Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je u utorak da postoji realna mogućnost ujedinjenja "Preševske doline sa pokrajinom", čime bi se, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine, realizovalo "legitimno pravo" građana Preševa, Medveđe i Bujanovca.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je u ponedeljak i utorak imao sastanke sa predstavnicima iz akademskog sveta, biznisa, studentima, predstavnicima civilnog društva i novinarima, uglavnom iz Preševske doline, a da je glavna tema razgovora bilo pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Kako prenosi RTK2, Tači je dodao da će na konferenciji Frankofonije u Jerevanu u Jermeniji govoriti o mogućnosti korekcije granica, sa mogućnošcu ujedinjenja Preševske doline sa tzv. Kosovom.

HARADINAJ: TAČIJEVA IDEJA O KOREKCIJI GRANICA JE MRTVA

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da Tači jedino izazivanjem nemira na severu južne pokrajine može da održi svoju ideju o korekciji granica između Beograda i Prištine.

Kako prenosi Gazeta ekspres, Haradinaj je time mislio na Tačijevu posetu severnom delu Kosova pre dve sedmice, koja je izvedena uz jake mere bezbednosti i uz prisustvo specijalnih policijskih jedinica.

Pročitajte još - Tači preti smenom Haradinaju

Reagujući na poziv Tačija da "koriguje" svoje stavove u vezi s dijalogom Beograda i Prištine, Haradinaj je na pres konferenciji rekao da ideju o korekciji granica kosovski predsednik može da održi "živom" samo izazivanjem nemira na severu Kosova, ali je i poručio: "Ideja o korekciji granica je mrtva".

On je takođe kazao da se ne plaši Tačijevih pokušaja da zbaci kosovsku vladu, kako je juče zapretio, prenela je Gazeta.

"Ko želi da zbaci vladu, ne priča o tome već deluje", rekao je Haradinaj.

ĐINI: TAČI NEMA USTAVNO PRAVO DA SMENI HARADINAJA

Ardian Đini, iz Alijanse za budućnost Kosova, stranke Ramuša Haradinaja, izjavio je da Hašim Tači nema ustavno pravo da smeni premijera.

Đini je u intervjuu za televiziju Klan Kosova rekao da je Tačijeva ideja o korekciji granica opasna.

"Ako političar ima ideju ili viziju, najbolji način da je ostvari jeste da ubedi narod u nju. Ovo pitanje je, po mom mišljenju, problematično kad neko ima ideju i želi da se svako saglasi sa njom iako se svi protive ideji predsednika Tačija", rekao je.

Prema njegovim rečima, Haradinaj "zna svoj način, a njegov stav je jasan...".

Tvrdi i da većina građana tzv. državeKosovo želi da granice ostanu nepromenjene.

"Više od polovine Demokratske partije Kosova podržava naš stav", rekao je Đini.