PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom aktuelne situacije na KiM. Predsednik je istakao da je razgovarao sa američkim kongresmenom Eliotom Engelom, koji je glavni protagonista nezavisnosti Kosova.


Nadam se da će poruke Eliota Engela u Prištini doprineti stvaranju uslova za nastavak dijaloga, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora u Beogradu sa američkim kongersmenom.

Vučić je preneo i da mu je Engel, koji važi za jednog od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu, rekao "dobru rečenicu - da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba".

"Nadam se da ćemo to u budućnosti moći i da vidimo", rekao je predsednik Vučić na vanrednoj pres konferenciji povodom situacije u vezi sa snabdevanjem na severu KiM.

Vučić je rekao da su on i Engel tokom današnjih razgovora izneli potpuno različite pozicije po pitanju odnosa prema KiM, ali da su imali korektan razgovor.

"On je jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova i protagonista nezavisnosti Kosova. Govorili smo koliko je važno da nastavimo razgovore i dijalog i da je to važno za dobre srpsko-albanske odnose i stabilnost u celom reigonu. Nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvanju uslova za nastavak dijaloga", kazao je Vučić.

Videćemo, dodaje, da li je to realno.

"Ali, što pre nastavimo dijalog, to će doprineti smanjivanju tenzija na celom KiM, a to je od značaja za sve nas i da te tenzije budu dramatično niže nego što je to slučaj danas", naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da je sa Engelom razgovarao i o drugim temama, od slučaja braće Bitići do NATO agresije.

"Razgovarali smo svako iz svog ugla, ali na civilizovan način", rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da Srbija održava kontakte sa Spoljnopolitičkim odborom američkog Kongresa i Engelom lično.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliota Engela SAD Eliot Engel jedan je od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu.


PROČITAJTE I: SITUACIJA NA SEVERU KiM ALRMANTNA: Nestaje lekova i hrane!


Vučić je istakao da je ponosan na naše ljude na severu Kosova, jer im nisu juče ni kilogram šećera kupili.


CILj PRIŠTINE DA UZME SEVER I PROTERA SVE SRBE SA KIM

Cilj svih poteza Prištine, uključujući pokušaje da primora Srbe sa severa KiM da kupuju albansku, a ne srpsku robu, zabranu slobode govora i hapšenje i proterivanje svih koji se protive njenoj politici, jeste da uspostavi kontrolu nad severom i da protera Srbe sa cele teritporije Kosova i Metohije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.


Postavlja se pitanje zašto to Priština radi, šta je konačni cilj Prištine i nekih sa Zapada koji te mere podržavaju i šta je ono što mi možemo da uradimo, rekao je predsednik Vučić na vanrednoj pres konferenciji.


On je istakao da je situacija na severu KiM sve teža, a u političko - bezbednosnom smislu "složena i kompleksna".

Teškoće sa snadbevanjem robom počele su, objasnio je, odmah posle uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

"Transport je bio prebačen na alternativne puteve. Kada neko uvede takse od 100 odsto, on vam je zabranio trgovinu. Niko nije spreman da plaća duplo veću cenu za jedan artikal", rekao je Vučić.

On kaže da je Srbija pronalazila alternativne načine da pomogne svom narodu na severu KiM i da su od uvođenja taksi do danas Albanci zaplenili 16 kamiona sa robom, a da su svi vozači prevođeni i maltretirani.

"Više od polovine vozila oduzeto je u poslednjih mesec dana, zato što rade u zelenom pojasu uz administrativnu liniju. U Zubinom potoku oduzeta su četiri kamiona, Leposaviću osam kamiona, u Sočanici dva kamiona, u Kosovskoj Mitrovici dva kamiona. U 14 kamiona nalazili su se prehrambeni artikli i u dva stočna hrana, dok je na jedan kombi pucano, 11. jula u selu Jiošanica, opština Leposavić.


KAKO "LAŽNA KRIZA"?A ODAKLE DA STIGNE ROBA SRBIMA..."?

Priština svojim potezima želi da poruči Srbima na severu da treba da zaborave na Srbiju, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i obacio, kao licemerne, navode o lažnoj i veštački izazvanoj humanitarnoj krizi.

Priština, kaže, smata da je samo sever problematična tačka, da Srbi ne treba da kupuju robu iz centralne Srbije, već da će oni da im obezbede sve to isto - ali, ne Jafu iz Crvenke ili pivo iz Zaječara, već pivo iz Peći.

Vučić se, na pres konferenciji, osvrnuo i na izjavu Ramuša Haradinaja da je prošlo vreme "uvoza na silu".

"Ne, nego ćete na silu da ih naterate da jedu albanske čokolade umesto srpskih. Govorimo o nečemu što se ne dešava nigde u svetu u 21. veku", rekao je predsednik.

