NAŠA pozicija prema jednostranoj deklaraciji o nezavisnosti Kosova jasno je naznačena i ponovljena - Slovačka ne menja svoj stav o statusu Kosova.

Ovako u Ministarstvu spoljnih poslova u Bratislavi odgovaraju na pitanje "Novosti" da li najava Bedžeta Pacolija, ministra spoljnih poslova u privremenim institucijama na KiM, da će Kosovo otvoriti kancelariju u Slovačkoj, znači promenu stava ove zemlje prema statusu Kosova.

Slovačka je, podsetimo, jedna od pet članica Evropske unije koja ne priznaje Kosovo za državu.


PROČITAJTE JOŠ: AMBASADORKA RUMUNIJE U BEOGRADU: Ostajemo snažno uz Srbiju

O tome kakve će biti nadležnosti kosovske kancelarije u Bratislavi iz ministarstva nam je preneto:

- Zaista je preuranjeno govoriti o bilo kakvim nadležnostima Ekonomske i komercijalne kancelarije Kosova. Nismo protiv bilo kakve komunikacije, međutim, svako rešenje bi odražavalo nivo naših odnosa.

Pacoli je najavio i da će "šef diplomatije Slovačke na njegov poziv posetiti Prištinu u junu", a u slovačkom ministarstvu za "Novosti" kažu da Miroslav Lajčak tu posetu planira u svojstvu predsedavajućeg Oebsa.


GRČKA NE PRIZNAJE

ŠTO se tiče kancelarije Prištine u Atini, ona, kako nam je potvrđeno, još nije otvorena iako je to najavljeno još 2013. godine. Grčki ministar spoljnih poslova Nikolaos Kocijas izjavio je prošle godine u Beogradu da i ako bude otvorena trgovinska kancelarija, ona neće biti diplomatsko predstavništvo.