PREDSEDNIK SRBIJE SE OBRATIO JAVNOSTI: Gospodo iz Brisela, od čega da se uzdržimo?; Sa Putinom u Moskvi prioritetno o KiM; Skupa Tačijeva kafa (FOTO)

Novosti online

29. 09. 2018. u 21:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom današnje dramatične situacije na Kosovu i Metohiji.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Господо из Брисела, од чега да се уздржимо?; Са Путином у Москви приоритетно о КиМ; Скупа Тачијева кафа (ФОТО)

Foto: P. Mitić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom današnje dramatične situacije na Kosovu i Metohiji.

- Danas je po treći put ove godine, na apsolutno ne primeren nalin, ugrožen mir od strane prištinskih vlasti. Danas su pokušali da se od Srbije dobije odgovor koji bi uz pomoć jednog dela Međunarodne zajednice, iskoriste za satanizaciju naše zemlje, rekao je Aleksandar Vučić.

- Neki su se trudili ceo dan da stvari banalizuju i da pretvore u običnu šetnju, kafu u maltretiranje ljudi i vratili se nazad kao da se ništa nije dogodilo.


- Dana su bez prava, suprotno Briselskom sporazumu, pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju. Što je još gore oni imaju podržku od pojedinih članica međunarodne zajednice.

U operaciju u kojoj je učestvovalo 110 i 130 specijalaca ROSU, svi naoružani dugim cevima. Očistili su sve puteve, brutalno malteretirali četiri osobe. Ni za jednu od tih stvarni nisu imali razloga.

- Sastav jedinica koje su upale na sever je bio etnički čisto albanski. 100 odsto pripadnika ROSU u ovom banditskom upadu bili su albanci. Pogažen je sporazum o slobodi kretanja. Pogažena je rezolucija 12/44 na koju se ni oni, ni njihovi zapadni saveznici odavno ne obaziru - dodao je predsednik.

U samo dva slučaja kosovska vojska ima pravo da uđe na teritoriju severa Kosova.

- Prvi slučaj je uz odobrenje NATO-a i drugi slučaj uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice! Ovi uslovi nisu alternativni, već su obavezni! Srbe niko nije pitao, niti obavestio! - rekao je predsednik.


- Danas se videlo da naš narod nema na koga se osloni osim na sebe i srpsku državu! - dodao je.

- Oni nemaju šta da traže na severu Kosova sa dugim cevima - rekao je Vučić.

SA PUTINOM U MOSKVU PRIORITETNO O KIM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kroz nekoliko dana u Moskvi, razgovarati o svim važnim pitanjima za Srbiju, a da će prioritet u razgovoru biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Dodao je i da su tokom današnjeg dana o svemu što se zbiva obavešteni i ruski ambasador, kao i ambasador SAD i drugi važni ambasadori.

Na pitanje da li će od Putina tražiti pomoć ruske vojske, kao što je to svojevremeno tražila sirijska vlada, Vučić je istakao da bi voleo da Srbija, uz poštovanje za građane Sirije, bude mirna zemlja, uspešne ekonomije, zemlja budućnosti, a ne da bude pretvorena u pakao.


"Ne bih voleo da se veliki ratni sukobi odigravaju na našoj teritoriji i zato ću dati sve od sebe da se mir sačuva", podvukao je.

Naveo je da nema sumnje da će obavestiti predsednika Rusije o svemu što se zbiva i tražiti njegovu podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje sa kojim se na dnevnom nivou suočavamo i zatražiti savet od njega.

O SPUŠTANJU BORBENE GOTOVOSTI - NAKON PROCENA I KONSULTACIJA

Odluku o spuštanju borbene gotovosti oružanih snaga doneću nakon procene i u dogovoru sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Kad donesem odluku o strepenu borbene gotovosti Vojske Srbije javnost će biti obaveštena. To je suvereno pravo predsednika Republike", rekao je Vučić novinarima.

"Nikoga ne ugrožavamo. I danas vidimo koliko vojska može da bude odvraćajući faktor u prevenciji bilo kakvih sukoba", zaključio je predsednik Vučić.

ZAMOLIO BIH SRBE DA SE POVUKU SA BARIKADA: NE ZOVEM SRBE DA SE UJEDINE PROTIV ALBANACA, VEĆ ZA PRAVDU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Srbe sa KiM da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade, i da se vrate kućama.

"Molim ih, nemam prava da zahtevam, da to učine i da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno", rekao je večeras Vučić.

"Ja ne zovem Srbe da ujedine protiv Albanaca, već da se ujedine u poštovanju prava i pravde našeg naroda. Da se ujedinimo u borbi za istinu, a ne protiv nekoga", rekao je večeras predsednik Srbije.

Podsetio je da se postavilo pitanje zašto nije išao u NJujork da se sastane sa Hašimom Tačijem.

"O čemu da razgovaramo? Je l'' Albanci imaju da nam kažu nešto drugo osim da nam prete ratom? Ja ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca, zovem ih da se ujedinimo u borbi za istinu. Još tri puta ako se ovako nešto ponovi, to više ni neće biti vest. Ni za Srbe sa severa Kosova više neće biti vest. Brutalno su lagali da nikoga nisu zadržavali i privodili", istakao je Vučić.

On je dodao da ćemo neku formu razgovora morati da imamo, "pa i sa ovakvim provokatorima, a zbog srpskog naroda", ali da to treba ostaviti rukovodstvu Srbije, ukazavši da je poverenje zbog svih prevara izgubljeno.OD ČEGA DA SE VIŠE UZDRŽIMO GOSPODO IZ BRISELA?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas videlo da srpski narod nema na koga da se osloni osim na sebe i svoju državu i upitao EU od čega to Srbi više treba da se uzdrže.

"Danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu", rekao je Vučić i dodao da je rekacija EU takva da je radije ne bi komentarisao.

"Pozvali su na uzdržanost sve strane. Od cega da se uzdržimo - je moje pitanje za EU. Molim Mogerini, Kocijančič...sve, da mi kažu od čega da se uzdržimo, šta smo uradili? Otvorio sam fabriku u Nišu, radovali smo se našim ekonomskim uspesima", rekao je Vučić.

Upitao je i šta su to Srbi uradili Albancima i čime su ih uvredili i naterali da pogaze sve sporazume.

"Od čega da se uzdržimo? Kažite mi, gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo? Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja, ako možete", dodao je Vučić.


SKUPA TAČIJEVA KAFA

Jeste li čuli nekad da neki predsednik ide na kafu s dugim cevima, komentarisao je večeras predsednik Aleksandar Vučić izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome kako je išao na izlet na jezero Gazivode.

"Potpuno je, kao, normalno da je predsednik otišao na kafu, prošetao, paradirao malo...skupa ta kafa, jeste čuli da tako ide neki predsednik na kafu?", zapitao je Vučić u vanrednom obraćanju naciji.

A, kako je primetio, i "impresije" koje je Tači preneo, pogrešne su i, kako je napomenuo, neko bi morao Tačiju da skrene pažnju.

"On je rekao da je uživao u lepoti koja je dar od Boga, ali treba da zna da je jezero veštačko, da ga lepotom nije obdario Bog, nego čovek i da je taj čovek Srbin, jer to su veštačko jezero napravili Srbi", naveo je Vučić.


DA LI IŠTA ZNAČE DOGOVORI SA EU I NATO?

Predsednik Srbije zapitao je večeras u vanrednom oraćanju javnosti povodom akcije ROSU na severu KiM šta uopšte znače dogovori sa EU i sa NATO, ako ih Priština ne poštuje.

Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice, rekao je Vučić.

"Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio", rekao je srpski predsednik.

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrede dok traje pres konferencija, a posle ništa.

Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada, zapitao je Vučić.Podsetio je da je Kfor u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Ranije danas predsednik Srbije je hitno naložio da se podigne borbena gotovost na najviši nivo. Posle toga je imao sastanak sa najvišim vojnim i policijskim vrhom kao i sa čelnicima bezbednosnih službi.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (94)

dzo

29.09.2018. 21:28

Priština želi sukob sa Srbima i pokušava da ih isprovocira, kako bi povratila bezuslovnu naklonost dela međunarodne zajednice.

marko

29.09.2018. 21:30

Danas su albanci bez prava, suprotno Briselskom sporazumu, pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju

MIlos Mijatovic

29.09.2018. 21:42

Они немају шта да траже на северу Косова са дугим цевима

Jelena

29.09.2018. 21:42

Verujem u odluku naseg predsednika i sigurna sam da ni on ne zeli da dodje do nezeljenih situacija,zna Aleksandar Vucic da se sukobima nista ne resava

star

29.09.2018. 22:04

Danas je ugrožen mir od strane prištinskih vlasti na KiM, nadam se da ovakvih ispada neće više biti.

star

29.09.2018. 22:06

Na sva ova događanja kosovski albanci imaju podršku od pojedinih članica međunarodne zajednice.

Branko

29.09.2018. 22:12

Srbija je sve ispoštovala za razliku od druge strane. Zašto NATO i KFOR ostaju nemi na ovakav akt divljaštva. Čemu dogovori, čemu sporazumi kada ne vrede ama baš nista.

"Компромис"

29.09.2018. 23:45

@Branko - Добро питање! "Čemu dogovori, čemu sporazumi"!

Marko1986

29.09.2018. 22:30

Strašno je da EU i Brisel ostaju nemi na ovakve dogadjaje,jel treba neko da strada pa ds oni reaguju!

Трајко Призренац

29.09.2018. 23:42

@Marko1986 - Зар су они реаговали кад је неки Србин страдао? Како су реаговали на масовне погроме над Србима, марта 2004? Вожњом транспортера уназад кад је разуларена маса кренула на српску нејач? А онда су, као и увек у сличним случајевима, тражили "да се ОБЕ СТРАНЕ уздрже од инцидената"!

BRATEE

29.09.2018. 22:45

Sve je ovo izrezisirano kao za film...podrska sipcima je svaki dan od Amera i zapadnjackih fasista...i sve protiv SRBA... pa ovo i glup i corav moze da ukapira i vidi ...RUSIJA JE MAJKA . sastanak sa Rusima i Kinom podhitnooooo !!!

Ana

29.09.2018. 22:45

Srbija iako se zalaže za mir i kompromisno rešenje neće dopustiti da neko maltretira i ponižava Srbe na KiM.

Јовица

30.09.2018. 00:06

@vasa - Па чекајте. Ово је најмање зло које су нам Албанци учинили, а ви и даље чекајте реакцију оних који су им војном агресијом створили "државу".

Jasna

29.09.2018. 22:52

Verujemo da ce trenutna vlast uraditi sve sto je u njihovoj moci da na miran nacin resi pitanje koje je trenutno od najveceg znacaja za Srbiju.

Ivana

29.09.2018. 22:54

Jednodnevni izlet Tacija i njegovih terorista do Gazivoda za cilj ima samo provokaciju i zastrasivanje srpskog stanovnistva.

Aki

29.09.2018. 22:56

Mesto im nikako nije na Severnom delu s dugim cevima jos manje..necemo dozvoliti sigurno da nastave, i u svakom smislu cemo zastiti nas narod na Kosovu

Marko

29.09.2018. 23:14

I pored svih provokacija Srbija je spremna da sedne za pregovarački sto u vcilju postizanja celovitog rešenja ,ali će učiniti gotovo sve da sačuva bezbednost Srba na Kosovu.

Милош Шапоњић

29.09.2018. 23:21

само да не буде " ај удари га још овај пут,ако смеш".треба то згазити,да знају где им,је место....

w

29.09.2018. 23:25

Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada ili 100 al neces ti da stradas ti si pomogao srbima iz knina pa ces i ovima jel tako ? izrode

naranca

29.09.2018. 23:51

@w - Neko da strada??????Od nasih padobranaca I njihovih rosanaca????Ne daj Boze!!!!!!!!!Zivila JNA.

pedja

29.09.2018. 23:31

Mi smo jasno pokazali da zelimo mir i stabilnost ali ovakvo ponasanje siptara se vise ne moze i nece tolerisati.

Magi

29.09.2018. 23:36

Pretnji ucena i napada Albanaca na Srbe je sve više, a EU još nijednom takvo ponašanje nije osudila.

roki

29.09.2018. 23:48

Ovo je prevršilo svaku granicu, traže od nas da se susdržimo a ništa apsolutno ništa nismo uradili

naranca

29.09.2018. 23:49

Ne brinite kad udjemo u NATO I u Eurupu,rosa ce da ima pristup na celoj teritoriji Srbije pa ce da dodju da me samaraju po Beogradu.Tako mi I treba.

nina

30.09.2018. 07:42

Gazivode su strateški važne sever Kosova i srpsko stanovništvo,sprečiti teroriste da čine dalje provokacije.

Ур Нино сар Сербуле

30.09.2018. 07:50

Верујем да ће Путин помоћи Србији у решавању КиМ , као и у заштити српског становништва од терориста.

Marijana

30.09.2018. 10:27

Zašto Brisel dopušta albanskim teroristima da remete mir i kompromis koji je jako blizu.

petra

30.09.2018. 11:41

Siptari su presli svaku granicu, necemo zaboraviti ovo izivljavanje nad nasim narodom vraticemo im milo za drago.

Kosta

30.09.2018. 12:36

Ovo izivljavanje i uznmiravanje naseg naroda je za svaku osudu. Drago mi je da smo ostali mirni i da nismo naseli na provokaciju Albanaca.

Goran

30.09.2018. 13:27

Ako EU bez kazne dopusta ponasanje kosovskih Albanaca neka sutra ne budu u cudu kad Katalonci , Korzikanci i Bavarci krenu u istom pravcu a oni cak ne moraju ni oruzjem da se dignu , dovoljno je putem ekonomije.

Maka

30.09.2018. 14:41

Pretnje i provokacije Albanaca ne mogu ostati nezapazeni i medjunarodna zajednica mora da reaguje