Kako je rekao, u celom svetu je prirodno da ljudi žele da kupuju robu sa određenim geografskim poreklom.

"Zamislite da u Srbiji zabranimo da se kupuje nemačka ili italijanska voda...".

Odbacio je navode o tome da je humanitarna kriza lažna, ocenjujući ih licemernim.

"Kako mislite da dostavimo hranu Srbima na KiM? Sa Marsa ili iz litosfere? Kako da stigne roba do njih? Ili da kažemo - nikako, naviknite se, nemojte više da jedete čačanski čips, ili Jafu, jedite tuđe prozivode. To nećemo. I šta ćemo sad?", upitao je predsednik.

Dodao je da su predstavnici Prišstine i nekim stranim predstravnicima poslali poruku da je reč o lažnoj humanitarnoj krizi.


"To su licemerne i najodvratnije laži i dela međunarodne i dela albanske, pa i dela srpske javnosti, koja u svemu vidi neke zavere", rekao je Vučić.

Poručio je da se prekine sa lažima i zaverama, jer srpski narod samo traži da ostane na ognjištima.Vučić je rekao i da je Priština juče pokušala da dovođenjem kamiona prodaje robu Srbima na severu KiM, ali da niko nije hteo da kupi ništa.

"Divim se našem narodu. Taj heroizam je ostao nezabeležen kod nas, ali oni zaslužuju ne samo poštovnaje, već i divljenje. Nisu im juče prodali ni kilogram šećera, ni soli. Niko nije nije hteo da kupi ništa, jer su Srbi hteli da im pokažu kakvu robu hoće. I na to imaju pravo", poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da je ponosan na Srbe i zbog toga što su na severu bila zatvorena 403 prodajna objekta, odnosno svi, čime su pokazali jedinstvo i protest nenasilnim gandijevskim otporom prištinskim vlastima.

"Oni su bukvalno pokazali da su u stanju da se bore onim metodama kojima su se Albanci borili protiv nas 80-ih i početkom 90-ih godina", rekao je Vučić.

On je naveo da je veoma ozbiljna situacija i u KBC Kosovska Mitrovica, gde nedostaju antibiotici, kao i da je teška situacija u Studentskom centru, dok je snabdevanje pekarskim proizvodima neizvesno.

Dodao je da u privatnim apotekama, za sada, ima lekova.MISLIMO DA IMAMO IME NARUČIOCA I UBICE IVANOVIĆA


Državni organi Srbije imaju fotografije koje razjašnjavaju ubistvo Olivera Ivanovića i pokušaće da pribave materijalne dokaze koji će potvrditi sumnje ko je ubica, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Imamo ovde sve potkrepljeno bezbrojim fotografijama i slikama. Mi ćemo pokušati da dođemo do materijalnih dokaza i da izađemo u javnost. Naša istraga se nikada neće prekidati, dok ne dođemo do ubica Ivanovića", istakao je Vučić na pres konferenciji.

Na pitanje novinara kada će javno saopštiti ime ubice, pošto kaže da misli da naši organi znaju to ime, i da li će dati to domaćem pravosuđu da bi se po tome postupalo, Vučić je rekao da će to biti učinjeno čim se bude došlo do materijalnih dokaza.

"Imamo kompletno sačinjenu priču, sve šta se i kako dogodilo, sa kojim motivima. Čak smo uvereni da znamo ko je izvršilac ubistva. Mi zbog različitih stvari - nedostataka DNK analize i plastičnih klonova čaura i svega drugog, ne možemo da da posedujemo materijalne dokaze, kao i zbog nedostatka određenih snimaka. Ali ćemo nastaviti da radimo i kada priču budemo zavrsili, tada će nadležni organi Srbije, bez ikakve sumnje, da podižu optužne akte".

Podsetio je da je Ivanović ubijen 16. januara 2018. godine i da je na njega pucano iz vozila u pokretu sa šest projektila i da Srbija ima pitanja za međunarodnu zajednicu u vezi sa tim ubistvom, na koje nikada nije dobila odgovore, a to su:

Zašto privremene institucije u Prištini nisu prihvatile zahtev organa Srbije za uključivanje u punom kapacitetu u istragu ubistva Ivanovića?

Zatim, dodaje da je Tužilaštvo za organizovani kriminal 16. januara otvorilo predistražni postupak povodom ubistva Ivanovića i obratilo se nadležnom organu u Prištini zahtevajući dostavljanje prikupljenih dokaza.

Dostavljena su tri zahteva za uzajamnu pravnu pomoć za koju Srbija nije dobila odgovor ili su bili nepotpuni.

"Takođe, naše tužilaštvo je odgovorilo na sve zahteve odibjene iz Prištine. Takođe, MUP je na dan ubistva uputio dopis Euleksu i tražio da se uključi u istragu radi obezbeđivanja relevantnih dokaza. Drugo pitanje, zašto je trebalo osam meseci da se dostave prvi snimci iz Kosovske Mitrovice sa nadzornih kamera".

