Američki general: Balkan na meti ruske destabilizacije

Beta

06. 03. 2019. u 19:40

Амерички генерал: Балкан на мети руске дестабилизације

Komandant združenih snaga NATO u Evropi Kertis Skaparoti Foto EPA

Komandant združenih snaga NATO u Evropi Kertis Skaparoti tokom izlaganja pred Komitetom za oružane snage američkog Senata ocenio da je Balkan region od strateškog značaja
Komandant združenih snaga NATO u Evropi, američki general Kertis Skaparoti ocenio je da je bezbednosna situacija na Balkanu vrlo krhka i da su balkanske zemlje "glavna meta štetnog uticaja Rusije, koja podstiče regionalnu nestabilnost".

Pročitajte još:Vašington u ofanzivi, Brisel sve nemoćniji

Kako je preneo Radio slobodna Evropa (RSE), Skaparoti je tokom izlaganja pred Komitetom za oružane snage američkog Senata ocenio da je Balkan region od strateškog značaja.

"Pregovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa i postizanju dugoročnog rešenja koje je primenljivo za obe zemlje trenutno su na čekanju. Rusija podstiče regionalnu nestabilnost u naporima da spreči balkanske zemlje u njihovom napretku ka evroatlantskoj integraciji", rekao je general.

Pročitajte još:EU IZGUBILA KREDIBILITET: Rusija i Kina vraćaju Kosovo na Ist River

Naglasio je da se Rusija protivi priznanju Kosova kao suverene države kroz političku, vojnu i ekonomsku pomoć kojom pokušava da zadrži svoj uticaj u Srbiji.

Naveo je i da snage Kfora na Kosovu, koje čini oko 3.500 vojnika iz članica NATO-a i drugih zemalja, igraju važnu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Skaparoti je pred Komitetom za oružane snage američkog Senata ocenio i da je Rusija "dugoročni strateški konkurent koji SAD i NATO vidi kao glavnu pretnju svojim geopolitičkim ambicijama".

"Moskva nastoji da proširi uticaj na svoje periferne zemlje, da bi podrila solidarnost NATO i prekršila pravila zasnovana na međunarodnom poretku", rekao je američki general.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Idi Begaj

06.03.2019. 19:56

Živeli smo život kakav niste na filmu videli u Americi dok vi niste došli da nam objasnite kako se živi. Vratite se kući jenkiji!!

mm

06.03.2019. 21:41

pa bolje da nas rusi destabilizuju, od vaseg poslednjeg destabilizivanja jos uvek svetlimo u mraku i raste nam treca ruka

sasa

07.03.2019. 09:15

Vojno špijunska propaganda protiv Rusije ima za cilj prodaju naoružanja Lockheed Martin preko NATO, svim članicama NATO. Samo danska je naručila naoružanje za 9 milijardi dolara, to su kritikovali i danski stručnjaci jer avioni treba da lete 3000 sati da bi bili "update-ovani", F35 lightning II je još uvek kao windows koji je tek napravljen a nije update-ovan. NATO general na žalost radi za američku privatnu vojnu industriju isto kao i korumpirani evropski političari.

REALNE DRŽAVE = trajan mir

07.03.2019. 09:36

Ako SAD i NATO iskreno žele trajan mir na Zapadnom Balkanu, moraju podržati političare u Srbiji i Albaniji koji se zalažu za formiranje REALNIH nacionalnih država za dva najveća naroda, i to : 1.Srbija sa Srpskom i severom Kosova, i 2.Albanija sa ostatkom Kosova (plus ZSO +). Tako će u susednim državama ostati po 500.000 Srba i Albanaca, kao realne nacionalne manjine za mostove saradnje !

Antonije

07.03.2019. 12:33

Mnogo vam hvala sto ste nam poslali vasu "parlamentarnu demokratiju" i tako na "demokratski" nacin okupirali teritoriju drzave Srbije. Najbolje bi nam bilo da se vi nikad niste a i da se ni u buducnosti nepjavljujete na ovim prostorima. gde se vi angazujete da "stabilizujete" ili "pomognete" ostaje pustos i hiljade izgubljenih zivota.Od 1945 do danas vi ste zapoceli i ucestvovali u 164 oruzana sukoba. Hvala i nemojte vise o nama da brinete.