POSLE usvajanja platforme u Prištini opozicija tvrdi da je prekršena procedura i da će tražiti ocenu ustavnosti o usvojenom zakonu dok civilni sektor tvrdi da platforma ima puno manjkavosti i da ostavlja prostor za različite interpretacije.

Iz Prištine poruka da je nakon usvajanja platforme došlo vreme da dignu svoj glas i da za njih neće biti prepreka tokom dijaloga.

Pročitajte još: Selaković: Odgovor Vučića biće racionalan, odgovoran i čvrst

Premijer Ramuš Haradinaj kaže da su sada spremniji za dijalog, a njegov zamenik u vladi Fatmir Ljimaj kaže da će otići u Brisel ne da pregovaraju o Kosovu, već da ga afirmišu kao državu.

Ljimaj je uveren da će prištinska delegacija iz dijaloga dobiti najbolje što može. Opozicione stranke Demokratski savez i pokret Samoopredeljenje bili su protiv platforme, tvrdeći da je Ustav jedini validan dokument za dijalog sa Beogradom.

Pročitajte još: Američki podsekretar Hejl: SAD pozivaju na nastavak dijaloga

Predstavnik Demokratskog saveza Avdulah Hoti najavio je da će zatražiti ocenu ustavnosti o usvojenom zakonu i platformi, tvrdeći da su tokom usvajanja ovih dokumenata prekršena mnoga proceduralna pitanja.

Iz Demokratskog saveza poručuju da Kosovom vlada haotična politička situacija i da je jedino rešenje u vanrednim parlamentarnim izborima.

Azem Vlasi, nekadašnji komunistički funkcioner kaže da platforma nije savršena, ali da pregovaračima u Prištini garantuje neka suštinska pitanja za nastavak dijaloga. Vlasi smatra da će platformom vlada moći da izađe iz pat pozicije u koju je upala uvođenjem takse na srpske proizvode.

Iz civilnog društva u Prištini poručuju da platforma ima puno manjkavosti i da ne govori o uzajamnom priznavanju Beograda i Prištine.

U tekstu platforme postoji igra terminima, koji stvaraju prostor za različite interpretacije. Dokument, kažu u nevladinom sektoru, nije dovoljno jasan da bi Priština dobila činjenično priznanje od Beograda.

(rts.rs)