Navodi da su održana ukupno tri sastanka između naše policije i KPS na Merdaru, na operativnom nivou.

"Srbija je zatražila celokupan video materijal sa svih nadzornih kamera za duži period pre izvršenja krivičnog dela, ali su dostavljeni samo montirani snimci kretanja Ivanovića i vozila "opel astra" pre i nakon ubistva, što nije dovoljno za rekonstrukciju događaja i rasvetljavanje krivičnog dela".

Zašto je to tako urađeno, odgovor se sam nameće, dodao je Vučić.

Pitanje je i šta se dešava sa najvažnijim snimkom sa nadzornih kamera zgrade Ivanovićeve stranke pošto je, kako kaže Vučić, najvažiji snimak izvršenja ubistva nije dobijen zato što navodno nije radila kamera u to vreme, već je proradila nekoliko minuta posle ubistva.

"Uređaj nije vraćen kako bi bio poslat na veštačenje za analizu digitalnih dokaza. Zašto nije vraćen DVR iz prostorija stranke sa sadržajem koje su snimile nadzorne kamere, zašto nisu objavljeni rezultati veštačenja... Zašto je tek posle osam meseci KPS dostavio klonove čaura sa lica mesta, tako da nismo dobili ni prave čaure...", pita Vučić.

Naši organi nisu mogli da dobiju ni DNK analize, niti bilo šta drugo, tako da je srpska policija bila potpuno isključena, kaže Vučić i ističe da Priština još ne zna ko je likvidirao Ivanovića.

Predsednik, takođe, pita zašto Priština nije dostavila snimak siluete ubice, pošto su tvrdili da imaju taj snimak. Zatim, kako Priština objašnjava motiv ubistva i ko je imao interes da ubije Ivanovića na dan raspisivanja važnih beogradskih izbora. Vučić pita i zašto ne možemo da dobijemo podatke o tajnom kretanju Fljorina Eljupija, koji je inače u Nemačkoj pod prismotrom, šta je radio na aerodormu Rinas u Tirani, zatim se kretao ka KiM i ponovo nestao i vraćen u Nemačku sa istog aerodroma.

"Šta je radio Nedžmedin Ezekaj u Kosovovskoj Mitrovici koji je promenio ime u Liraj Zekaj, šta je njegova uloga u svemu tome i zašto ne možemo da dobijemo podatake o njegovom kretanju?", upitao je Vučić.

Tražimo od međunarodne zajednice da odgovore na ta pitanja, pošto ne možemo da ih dobijemo od Albanaca, napomenuo je Vučić i istakao da bi trebalo da nam daju snimke bar sa aerodroma Rinas, ali i druge podatke da bi se videlo kretanje Eljupija, koji je inače podmetnuo bombu pod autobus Niš ekspresa.

"Kako je napustio Nemačku i šta je radio dole i šta se sve dešavalo?".

Takođe, pita zašto Priština nije dostavile tražene dokaze sa baznih stanica za mobilne telefone...

DOPREMAĆEMO HRANU NA KIM, MAKAR ME PROGLASILI ROBINOM HUDOM


Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu na KiM dopremimo hranu, vodu i lekove, makar ja postao ozloglašeni Robin Hud, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upitan kako će Srbija transportovati robu na sever KiM, Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je to ozbiljno pitanje na koje postoji samo jedan odgovor.

"Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu dopremimo hranu, vodu i lekove. To je sve što mogu da kažem, kao što smo do sada radili i uvek ćemo to činiti, makar ja postao ozloglaseni evropski Robin Hud... To je taj ludi Vučić što iz šume šalje hranu i vodu, ali naš narod neće biti ni gladan, ni žedan", rekao je Vučić.

On je dodao da jedva čeka da vidi šta će mu po tom pitanju u lice reći "stručnjaci iz Evrope".

"Jedva čekam i da ih pitam za parlamentarnu praksu (povodom izbora čelnika EU), a nama drže predavanje o parlamentarnoj praksi...", zaključio je predsednik Srbije.ŠTO HARADINAJ BRINE ZBOG MENE, KAD JE ON U LIGI S TRAMPOM...


Što Ramuš Haradinaj uopšte brine zbog mene, kad njemu ni veliki, poput Trampa, Merkel i Makrona ne mogu ništa, zapitao je ironično predsednik Aleksandar Vučić povodom Haradinajeve opaske da on, Vučić pokušava da privoli Prištinu da ukine takse, a da to nisu uspeli ni pomenuti svetski lideri.

"Šta će neki mali Vučić u poređenju sa Merkel i Makron? On (Haradinaj) je velikan svetske politike, ja nisam. On je od te veličine - Tramp, Merkel, Makron i Haradinaj. Ja sam liga ispod, nema šta on da se sekira", rekao je Vučić, na pitanje novinara da prokomentarise navode iz Haradinajevog pisma da srpski predsednik pokušava da privoli Prištinu da ukine takse, što nisu uspeli ni Tramp, Merkel i Makron.

