Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.

Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države.


Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Ja sam u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi”, rekla je Radeta.

PROČITAJTE JOŠ -
Popović Ivković: Optužbe o trgovini oružjem su nastavak lažnih afera koje plasira opozicija

Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o “makijavelističkoj laži” koju je čak i sam Krušik demantovao.


Krušik, kaže ministar, stoji “sto puta” bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je “izneo informacije” (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika.


Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati”, rekao je Stefanović u Skupštini Srbije.

Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi.


Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike.


SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja”, rekao je Stefanović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period.

On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad.


Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji I stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji”, rekao je Stefanović.

Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek.

Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima”, rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.

STEFANOVIĆ: KRUŠIK U BUDžET UPLATIO 1,4 MILIJARDE DINARA

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je večeras da je firma “Krušik” u budžet Srbije 2013.godine, kada je počela konsolidacija preduzeća, uplatila 228 miliona dinara, a 2018.godine čak 1,4 milijarde dinara.

To vam pokazuje koliko je napredovalo to preduzeće”, rekao je Stefanović u Skupštini Srbije povodom optužbi da je jedna privatna firma dobijala oružje ispod cena na štetu tog preduzeća.

Da je “Krušik” loše radio kako bi mogao da ostvari takvu vrstu plasmana i pozitivnog poslovanja, upitao je Stefanović i dodao da je broj zaposlenih 2013.godine bio 1.264, a da ih je danas 3.231.

I pored povećanja broja zaposlenih, Krušik više novca uplaćuje u budžet. Ne da nije bilo nekih radnji koje su protivzakonite, već se namerno plasira afera, dok se činjenice izbegavaju”, rekao je ministar.

On je dodao da je majka (Aleksandra Obradovića) koji je izneo informacije zaposlena u drugoj privatnoj firmi trgovca oružjem i dodao da bi bilo interesantno da je prikupljao informacije u to vreme dok mu je majka bila jedan od direktora u Krušiku.

Majka ga je pre deset godina zaposlila u sektoru gde je ona bila direktor, pa i njegovu nevenčanu suprugu. Kad je ona smenjena on je počeo da prikuplja podatke. Baš kad ona dobije otkaz i sutradan se zaposli kod privatnog trgovca naoružanjem. Verovatno se nisu poznavali od ranije”, prokomentarisao je Stefanović.

Stefanović je rekao da tužilac i sud treba da utvrde da li tu ima nekog dela i poručio da ukoliko nema "neka ga oslobode (Obradovića)".