Hram je simbol bratskih veza, čuvamo se zamki

R. Dragović D. Milinković

četvrtak, 22. 02. 2018. u 19:45

Храм је симбол братских веза, чувамо се замки

Zvaničnici Srbije i RS sa gostima iz Rusije,foto D.Milovanović

U prisustvu vrha srpske države i crkve i ruskog ministra spoljnih poslova u četvrtak predstavljen mozaik kupole na Vračaru i poslata zajednička poruka

HRAM Svetog Save na Vračaru jedinstven je simbol zajedništva i dokaz duhovne i kulturne bliskosti srpskog i ruskog naroda.

U znaku ove poruke, koju su uputili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, patrijarh srpski Irinej i mnogobrojni gosti iz Rusije i Srbije, svečano je u četvrtak predstavljena mozaična dekoracija glavne kupole vračarskog hrama. Centralno kube zavetne crkve srpskog naroda, dekorisano mozaikom teškim 40 tona, čiji je ktitor ruska kompanija "Gaspromnjeft", zasvetlelo je u četvrtak u svoj lepoti i umetničkoj raskoši.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na ruskom jeziku, zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za bezuslovnu podršku Srbiji u odbrani njenih državnih interesa i za njegovu privrženost razvoju rusko-srpskih odnosa. Sjaj i lepota monumentalne kupole, prema njegovim rečima, ovaploćenje je zajedničkih težnji za jedinstvom, slogom i ljubavlju, čemu je poseban doprinos dao čuveni ruski akademik Nikolaj Muhin sa svojim umetnicima.

Pročitajte još - Vučić sa delegacijom ''Gaspromnjefta'' i NIS-a; Dačić: Nema odbrane srpskih interesa bez Rusije (FOTO+VIDEO)

- Predstava vasione iznad nas verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost veza crkve i naroda Rusije i Srbije. Potekli smo iz istog plemena, otkrili istu veru, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje i osvojili slobodu. Ova kupola, na kojoj je 70 srpskih i ruskih umetnika utkalo milione komadića u jedinstveku poruku bratstva i solidarnosti, dokaz je prijateljstva dvaju naroda - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije poimence je nabrojao sve one kojima srpski narod duguje zahvalnost za uzrastanje vračarskog hrama. Pored predsednika Putina, ministra Lavrova, patrijarha ruskog Kirila, Vučić je odao priznanje srpskim kraljevima Milanu, Petru i Aleksandru, kao i Dušanu Čkrebiću, Zoranu Đinđiću i Tomislavu Nikoliću.

- Najveći naš zadatak danas je da izbegnemo sve zamke, čuvamo prijatelje, težimo miru, razumevanju i izgradnji. Na nama je da završimo Hram, koji će biti još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa. U njemu će biti koren otporan na sve oluje našeg prijateljstva sa Rusijom.

foto D.Milovanović

Svečani gost svečanosti pod svodovima vračarske svetinje, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, iskazao je svoje divljenje prema svima koji su učestvovali u gradnji Hrama, njegovom opremanju i oslikavanju, a posebno umetnicima.

- Ushićen sam rezultatima njihovog rada, koji se odvija pod pokroviteljstvom Uneska. Današnji događaj na najbolji način simboliše duhovnu bliskost naših naroda i crkava. Ovu vrstu jedinstva posebno je važno pokazati u trenutku kada i srpska i ruska crkva prolaze kroz težak period - naveo je Lavrov.

Pročitajte još - Vučić: Nećemo da uvodimo sankcije Rusiji; Lavrov: Ne strahujemo od ukrajinskog scenarija u Srbiji

Ruski šef diplomatije podsetio je na pokušaje da se i crkve uvuku u političke igre, što se događa, kako je naglasio, u današnjoj Ukrajini, Crnoj Gori ili Makedoniji:

- Pravoslavna vera se uvek odlikovala time što je verovala u postupke svojih građana i ulivala sigurnost. Siguran sam da će ovo uzburkano vreme naše crkve prebroditi dostojanstveno, kao što je to uvek bilo sa pravoslavnima.

foto D.Milovanović

Ceremoniji, čija je kulminacija bila paljenje dekorativnog osvetljenja najveće kupole, prisustvovovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi Vlade Srbije, mitropoliti i episkopi Srpske pravoslavne crkve. Među 200 specijalno izabranih zvanica, bili su i ruski majstori mozaika, pripadnici Humanitarnog centra u Nišu, ratni veterani 63. padobranske brigade VJ, članovi moto-kluba "Noćni vukovi"...

