Vučić odlazi sa čela Biroa za bezbednost!

E. V. N.

31. 10. 2016. u 23:25

Premijer podnosi ostavku u važnom državnom telu, posle "slučaja Jajinci". Operativci predsedniku vlade izneli čak pet različitih verzija o oružju nađenom blizu porodične kuće

Вучић одлази са чела Бироа за безбедност!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić

PREMIJER Srbije Aleksandar Vučić podneće ostavku na mesto šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i o tome će u narednim danima obavestiti predsednika Tomislava Nikolića - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, ovo će biti prva konkretna politička posledica "slučaja Jajinci" koji je razgolitio pukotine u bezbednosnom sistemu prvog čoveka vlade, koji četiri dana ni u pretpostavkama ne može da "napipa" ko je ostavio arsenal oružja u blizini porodične kuće Vučića.

Kako prenose naši izvori, premijer se na ovaj korak odlučio, jer ga bezbednosne službe nisu uverile da drže konce u svojim rukama, a zapanjujuće je da su mu, od momenta otkrivanja "zolje", bombi i municije na korak od roditeljskog doma, obaveštajci ispričali čak pet različitih verzija ovog slučaja?!

Do sada su na oružju otkriveni tragovi tri osobe, ali još nije utvrđeno da li su oni koji su ostavili opasni tovar nameravali da izvrše atentat na predsednika Vlade.

Stručnjaci u policiji i bezbednosnim službama pokušaće narednih dana da utvrde kome pripadaju otisci na "zolji", bombama i municiji, pa će se tako istraživati i motivi "deponovanja" oružja baš na mestu odakle bi predsednik vlade mogao da bude laka meta napadačima.

Posle novih otkrića, premijer Vučić u ponedeljak je iz Hamburga sugerisao da bi iza svega mogle da stoje i osobe koje se ne nalaze u Srbiji:

- Verujem službama i državi Srbiji, ali se plašim da ćemo teško otkriti ko je oružje doneo i u koje svrhe. Čini mi se da svako ko ostavlja oružje zna da "zolja" nije praćka, pa bi bar nešto obrisao, ili zna da nije na teritoriji određene zemlje, pa mu je svejedno šta će da ostane, jer ne možete da uđete u trag DNK.

Inače, forenzičari MUP Srbije, pored skidanja DNK materijala i otisaka s ručnog bacača i četiri bombe "kašikare", detaljno su pregledali i pronađene metke. Sa svakog je uzet bris kako bi se pokušalo da se i na municiji izoluje biološki trag ili otisak koji bi pomogao u rasvetljavanju celog događaja. Ipak, mešanje ovih bioloških uzoraka otežava samu identifikaciju osumnjičenih. Za neke analize potrebno je i vreme, pa se procenjuje da će istraga da potraje.

Kako saznajemo, detaljno su forenzički pregledane i kutije u kojima je bio smešten otkriveni arsenal. Uviđajna ekipa je i na širem području oko mesta gde su zatečeni sanduci sa oružjem pokušala da utvrdi da li ima tragova guma automobila i otisaka obuće. Sve je to fotografisano i detaljno se proučava u pokušaju da se odgonetne kako se oružje stvorilo na tom mestu, u šumi.

Događaj u Jajincima otkrio pukotine u obezbeđenju prvog čoveka vlade

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je u Skupštini Srbije da su pronađani samo delimični tragovi koji se preklapaju i da njihova identifikacija neće biti laka. On je, međutim, naveo da će policija pokušati da drugim metodama dođe do uzorka za poređenje i da će onda pokušati da ga uporedi s parcijalnim tragovima nađenim na oružju:

- Malo je verovatno da je neko doneo to naoružanje u šumu samo da bi ga tu odložio. Imamo dva ili tri moguća scenarija. Nećemo dozvoliti da se ugrozi bezbednost premijera ili bilo kog drugog lica, niti bezbednost Srbije. Postoje i lica za koja policija veruje da mogu da učestvuju u rasvetljavanju događa.

Ceo slučaj ponovo je otvorio i pitanje bezbednosti premijera, pošto su povučene paralele s pokušajima atentata i samim atentatom na Zorana Đinđića.

- Ukoliko se utvrdi odgovornost pojedinih službi za propuste u obezbeđivanju premijera, takvi bi trebalo da se povuku. Ni moja ostavka nije upitna - rekao je Stefanović.

Ministar Aleksandar Vulin, pak, kao da ne ostavlja rezervu da se radi o zastrašivanju glavne političke figure u zemlji. On kaže da stabilna i samostalna Srbija smeta mnogima, ali i ističe da pokušaji da se pretnjama premijeru država vrati u prošlost i nestabilnost - neće proći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (46)

ranko75

01.11.2016. 07:11

@RODOLJUB - Zasto? I zasto ti mislis da on to ume?Posmenjivati ljude nije isto sto i reformisati. Prvo treba umeti izvrsiti analizu njihovog rada,onda uociti slabosti,pa onda prepoznati ljude koji mogu te slabosti otkloniti, a novih ne napraviti i tek onda njih dovesti. Mislis da je Vucic strucan za bezbednost? Koliko i Djindjic stp je bio strucan.

gu

01.11.2016. 00:38

Stefanovic daje ostavku i prelazi na mesto sefa biroa za kordinaciju ili za direktora bie kog ce sigurno smeniti

Miloš Zečević

01.11.2016. 01:01

Pod hitno promeniti službe koje su zakazale a ne da premijer daje ostavku, Srbija mora da ide samo na gore, nikako prema dnu!

slavko

01.11.2016. 01:12

Loš potez Vučića.Treba da smjeniš one koji vode te agencije a ne da se povalćiš.Ako se povučeš antentatorima i ideš u prilog.Oni to i žele.A ubiće te na drugom mjestu.Samo budala može da misli da je to slučajno ostavljeno tu.

