POVLAČENjEM sa mesta američkog ambasadora u Berlinu, kao i prepuštanjem Džonu Retklifu dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe, Ričard Grenel imaće mnogo više vremena da se bavi dijalogom Beograda i Prištine. Kako se naslućuje, koristiće ga bez ostatka.

Ovaj diplomata, kojeg je predsednik SAD Donald Tramp u oktobru imenovao za svog izaslanika za dijalog, najavio je prošlog meseca da "ozbiljan dijalog" počinje kada se ukinu mere reciprociteta koje je uvela vlada Aljbina Kurtija. Pošto Vašington očekuje da se u Prištini vrlo brzo formira novi kabinet koji će poništiti Kurtijevu odluku, Grenel već možda i skicira svoj "plan rada".

Kako će on izgledati i hoće li osim ekonomskih tema koje je forsirao do sada preći i na klizaviji, politički, teren?

NE POZNAJETE AMERIKANCE NA komentar jednog novinara na "Tviteru" povodom Grenelovog napuštanja ambasadorske pozicije u Berlinu, koji je glasio: "Grenegzit. Nemačka je kolektivno odahnula", Grenel je uzvratio svojom konstatacijom.
"Pravite veliku grešku ako mislite da je američki pritisak prestao. Ne poznajete Amerikance", napisao je američki diplomata.

U svom kratkom mandatu izaslanika za dijalog ovaj diplomata je isposlovao dogovor Beograda i Prištine o obnovi avio-linije, a potpisana je i izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja i završetak auto-puta između ova dva grada.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže nam da očekuje da Grenel vrlo brzo pređe sa ekonomskih tema na politički domen:

- Sada se čeka formiranje nove vlade u Prištini, kao i da se završe izbori za srpski parlament, tako da će dijalog uhvatiti zamah na leto. Grenel bi mogao da usmeri priču ka statusu Srba na KiM i pitanja ZSO, kao i na zaštitu srpske kulturne baštine, ali i svih drugih sporazuma čiji delovi dosad nisu primenjeni.

Ako američki diplomata preuzme na sebe da dovrši posao koji je započeo Brisel, postavlja se pitanje šta će raditi Miroslav Lajčak, predstavnik EU za dijalog dveju strana?

Đukanović nam kaže da od Lajčaka nema preterana očekivanja, jer EU nema mehanizme pritiska da podstiče dijalog, a i Americi je u ovom trenutku više stalo do toga da se dođe do nekakvog rešenja.

I naš nekadašnji šef misije pri Savetu Evrope Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da će, bez obzira na pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, Hajka Masa i Žan-Iva le Drijana, u kome oni potenciraju da je krajnje vreme za obnovu dijaloga i da ovo pitanje ima "bezbednosni značaj za celu Evropu", Amerika biti ta koja će u narednom periodu imati primat. Makar do izbora u SAD u novembru.

Foto: D. Milovanović

- Ne treba očekivati da će se Vašington držati po strani. Bez SAD i Saveta bezbednosti, nema rešenja. Pretpostavljam da će Grenel prvo gledati da materijalizuje dogovore koji su već postignuti pod njegovim posredovanjem, kao što je avio-linija, da će izaći sa još nekom idejom i da će svakako preći i na politička pitanja. Uopšteno gledano, i ovi prvi sporazumi su takođe politika. Veoma je važno što je i zvanično potvrđeno da Grenel ostaje posrednik u dijalogu, a on će istrajati na onome što je započeo.