Posle svečanog dočeka visokog gosta iz Rusije, patrijarh Irinej je u svojoj besedi naveo da ostaje u nadi da će bratska Rusija i dalje pružati pomoć za oslikavanje Hrama:

- Ova svetinja, kada bude završena, biće ponos Srba i Rusa, kao i celog pravoslavlja.

Patrijarh je podsetio na istorijat izgradnje najveće crkve srpskog naroda i zahvalio na pomoći za njegovo podizanje:

- Sa ovoga svetog mesta najsrdačnije zahvaljujemo bratskoj Rusiji i predsedniku Putinu za ljubav prema našem narodu, kao i Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Od sveg srca se zahvaljujemo i Srbiji i gospodinu Vučiću na velikoj i dragocenoj finansijskoj pomoći.

Posle svečanosti na Vračaru, Lavrov i šef srpske dilomatije Ivica Dačić imali su sastanak, a održali su i predavanje u Rektoratu Univerziteta u Beogradu. Dačić je rekao da Srbija nikada neće voditi antirusku politiku i da danas ne može da odbrani nacionalne interese bez pomoći Rusije. Njegov ruski kolega uzvratio je rečima da težnja ka EU nije prepreka daljem produbljivanju prijateljstva Srbije i Rusije.

- Rusija će u svim prilikama podržavati politiku Srbije kad je reč o Kosovu, uz poštovanje rezolucije 1244 SB UN. Visoko cenimo kurs Srbije na očuvanju vojne neutralnosti, koja je faktor koji doprinosi stabilnosti ne samo Balkana, nego i cele Evrope - rekao je Lavrov.

Pročitajte još - Lavrov: U meču Zvezda-CSKA, navijam za - Spartak

Dvojica ministara složila su se da dve zemlje imaju široko podudaranje stavova u većini međunarodih pitanja. Šef srpske diplomatije naglasio je da je zvaničan stav Srbije da je zadovoljna nivoom saradnje sa Rusijom, koja "nije samo na papiru", već je zaista sadržajno, strateško partnerstvo.

- Veoma sam zahvalan na stalnoj podršci Rusije kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Dobro je poznato da je Rusija stavila veto na pokušaj da se srpski narod optuži za genocid, a ima i razumevanja za poziciju Srbije kada je reč o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova - rekao je Dačić.

Lavrov i Ana Brnabić,foto Tanjug

Ruski šef diplomatije upozorio je na to da situacija u Evropi "nije zdrava" zbog nekih članica NATO i EU, koje pokušavaju da pojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje Alijansu na istok:

- Pritom se ne uzima u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji, pa i u BiH.

Lavrov je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH, i dodao da će se Moskva usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

Zvaničnik iz Rusije razgovarao je i sa premijerkom Anom Brnabić. Oni su se saglasili da je ekonomska saradnja dveju zemalja u usponu, naročito u oblasti energetike. Govoreći o kulturnoj saradnji, premijerka je najavila čvršću saradnju u oblasti filmske industrije i koprodukciju za snimanje filma o Nikoli Tesli u narednoj godini.

I Brnabićeva je Lavrovu zahvalila na principijelnom stavu Rusije o Kosovu i podršci u briselskom dijalogu.


IKONE NA DAR

PATRIJARH Irinej i gosti iz kompanije "Gaspromnjeft" otkrili su i mermernu spomen-ploču koja će biti uzidana pod kupolom hrama. Na njoj je isklesan ktitorski natpis o donaciji ruske kompanije "Gaspromnjeft" najvećoj crkvi srpskog naroda. Čelnici ovog preduzeća od bratstva svetosavske crkve dobili su na poklon ikone Svetog Save.

foto D.Milovanović

Aleksandar Djukov, predsednik Izvršnog odbora "Gaspromnjefta", kazao je da je posebno ponosan na pomoć Hramu Svetog Save.

- Ruski i srpski narod povezuju viševekovne duhovne i kulturne tradicije. Uvereni smo da će Hram postati jedan od simbola našeg jedinstva - rekao je Djukov.


