Ivica Dačić: Ne moramo o razgraničenju, ali o priznanju sigurno nećemo

Tanjug

02. 10. 2018. u 22:27

Ne moramo da pričamo o razgraničenju, ali sigurno nećemo ni o priznanju nezavisnosti Kosova, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić

Ивица Дачић: Не морамо о разграничењу, али о признању сигурно нећемо

Foto: Tanjug

Ne moramo da pričamo o razgraničenju, ali sigurno nećemo ni o priznanju nezavisnosti Kosova, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Kaže i da ne misli da je kraj priči o razgraničenju, komentarišući Vučićevu izjavu u Moskvi da "nema više šta da se priča o razgraničenju, s obzirom da su to odbacile i zemlje EU, ali i Srbi i Albanci".

Dačić primećuje da drugog predloga nema, pa stoga i smatra da priča o razgraničenju nije završena, jer, kako navodi: "Mi ne priznajemo jednostrani akt Prištine o proglašenju nezavisnosti, ali smo spremni da se razgovara o kompromisu, i ako je on u zajednickom interesu i obostrano prihvatljiv mi smo spremni da ga prihvatimo".

Gostujući u emisiji Pravi ugao Radiotelevizije Vojvodine prvi potpredsednik vlade je na pitanje da li je "razgraničenje" druga reč za kompromis, odgovorio: "Ne mora da bude, ali ne znam šta je još neko predložio".

Pročitajte još: DAČIĆ O RAZGRANIČENJU: Prvo da razmotrimo da li je ideja prihvatljiva, a onda treba sesti i videti kako da se realizuje

Razumljiva mu je velika doza rezigniranosti predsednika Vučića, jer, podseća, svih ovih godina su predstavnici međunarodne zajednice govorili da treba da se dođe do nekog dogovora, odnosno da se postigne neka vrsta pravno obavezujućeg sporazuma.

"I sada kada je neko izneo neki predlog ođednom je usledila salva osuda sa određenih pozicija, a koja je za mene licemerna", kaže Dačić, te poručuje: "U redu - nećete to, kao što je sad rekao Vučić, ne moramo o tome da pričamo - a o čemu ćemo da pričamo? O priznanju Kosova nećemo sigurno".

Na insistiranje novinarke da precizira ideju razgraničenja, i da li ona podrazumeva "priznavanje onoga što ostane ispod crte i što će se ubuduće zvati Republika Kosovo", Dačić je odgovorio da o tome razgovori nisu ni počeli.

"Da bude tačno, precizno šta se sve dešavalo, koliko ja znam, o tome je tek trebalo da se razgovara. Zato je predsednik Vučić rekao da je ta ideja propala u tom smislu, jer nema podrške za tu ideju. Ja moram da kažem da su SAD, i EU, Francuska, Rusija, veoma zainteresovane za to da se postigne dogovor između Beograda i Prištine", rekao je on.

Dačić je ponovio da, iako je inicijativa o razgranicenju naišla na osporavanje i u Srbiji i u Prištini, drugačiji predlog ne postoji.

"Sa jednog aspekta može da izgleda da je zamrznuti konflikt bolje rešenje za Srbiju, naročito što bi još zemalja moglo da povuče priznanje Kosova, tako da će na kraju taj broj pasti ispod polovine članica UN", rekao je odgovarajući na pitanje o tome kome bi odgovarao zamrznuti konflikt.

Kaže, međutim, da bi u tom slučaju bilo više rizika.

Pročitajte još: IVICA DAČIĆ ZA "NOVOSTI": Razgraničenje s Albancima je trajno rešenje

Prvi je rizik od oružanog napada na sever Kosova, kao u slučaju "Oluje", da neko uz stranu pomoć izvede "blic krig"i napadne sever.

"U tom slučaju Srbija ima samo dve mogućnosti - da uđe u sukob ili da to ostavi sa strane, kao što je bilo u vreme Knina".

Na pitanje šta bi sprečilo "blic krig" i "čišćenje" Gračanice, Gnjilana… od Srba, u slučaju sporazuma o razgranicenju, Dačić je odgovorio da taj sporazum podrazumeva neki dogovor obe strane, a da bi u slučaju ulaska Srbije u sukob to značilo ulazak u sukob sa KFOR-om, što komplikuje poziciju.

A drugi je rizik u slučaju zamrznutog konflikta to što bi time bio zamrznut i i evropski put Srbije, rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

unutrašnji dijalog

03.10.2018. 10:50

Briselski: sporazum, dijalog, kompromis, razgraničenje, podela, korekcija, (Amerika) samo Vučić-Tači da reše Kosovo... sada Dačić kaže: ne moramo o (Vučićevom) razgraničenju... ali moramo o Kompromisu... smišljaju se opcije kako de se preda-pokloni Kosovo Albancima i učlani u UN, a preostalim Srbima na Kosovu omogući demokratski život u državi Kosovo?! ...