Trampov emisar oživljava dijalog: Grenel rešava status Srba i ZSO?

D. R. ĐORĐEVIĆ

utorak, 26. 05. 2020. u 09:00

Трампов емисар оживљава дијалог: Гренел решава статус Срба и ЗСО?

Foto: Z. Jovanović

Posle odlaska sa važnih funkcija, izaslanik predsednika SAD može da se posveti pitanju KiM
POVLAČENjEM sa mesta američkog ambasadora u Berlinu, kao i prepuštanjem Džonu Retklifu dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe, Ričard Grenel imaće mnogo više vremena da se bavi dijalogom Beograda i Prištine. Kako se naslućuje, koristiće ga bez ostatka.

Ovaj diplomata, kojeg je predsednik SAD Donald Tramp u oktobru imenovao za svog izaslanika za dijalog, najavio je prošlog meseca da "ozbiljan dijalog" počinje kada se ukinu mere reciprociteta koje je uvela vlada Aljbina Kurtija. Pošto Vašington očekuje da se u Prištini vrlo brzo formira novi kabinet koji će poništiti Kurtijevu odluku, Grenel već možda i skicira svoj "plan rada".

Kako će on izgledati i hoće li osim ekonomskih tema koje je forsirao do sada preći i na klizaviji, politički, teren?

NE POZNAJETE AMERIKANCE NA komentar jednog novinara na "Tviteru" povodom Grenelovog napuštanja ambasadorske pozicije u Berlinu, koji je glasio: "Grenegzit. Nemačka je kolektivno odahnula", Grenel je uzvratio svojom konstatacijom.
"Pravite veliku grešku ako mislite da je američki pritisak prestao. Ne poznajete Amerikance", napisao je američki diplomata.

U svom kratkom mandatu izaslanika za dijalog ovaj diplomata je isposlovao dogovor Beograda i Prištine o obnovi avio-linije, a potpisana je i izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja i završetak auto-puta između ova dva grada.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže nam da očekuje da Grenel vrlo brzo pređe sa ekonomskih tema na politički domen:

- Sada se čeka formiranje nove vlade u Prištini, kao i da se završe izbori za srpski parlament, tako da će dijalog uhvatiti zamah na leto. Grenel bi mogao da usmeri priču ka statusu Srba na KiM i pitanja ZSO, kao i na zaštitu srpske kulturne baštine, ali i svih drugih sporazuma čiji delovi dosad nisu primenjeni.

Ako američki diplomata preuzme na sebe da dovrši posao koji je započeo Brisel, postavlja se pitanje šta će raditi Miroslav Lajčak, predstavnik EU za dijalog dveju strana?

Đukanović nam kaže da od Lajčaka nema preterana očekivanja, jer EU nema mehanizme pritiska da podstiče dijalog, a i Americi je u ovom trenutku više stalo do toga da se dođe do nekakvog rešenja.

I naš nekadašnji šef misije pri Savetu Evrope Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da će, bez obzira na pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, Hajka Masa i Žan-Iva le Drijana, u kome oni potenciraju da je krajnje vreme za obnovu dijaloga i da ovo pitanje ima "bezbednosni značaj za celu Evropu", Amerika biti ta koja će u narednom periodu imati primat. Makar do izbora u SAD u novembru.

Foto: D. Milovanović

- Ne treba očekivati da će se Vašington držati po strani. Bez SAD i Saveta bezbednosti, nema rešenja. Pretpostavljam da će Grenel prvo gledati da materijalizuje dogovore koji su već postignuti pod njegovim posredovanjem, kao što je avio-linija, da će izaći sa još nekom idejom i da će svakako preći i na politička pitanja. Uopšteno gledano, i ovi prvi sporazumi su takođe politika. Veoma je važno što je i zvanično potvrđeno da Grenel ostaje posrednik u dijalogu, a on će istrajati na onome što je započeo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

biće bolje

26.05.2020. 09:20

zar kina nije vodeća sila pa da ona rješava to pitanje napisali ste da je kina preuzela vodeću ulogu u svijetu baš ste kontradiktorni hahahahaha

Bojsa

26.05.2020. 16:50

Pusti snovi, bukvalno od svih strana. Grenel bi prvo morao da osnuje novu vladu, mozda i citav parlament, pa tek onda da krene dalje sa nekim sporazumima. Nije jos shvatio da Pristinu apsolutno nista ne interesuje, sem da dobije neprikosnoveno priznanje nezvisnosti od Srbije. A svi znaju da se to nece dogoditi van SB UN, uz glasanje Kine i Rusije, te sve po jedinoj vazecoj rezoluciji 1244, koja kaze da je KiM autonomna pokrajina Srbije.

S0S

26.05.2020. 17:00

Vraćanje otete drzavne imovine Srbijiodnosno njihovim preduzećima, vraćanje imovine SPC, vraćanje privatne imovine Srbima koja je prodana pod pritiskom,vraćanje vojske Srbije na prostor Kosova i Metohije po rezoluciji 1244, isplata odstete Srbiji od strane zemalja koje su učestovale u agresiji na suvereni prostor RS. Suđenje teroristima OVK ...I pregovori mogu da počnu

BOGDAN

27.05.2020. 07:38

KOSOVSKO PITANJE RESICE KALASNIKOV I SRPSKI DOBROVOLJCI,SVE DRUGO JE LUK I VODA I GUBENJE VREME.DOGODINE U PRIZRENU.