TAČI NEK BRINE O OPTUŽNICAMA

RUSIJA je iznela svoj stav po pitanju Kosova i retorika kao što je ona Hašima Tačija neće to promeniti. On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optuženi za izvršenje ratnih zločina. Naš stav je već izložen, i to je onaj koji izražava Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i kojeg se mi, za razliku od naših zapadnih kolega, potpuno pridržavamo. Ovako je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u četvrtak odgovorio na Tačijeve poruke da bi Beograd odustao od mitologije kada bi Moskva priznala Kosovo.

Dačić je, posle sastanka sa Lavrovom u Palati "Srbija", rekao da bi od toga da Rusija prizna Kosovo logičnije bilo da SAD i Velika Britanija povuku priznanje, kako bi se stišala "velikoalbanska histerija", koja je najveća pretnja stabilnosti u regionu.

foto Tanjug

ZAHVALNOST RUSKOG PATRIJARHA

RUSKI mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, kao predstavnik Moskovske patrijaršije, naglasio je svoje divljenje lepoti mozaika u Hramu Svetog Save.

- U ime njegove svetosti patrijarha Kirila, prenosim duboku zahvalnost kompaniji "Gaspromnjeft", čija je blagorodna pomoć omogućila početak realizacije ovog grandizonog istorijskog projekta, kao i umetničkom sastavu okupljenom od strane Moskovskog međunarodnog fonda za saradnju sa Uneskom.


STOP REVIDIRANjU ISTORIJE

ŠEFOVI diplomatija Rusije i Srbije položili su vence na Spomenik sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa oslobodiocima Beograda i tom prilikom se upisali u spomen-knjigu.

- Poklanjamo se pred sovjetskim i jugoslovenskim vojnicima koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Zahvaljujemo našoj srpskoj braći za pažljiv odnos prema sećanju na njih i saradnji u sprečavanju pokušaja revidiranja istorije - zapisao je Sergej Lavrov.

foto Tanjug

Ivica Dačić poručio je da ćemo "zajedno pamtiti herojstvo sovjetskih vojnika koji su daleko od svojih domova, zajedno sa jugoslovenskim borcima dali svoje živote za oslobođenje naše prestonice":

- Tim činom ispisana je najsvetlija stranica u viševekovnoj bogatoj istoriji naših naroda u čemu i danas pronalazimo nepresušan izvor inspiracije za ljubav prema otadžbini i slobodi. Neka je večna slava junacima.

Dvojica ministara položila su cveće na spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

foto Tanjug


GOŠĆA IZ MOSKVE ODUŠEVLjENA KUPOLOM

PORTPAROLKA Marija Zaharova tokom celog dana objavljivala je na svom fejsbuk-profilu fotografije iz Beograda, a nije krila oduševljenje mozaikom kupole u Hramu Svetog Save. Ona je na "Fejsbuku" napisala da na svetu ne postoji mozaik te veličine, koji prikazuje vaznesenje Hrista. Ona je iznela i niz istorijskih podataka o igradnji Hrama, koji je opisala kao jednu od najvećih pravoslavnih bogomolja.


POKLON OD MITROPOLITA AMFILOHIJA

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije uručio je poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, i to mimo protokola. Amfilohije je gostu iz Moskve poklonio knjigu "Novo kosovsko raspeće", koja je napisana na ruskom jeziku, a čiji je autor mitropolit. Ovaj gest mitropolita veoma je obradovao ruskog diplomatu.


KOLEGI URUČIO DRES, ZAHAROVOJ SRCE

SRPSKI šef diplomatije Ivica Dačić poklonio je u četvrtak Lavrovu dres reprezentacije sa njegovim imenom i brojem 10, a portparolki ruskog MSP Mariji Zaharovoj licidersko srce:

- Ovo je za sve lepo što govoriš o srpskom narodu - rekao je Dačić, i našalio se da je "verovatno dosadio Lavrovu, jer su već dva dana na istim događajima". Srpski ministar objasnio je i da je na dres stavio broj 10, jer je Lavrov za čistu desetku.

Foto: Radoje Pantović/Sputnjik

ORDEN POSVETIO OCU

MINISTAR Lavrov uručio je u četvrtak, u ime Vladimira Putina, Orden prijateljstva Ivici Dačiću za zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje dveju zemalja. Lavrov je rekao da je posebno dirljivo to što je Dačić orden posvetio pokojnom ocu, koji je nedavno preminuo.

