas čuva.

Pored dragulja, zlatnih pehara i srebrnih statua, posetioci će moći da vide i zlatnu mitru, svečanu biskupsku kapu koja na sebi ima utkanih 3.326 dijamanata, 164 rubina i 198 smaragda.

"Kolekcija je od "neprocenljive istorijske i umetničke vrednosti, vrednija je i od dragulja britanske krune ili ruske carske krune", naveo je Emanuele Emanuele, direktor Rimske fondacije koja je organizator izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije