Dačić: Hrvatska mora da se suoči sa prošlošću

Z. Grumić

utorak, 07. 08. 2018. u 16:15

Дачић: Хрватска мора да се суочи са прошлошћу

Foto: N. Fifić

Šef diplomatije Srbije oglasio se povodom saopštenja hrvatskog MIP-a, naglasivši da susedna zemlja mora da se suoči sa zločinima koje je sprovela protiv svojih građana
SRBIJA se suočava sa svojom prošlošću ali to mora da učini i Hrvatska, umesto što negira svoje zločine prema srpskom narodu, izjavio je danas u Veterniku prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, odgovarajući na navode iz saopštenja hrvatskog MIP-a.

Pročitajte još:Vučić o Hrvatskoj: Razumem njihovu histeriju, ne žele da čuju argumente


- Hrvatska mora da se suoči sa prošlošću. Mora da se suoči sa zločinima koje je sprovela protiv svojih građana, protiv srpskog naroda koji je bio konstitutivni narod u Hrvatskoj - istakao je Dačić u izjavi novinarima posle polaganja kamena temeljca za izgradnju 276 stanova za izbeglice.

Dačić je rekao i da Hrvatska mora da prekine relativizaciju zločina počinjenih za vreme Drugog svetskog rata.

- Teško bi se moglo opisati da je neka zemlja u Evropi izvršila denacifikaciju ili defašizaciju a da i dalje (u njoj) stoje natpisi "Zig hajl". Nažalost, etničko čišćenje se danas u Evropi obeležava samo u Hrvatskoj i nigde više.

Ministar Dačić je, odgovarajući na deo saopštenja hrvatskog MIP-a u kojem je navedeno da je pred Srbijom "dug put u suočavanju sa prošlošću", naglasio da se Srbija itekako suočava sa prošlošću.

- Oni koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju, ali nemoj niko da negira svoje zločine prema srpskom narodu.

On je istakao da bi Srbija želela da se svi proterani Srbi vrate u Hrvatsku ali da u Hrvatskoj ne postoje životni uslovi niti politička volja za to, jer oni misle da su to pitanje rešili.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Djoka

07.08.2018. 20:33

EU i njena clanica Hrvatska treba da se zvanicno izjasne o pravnom kontinuitetu "nove" Hrvatske. Da li je to NDH kao deo nacisticke okupacije ili SR Hrvatska kao deo SR Jugoslavije? TO mora da se postavi kao zvanicno pitanje! Da cujemo EU vec jednom ko je i sta je Hrvatska.

kjhsak

13.08.2018. 15:18

Jedina drzava nastala na genocidu, pravom genocidu, najvecem u istoriji Balkana.... Hrvatska. Monstruozna nacija.