REDITELj i glumac Lazar Ristovski, koji je najavio da priprema snimanje filma „Čarape kralja Petra“, po istoimenom romanu Milovana Vitezovića, ispuniće, tako, zavet tadašnjeg vladara Srbije: neka nikad ne bude zaboravljena! Tako će, mnogo decenija kasnije, Makrena Spasojević, kojoj je kralj Petar svojim novcem u Slovcu kod Lajkovca podigao spomenik, biti otrgnuta od zaborava zahvaljujući filmskom platnu.

Životna priča Makrene Spasojević izuzetno je potresna. U vihoru Prvog svetskog rata, tumarajući hrabro po bojištima za srpskom vojskom, tražeći uzalud sina jedinca Marinka, slučajno je nabasala baš na - kralja Petra! Vladara je skrušeno zamolila da njenom jedincu, ako ga ikad sretne, preda vunene čarape, koje mu je isplela. Kralj je čarape uzeo, dao obećanje, ali međutim, zavet nije mogao da ispuni. Jer, Marinko je - poginuo.

Uzalud je kralj Petar, nakon trijumfalnog povratka u Srbiju tražio Makrenu Spasojević, jer je njoj, u toku rata, srce prepuklo od tuge za sinom jedincem. Nedugo potom, preminuo je i kralj Petar. Po njegovoj ranijoj naredbi, na nogama su mu bile upravo seljačke vunene čarape, koje je Makrena za svog Marinka isplela. Ovaj potresan događaj bio je inspiracija Milovanu Vitezoviću da pre deceniju i po napiše roman „Čarape kralja Petra“, koji je tada promovisan upravo u - Lajkovcu.

- Već teško obolelom, ostarelom srpskom kralju, koji je slutio da mu se bliži kraj, vunene čarape, namenjene Marinku, bile su svojevrsna relikvija - govorio je tada Vitezović. - U Slovcu kod Lajkovca danas nema nikog od familije Makrene Spasojević, da nešto kaže o ovom tužnom događaju. Čak, na seoskom groblju nema ni spomenika koji je bio podignut po naredbi kralja Petra. Srušili su ga.

Nedavno, međutim, spomenik Makreni obnovilo je Društvo srpskih domaćina, a lokalno sveštenstvo osveštalo. Namera im je da odaju počast požrtvovanju srpskog naroda, ali i plemenitosti kralja Petra.

U poglavlju knjige „Kraljev epilog“, piše Vitezović da je po želji kralja Petra, čim se vratio u otadžbinu, odmah sutradan Ilija Đukanović, profesor i državni savetnik išao u Slovac kod Lajkovca, da nađe Makrenu. Nije je, međutim, zatekao živu, a kralju je raportirao da je ona gotovo već od svih zaboravljena...

BELEG

ČUVŠI da je Makrena umrla, te da se nje malo ko u Slovcu više seća, ostareli kralj Petar odlučio je da na groblju u ovom lajkovačkom selu podigne spomenik požrtvovanoj ženi i majci. Na mermeru je bilo uklesano: „Ovaj spomenik podiže kralj Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim mirom smiri u gudurama Arbanije“.