"On (Haradinaj) je veliki, moćan. Oni su veliki, jaki i moćni. Mi smo mali", dodao je i ponovio da ne vidi zašto se onda Haradinaj brine zbog njega, Vučića.

Kako je dodao, ne zna zašto bi njemu Haradinaj uopšte pisao pismo, jer sa njim nema nikakve odnose, a video ga je, kaže, samo jednom, u Berlinu.

"Šta on meni ima da piše pisma", rekao je Vučić. "Ja pisma mogu da očekujem od nekog drugog...".

POŠTUJEMO UGOVOR SA FIJATOM KOJI SU DRUGI POTPISALI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija poštuje ugovor koji je prethodna vlast potpisala sa Fijatom, da plaća ono što su njene obaveze i da ne može da objavljuje taj dokument, jer bi to za posledicu imalo drakonske kazne.

On je tako odgovorio novinarima na pitanje da li je tačno da je država prošle godine dala velike subvencije Fijatu.

Ugovore s Fijatom, istakao je Vučić, nije potpisivala ova, već prethodna vlast.

"Nisam ja potpisivao ugovor, neki drugi su ga potpisivali u tajnosti i nisu ga davali javnosti. Moje je da poštujem slovo ugovora i da ga ne objavljujem, jer bi platili drakonske kazne. Mi se držimo ugovora i plaćamo ono što su naše obaveze", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsednik je naglasio da bi ugovor bio drugačiji da ga je on potpisivao, ali da će poštovati postojeći i uraditi sve za radnike u Kraguijevcu.

Kritičari vlasti, kako kaže, ne mogu da se pomire sa odličnim rezultatima Srbije u ekonomiji te ističu da pada industrijska proizvodnja za 1,3 odsto u prvih pet meseci.

Predsednik kaže da je to zbog Fijata i NIS-a, da je proizvodnja u Fijat-u pala za 40 odsto. On je ukazao da se Srbija najbrže industrijalizuje i da je to ublažilo pad.

Podseća da je pala industrijska proizvodnja i u Nemačkoj za oko 0,6 odsto, u Crnoj Gori za 17 odsto i to u prvom kvartalu za devet odsto i u drugom minus 12,9 odsto. Pad je zabeležila, podseća, i Turska u prvom kvartalu minus 7,4 odsto u drugom 4,9 odsto , BiH za 6,5 odsto i 3,5 odsto.

"Mi imamo ogroman rast, nas Fijat i remont NIS-a vraćaju unazad, za koje nisam ni kriv ni dužan, a zaslužan za to što imamo ovolike fabrike koje ogromne minuse nadoknađuju", rekao je predsednik.

Kaže da svakodnevno o srpskoj ekonomiji "lažu oni koji su ogroman novac oteli od naroda, uništili sve fabrike". Otvaranjem novih fabrika, dodaje, ublažen je pad industrijske proizvodnje zbog Fijata i NIS-a, za koje su ugovore potpisala prethodna vlast.

"Otvaranjem novih fabrika njih sam izvukao da ljudi manje pričaju o njima i njihovim ugovorima. Umesto da mi podignu spomenik oni svaki dan lažu o meni po novinama", rekao je predsednik.

Napominje da je u Srbiji zabeležen značajno veći rast u drugom kvartalu nego u prvom, da je ostvaren rast od 2,5 odsto i da se očekuje da rast u prva dva kvartala zajedno bude tri odsto, a da se u trećem i četvrtom kvartalu ide na rast od 3,7 ili 3,8 odsto kako bi Srbija bila među vodećim zemljama u Evropi.

Dodaje da će biti povećanja plata i penzija, da javni dug pada, dok svim drugim državama raste.

"Za Fijat i NIS ne znam šta da vam odgovorim. Jedino da me obesite na Terazijama, što ni u čemu od toga nisam učestvovao i što nismo ranije došli na vlast. Da smo ranije došli na vlast bilo bi više fabrika, ne bismo delili sedative kokoškama i lagali narod kako je sve to divno, nego bi radili nešto za građane", zaključio je on.

RADOIČIĆ NIJE UMEŠAN

Predsednik Vučić rekao je da potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić "nije cvećka, ali da, sa sigurnošću, sa svim što je dobijeno do MUP i BIA, ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Ivanovića":

- To je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina - kazao je Vučić.

Dan ranije, pojavile su se spekulacije da je za Radoičićem, na zahtev Prištine, raspisana međunarodna poternica. U Unmiku, preko kog prištinske vlasti komuniciraju sa Interpolom, u sredu nisu ni potvrdili niti demantovali tu informaciju.