TRIBUNAL odlazi u istoriju, ali njegovo nasleđe ostaje. Pitanje je da li je ispunio svrhu? Statistički pregled njegovih odluka pojačava naš utisak da je primenjivao selektivnu pravdu. Taj sud nesumnjivo je bio vođen vanpravnim motivima i propustio je da suštinski doprinese pomirenju u regionu.

Ovo je danas poručila ministarka pravde Nela Kuburović na sednici SB, gde se raspravljalo o poslednjem izvešataju o radu Tribunala, koji se zatvara krajem godine.

PROČITAJTE JOŠ: LAPSUS PRED UN: Bramerc Kitarović nazvao predsednicom Srbije

Kako je Kuburovićeva naglasila, pred Tribunalom je optužena 161 osoba. Ubedljiva većina, čak 109 su Srbi, 33 Hrvati, 10 Bošnjaci, 7 Albanci i 2 su Makedonci. Pravnosnažno su okončani postupci protiv 156 osoba, a od ukupnog broja pravnosnažno osuđenih 70 odsto su Srbi, Hrvata je 19 odsto, Bošnjaka šest i Albanaca svega dva odsto.

- Ovi podaci svedoče o selektivnom postupanju Tribunala u Hagu - podvukla je srpska ministarka. - Po završetku sukoba devedesetih u Srbiji je bilo 330.000 srpskih izbeglica iz Hrvatske, 266.000 iz BiH i 287.000 interno raseljenih sa KiM. Kako je tako mali broj ljudi odgovarao za stotine hiljada prognanih i ubijenih Srba? Da li smo u pravu, ako zaključimo da je srpska žrtva bila manje važna za Haški tribunal?

Ministarka pravde je kazala da selektivno gonjenje predstavlja legitimno pravno pitanje:

- Trinaestogodišnji proces protiv Vojislava Šešelja, koji je okončan nepravnosnažnom oslobađajućom presudom, predstavlja mrlju u radu ovog suda.

Ministarka je ukazala da Tribunal nije uočio dve bitne činjenice: - da je na proslavi prve godišnjice nezavisnosti Hrvatske, 1992. Franjo Tuđman javno priznao da je rat mogao biti izbegnut, ali da on to nije želeo. I da je Alija Izetbegović povukao potpis sa Kutiljerevog plana 1992. Time je propuštena prilika da se spreči građanski rat u BiH.

PROČITAJTE JOŠ: Ratna odšteta je pusti san Hrvatske

RUSIJA: NEKAŽNjENI ZLOČINI NAD SRBIMA

Tokom rasprave predstavnik Rusije u SB poručio je da je "Tribunal" diskreditovao ideju međunarodne pravde:

- Primenjivao je dvostruke aršine jer niko nije osuđen za varvarske zločine nad Srbima i potkopao je napore da se u bivšoj Jugoslaviji uspostavi mir - ocenio je tokom rasprave.

S druge strane, SAD su pozvale vlasti Srbije da sprovedu nalog Tribunala za hapšenje članova SRS Petra Jojića i Vjerice Radete.