- Volim Rusiju, ali zato što volim i Srbiju! Onaj ko bi radio protiv našeg prijateljstva s Rusijom, direktno radi i protiv interesa Srbije. Kada je Srbiji teško, kada naši neprijatelji žele da pomognu Kosovu neprincipijelno i rade protiv interesa Srbije, iskreno rečeno, ja tad zovem Lavrova.

foto Tanjug

- Istog dana kada je objavljena vest da sam dobio orden od Putina umro mi je otac. Zato sam ovaj orden posvetio njemu i svim drugim milicionerima, policajcima i vojnicima koji su se borili za Kosovo, kao što je to i on radio.


ENTERIJER U NOVOM RUHU

UNUTRAŠNjOST Hrama na Vračaru svečanost dočekala je u novom ruhu. Oltarski deo prekrivao je veliki ekran sa digitalnom predstavom Svetog Save. Centralna kupola oslikana mozaikom dobila je novo dekorativno osvetljenje, a svodove su krasile figure svetitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Aleksa

22.02.2018. 22:17

Hram Svetog Save je naša velika svetinja i hvala Rusima na svoj pomoći i prijateljstvu. Ipak nas spaja ista vera,istorija,tradicija.

ena

22.02.2018. 22:34

Ukorenjeni i utemeljeni odnosi zasnovani na veri, sa ponosnom gradeći nešto najsvetije, hramove, samo još više učvršćuju svoju povezanost.

sale

22.02.2018. 23:04

Hram Svetog Save na Vračaru jedinstven je simbol zajedništva i dokaz duhovne i kulturne bliskosti srpskog i ruskog naroda.

Никола

22.02.2018. 23:50

Ја бих се најпре и најрадије захвалио прелепој Марији Захаровој !

zile

22.02.2018. 23:58

Pravoslavlje i vera je ono sto nas najcvrsce vezuje sa bratskim Ruskim narodom. Hvala im na svemu.

Vladan

23.02.2018. 10:57

@zile - Kamo sreće da nas Pravoslavlje i vera u Hrista vezuje sa bratskim ruskim narodom. Na našu veliku žalost, ono što nas najviše vezuje sa Rusima je komunizam!

Baron

23.02.2018. 01:18

Стварно је срамота да поред нашег писма пишете коментаре латиницом! Све велики православци и Срби!

Mиро Марковић

23.02.2018. 02:41

Мали србски народ великим срцем захваљује племенитом рурском народу на помоћи у украсавању Светосавском храма у Боеграду. Тај храм је дело свеколиког народа Србије и Срба из расејања по целом свету. Сви ми долазимо и пролазимо, али наша вера у Бога и Христа остају трајне за сва времена. Наши краљеви и племићи су у прошлости градили цркве и манастире, Ми их данас више немамо, али имамо све нас и заједно умемо да будемо племенити док подижемо наш заветни храм у славу Бога, Исуса Христа и Св. Саве.

Djordje Petrovic

23.02.2018. 07:29

Boguhvala sto imamo ruski narod uza sebe. Gde bi Srba bilo da nemamo Rusa... Nemaca, Engleza, Amerikanaca, Kineza i svih belosvetskih investitora... S druge strane Srbi svima trebaju jer su vredni kompetentni i marljivi u inostranstvu, samo Srbin Srbinu u Srbiji Sasvim ne treba nikad i to je nas uSud.

kekec

23.02.2018. 09:08

lepa kupola, sjajan mozaik, kao katolicki vernik, hriscan, cestitam na negovanju hriscanskih vrednosti! medjutim, ne znam zasto srbi i rusi vole druge narode nazivati - bracom! to kod dugih slovenskih naroda nije slucaj, to me neopisivo podseca na ono "bratstvo i jedinstvo" u koje su se svi zaklinjali!

Славица

23.02.2018. 10:18

@kekec - Кекец,па исти нам је створитељ Бог,од исте мајке и оца смо настали. браћа смо,зар не? осим што су католици 1050 г.отишли у јерес,мислим застранили према паклу.

Гоца СЗ

23.02.2018. 12:03

@kekec - kekec, распитај се да ли су тако говорили Словенци кад су их Срби 1941. топло примали из возова којима су их Немци транспортовали из "Марбурга"! Можда се неко сећа и шта сте говорили 1918, кад је српска војска ослободила тај Марибор? Кад се Србија одрекла и свог имена и своје територије на северу данашње Албаније ради "браће"! И 1941, кад вам је дарована прва држава после Карантаније!

Деус

23.02.2018. 09:37

А на дресу , без заједлјивости и ситничаренја , латиница . Ој дипломатијо , Ивице , обратите пажнју следећи пут .