FRANCUSKI MEDIJI PIŠU: Srbija jača lobiranje protiv nezavisnosti Kosova

Tanjug

subota, 28. 09. 2019. u 17:46

ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ ПИШУ: Србија јача лобирање против независности Косова

Ilustracija; Foto: I.Radulović

Dopisnica francuskog lista "Le Kroa" iz Beograda, Marion Dotri, u autorskom tekstu piše o diplomatskim aktivnostima Srbije da osujeti dalje priznavanje kosovske državnosti

Dopisnica francuskog lista "Le Kroa" iz Beograda, Marion Dotri, u autorskom tekstu piše o diplomatskim aktivnostima Srbije da osujeti dalje priznavanje kosovske državnosti i ističe da je rezultat takve politike to da je 14 zemalja povuklo već dato priznanje.


Ona navodi da je Srbija, dok je blokiran dijalog sa Prištinom, intenzivirala lobiranje kako bi ubedila države da ne priznaju kosovsku nezavisnost.


Ona navodi i izjavu češkog predsednika Miloša Zemana prilikom zvanične posete Srbije 11. septembra koji je rekao da želi da Češka povuče priznanje kosovske nezavisnosti.


Dotri u tekstu ističe da Kosovo vodi bitku za priznavanje od jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. godine, i podseća da ga pet država članica EU još uvek nije priznalo.


PROČITAJTE JOŠ: POVLAČENjA NEZAVISNOSTI KOSOVA: Tas prelazi na srpsku stranu


„Od 2015. godine Beograd uspešno sprovodi svoje lobiranje kako bi uverio više od polovine članica UN da ne priznaju Kosovo, koje zbog ruskog i kineskog veta nije bilo u mogućnosti da se pridruži UN“, ističe se u tekstu.


Dotri piše da je u međuvremenu 14 država povuklo priznanje kosovske nezavisnosti, uz citiranje Džejmsa Ker-Lindzija sa Londonske škole ekonomije koji je istakao da je reč o jednostavnom procesu, odnosno da je u nekim zemljama dovoljno i da ministar spoljnih poslova izda samo saopštenje za javnost o tome.


U tekstu se dodaje da je 14 država povuklo priznavanje kosovske nezavisnosti od 2017. godine, ali da je teško proveriti te navode, jer, kako piše autor, neke od tih država odbijaju da potvrde tu informaciju, pa na osnovu toga Beograd i Priština prezentuju različite podatke.


„Deklaracijama ponekad nedostaje legitimitet i to stvara zabunu. U junu 2018., liberijski ministar spoljnih poslova najavio je u Beogradu povlačenje priznanja Kosova, da bi ga dva dana kasnije njegova vlada demantovala. Češkom predsedniku Milošu Zemanu takođe se po tom pitanju suprotstavlja češka vlada“, piše Dautri.


U tekstu se navodi da Kosovo četiri puta nije uspelo da postane član Interpola, iako je deo Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, te da vlasti u Prištini planiraju peti pokušaj za učlanjenje u Interpol, ali da im u tom pokušaju nedostaje podrška.


"U 2015. godini, Priština je pretrpela veliki neuspeh da postane član UNESKO-a nakon intenzivnog srpskog lobiranja“, dodaje se u tekstu.


Prema Džejmsu Ker-Lindziju, Beograd pokušava da ojača svoje pozicije u pregovorima započetim 2011. pod pokroviteljstvom EU za rešavanje kosovskog pitanja, ali da su razgovori u celosti blokirani skoro godinu dana, zaključuje se u autorskom tekstu za La Kroa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mama

29.09.2019. 12:11

Alo Francuzi opet ste dvolicni.Trebalo bi da vam uzmu Alzas i Lorenu i da vas izbombarduju pa da vidite sta podrzavate.Polako stici ce vas.