BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA


MAĐARSKI evroposlanik Atila Ara Kovač, ispred grupe od 21 briselskog deputata, poslao je protestno pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Verhaljiju, inače njegovom zemljaku, žaleći se na stanje ljudskih prava u Srbiji za vreme propisanih mera tokom pandemije.


Kao poslanik grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, on je od Verhaljija zatražio da iznese svoj stav o trenutnom stanju u Srbiji.


Grupa poslanika kritikuje Srbiju zbog uvođenja vanrednih mera, mada su u mnogim zemljama EU one takođe uvedene. U Francuskoj, na primer, trenutno vlada vanredno zdravstveno stanje, koje će trajati dva meseca. Građani ove zemlje na ulicu mogu da izađu samo sat vremena dnevno, a žitelji Pariza tokom dana nemaju pravo ni da trče.


Ograničenje kretanja je mera koja u ovo vreme važi u mnogim evropskim zemaljama, a Srbija je jedna od država s najmanjom stopom smrtnosti, između ostalog i zbog strogih zdravstvenih propisa tokom pandemije.


Srbiji ovi poslanici zameraju i to što navodno ističe da nema evropske solidarnosti, i što se okrenula Moskvi i Kini u traženju pomoći, iako je Peking pomagao i mnogim evropskim zemaljama, poput Francuske ili Italije. Baš ovih dana francuskoj vojsci je iz Kine isporučeno 70 kilograma hlorokina. U Pariz redovno stižu kontingenti maski iz ove zemlje.


Zbog svega, šef diplomatije Ivica Dačić je ovakav stav evroposlanika nazvao - licemernim.Atila Ara Kovač je, inače, poznat i kao žestoki kritičar aktuelne mađarske vlasti i premijera Viktora Orbana.


Među potpisnicima ovog pisma je i nekadašnji hrvatski šef diplomatije Tonino Picula. On je, kao evroposlanik u prethodnom sazivu, između ostalog tražio da povratak "opljačkanog hrvatskog kulturnog blaga" bude sastavni deo pregovaračkog paketa za pridruživanje Srbije EU.


Za govornicom je, kao uslov, tražio i otkrivanje sudbine nestalih, rešavanje problema u sukcesiji, otvaranje arhiva, rešavanje graničnih pitanja, zaštitu hrvatske manjine u Srbiji, ukidanje univerzalne jurisdikcije za procesuiranje ratnih zločina, zamerao Srbiji nedovoljne napore u popravljanju dobrosusedskih odnosa, kritikovao veze s Rusijom, tražio ratnu odštetu, istupao protiv "velikosrpske agresije". Poznat je po velikom broju amandmana kada je u pitanju Srbija.PRETE I NEGATIVNIM IZVEŠTAJEM


IZVESTILAC Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik takođe je upozorio da bi izveštaj o napretku naše zemlje, koji bi trebalo da bude objavljen u maju, mogao u pojedinim delovima da ima negativan ton, upravo zbog saradnje Beograda sa Pekingom i Moskvom. Bilčik je rekao da bi se u segmentima izveštaja koji se odnose na usaglašavanje naše spoljne i bezbednosne politike sa EU mogle naći ocene koje bi mogle da uspore naš evropski put.