Vučić sa Angelom o Kosovu i Evropi

V. N.

26. 02. 2018. u 20:02

Predsednik Srbije sastaće se u utorak u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a ključne teme zvaničnog susreta biće: dijalog o Kosovu i Metohiji, put Srbije ka EU

Вучић са Ангелом о Косову и Европи

Foto AP

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u utorak u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a ključne teme zvaničnog susreta biće: dijalog o Kosovu i Metohiji, put Srbije ka EU i ekonomska saradnja dveju zemalja.

Kako je najavljeno, prvi čovek Srbije biće dočekan uz najviše državne počasti, a očekuje se da dvoje zvaničnika zajedno razmotre i bezbednosne i političke izazove u našem regionu.

Svakako, tema Kosova i Metohije je neizbežna, naročito posle najave odlazećeg šefa diplomatije Nemačke Zigmara Gabrijela da će njegova zemlja pojačati pritiske u EU na "petorku" koja nije priznala lažnu državu.

Takođe, može se očekivati i da predsednik Srbije upozna najmoćniju državnicu u Evropi o svojim viđenjima razrešenja zapetljanog kosmetskog čvora i sa ciljevima unutrašnjeg dijaloga, koji uveliko traje u našoj zemlji.

Osim toga, dvoje sagovornika razmotriće i evropske perspektive naše države, u svetlu nove strategije EU o proširenju, koja Srbiju vidi u Uniji 2025. godine.

ŠAJKAČA OD ŽIKE NOVINAR Živorad Nikolić poklonio je na mitingu Aleksandru Vučiću leptir mašnu u bojama "Žikine šarenice". A poseban poklon su ženska šajkača i vunene čarape u bojama srpske zastave, da ih Vučić ponese nemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa kojom će se sutra sastati.

Imajući u vidu da ga nemačka kancelarka izuzetno ceni, predsednik Srbije trebalo bi direktno da upita Merkelovu da li naša država može da računa na podršku u smislu ubrzavanja evrointegracija. I u ovom segmentu element Kosova je neizbežan, pa bi trebalo da bude reči i o pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine, o kojem ima i te kako nepoznanica. Inače, nemačka kancelarka će svom gostu iz Srbije prirediti i ručak, posle kojeg je predviđeno i obraćanje novinarima.

Vučić je juče rekao da ide na razgovore sa najvećim i najvažnijim evropskim liderom Angelom Merkel.

- To je veoma važna stvar za našu zemlju i od izuzetnog značaja za građane. Pozvaću Merkelovu da poseti Srbiju, kad bude imala vremena, ove ili sledeće godine - rekao je Vučić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Брегзит, Негзит, Фрегзит...

26.02.2018. 23:08

@Gaga - А остали шрафови испадају или се расклиматали... Док се гротескна конструкција сасвим не сруши и остану само Немци, Хрвати и Пољаци. И Великоалбанци.

Jovan

26.02.2018. 21:47

Za tacnu informaciju, Merkelova se ove godine nalazi u najtezoj poziciji od pocetka njenog mandata: SPD ne zeli u koaliciju sa njenom CDU a takodje i u svojoj partiji ima zestoke protivnike da se ona ustvari bori za njeno politicko prezivljavanje pre nego za interese BRD. O tome zasto Vucic ima posete Merkelovoj uvek pred izvesne izbore , kojih inace imamo u izobilju, ovoga puta necu govoriti da ne bih izazvao negativnu reakciju vasih moderatora.Hvala vam na uvazavanju slobode misljenja i izraza

Fudbaler

26.02.2018. 22:02

Aleksandar Vučić i Merkelova i treba da rešavaju bitna pitanja,Nemačka treba da podrži formiranje ZSO.

SS

26.02.2018. 22:14

Jadni mi kad sa Nijemcima pregovaramo o davanju vlastite teritorije po njihovim zeljama kosti nasih oceva i djedova se prevrcu u grobu .

Marko

26.02.2018. 23:18

Ides u najboljem trenutku,i po ko zna koji put se sreces sa njom.A taj broj nije zajedno uspeo vecina prethodnika.Srbija ide pravim putem,iz dana u dan jaca na svakom polju.I evropska unija nije daleko,kada nas pravi covek vodi.Na svakom koraku nalazi iskrene prijatelje Srbije.Anglela salje kompanije i investitore,a to zahvaljuci velikom zaslugom predsednika znaci nova radna mesta

Marija

26.02.2018. 23:20

Sutra ćemo saznati i dobiti savete kako Angela Merkel vidi put Srbije ka EU i situaciju oko Kosova.

Anja

26.02.2018. 23:21

Teme o kojima ce pricati sa Merkelovom su jako vazne i verujem da ce nam dati korisne savete koje ce nam doneti napredak.

Fudbaler

26.02.2018. 23:31

Srbije upozna najmoćniju državnicu u Evropi o svojim viđenjima razrešenja zapetljanog kosmetskog čvora i sa ciljevima unutrašnjeg dijaloga, koji uveliko traje u našoj zemlji . Nemačka i treba da podrži Srbiju u formiranju ZSO.