Pero Peric

01.11.2016. 02:44

reformisao ili ne,ako su planirali da urade , uradice kao uvek.nista ne dobija time.Jedino ako hoce na ključna mesta da stavi ljude iz svoje stranke i koji su mu kao vise odani.Bili njegovi ili ne vazno je da su profesionalci.Ako su nesto hteli to su prijatelji stranci.Ni za djindjica nisu organizovali ni logistiku, nasi dali.Svei ovo liči na zastrasivanje.Da su hteli nesto vise to bi bilo odradjeno.Da bi nas bacili na kolena i uzeli KiM sve pokusavaju.

NIKOLA

01.11.2016. 05:06

Ukoliko je ova vest istnita Aleksandru Vucic je preostalo reformise sluzbe bezbednosti pod hitno, jer ima tu dosta pukotina zar je moguce da mu daju pet verzija ovog nemilog dogadjaja.

OOУР

01.11.2016. 06:37

Ajooooj, gde mi živimo?!!? Daj da, za savet, pitamo "bezbednosne službe" Bocuane i Gambije šta nam valja činiti. Verujem da sad većina građana Srbije kapira da smo mi jedna "banana" državica u srcu Evrope. Tako i mora biti kad se do posla, diploma, ..., dolazi preko "kumovskih" veza. Žalosno, ali mi smo još plemenski organizovani.

Platon

01.11.2016. 06:51

Такав чин самокритике ретко се виђа у нашем друштву. Браво Вучићу! Надам са да ћеш наћи и на то место довести неког способнијег од себе, неког ко ће умети боље од тебе да координише и предводи те службе, тако значајне за Србију. Јер, риба од главе...

2 gr mozga

01.11.2016. 07:02

Ako se ne varam njemu i nije u opisu posla koordinacija službama bezbednosti, tako da on tek sad taj posao vraća u zakonske okvire. Iz ovoga se može zaklučiti da nije dobro raditi nezakonito i ono što ne znaš. Što se ovog događaja tiče "sve okruglo , pa na ćoše". Izgleda da se pravi odstupnica u rešavanju slučaja što je svojstveno za sve afere do sada. Događaj se bombastično iznese u javnost, svi odigraju svoje uloge (pojave se u medijima) i onda ništa "tresla se gora rodio se miš".

Миле

01.11.2016. 07:09

И ако су та лица странци могу се пронаћи помоћу ДНК анализе.Једноставно ако упутимо те резултате државама из којих би могао да буде осумњичени они ће га наћи.А можда је баш нека држава то организовала.Е онда јр тешко.

Dragan

01.11.2016. 07:31

Tuga! Ako on ne može da reformiše službe bezbednosti, ko će? Da li će se to ikad reformisati u Srbiji???

Posmatrač sa strane

01.11.2016. 08:03

Još jedna u nizu gluposti AV. Umesto da kao "šef" svih bezhbednosnih službi, što je u EU bilo bez presedana da premijer jedne države obavlja i tu dužnost, i da razjuri nesposobnjakoviće, on očigledno beži sa tog položaja! To je njegovo pravo, ali onda neka iskreno kaže zašto beži i da li ga službe na neki način ucenjuju? Možda je ovo naivno "deponovanje" oružja bila samo prva opomena? Policija je postupila još gluplje. Umesto da napravi zamku ko će doći po oružje, ona digla medijsku frku!

Draga.

01.11.2016. 08:10

Nije mi jasno zašto nisu kad su pronašli sanduke sačekali da vide ko će doći da ih upotrebi pa ga onda uhapsili i sve razotkrili. Malo naivno da se podigne tolka galama i novinari i da šansa "atentatoru" da pobegne.

Gavrilo Princip

01.11.2016. 08:23

Ministar ne vidi ništa sporno u tome što je pripadnik žandarmerije ujedno i navijač i šef obezbeđenja jednog noćnog kluba, premijer ne htede da hapsi Mutavog jer je na snimku samo zamahivao ali ne i udarao... i onda smo zapanjeni što službe bezbednosti ne funkcionišu!?

Деда Звонце

01.11.2016. 08:49

Оставка је потпуно оправдана, запоставио је рад Бироа и не може да остане на тој функцији!

Marko

01.11.2016. 09:27

Svaka cast za potez premijera,tako odgovoran covek i savestan radi. U svakom slucaju ovo treba isterati do kraja jer napad na premijera je napad na drzavu a pocionioci treba da se pronadju i procesuiraju!

Biljka

01.11.2016. 09:32

Svakako da je Vučić shvatio da mora još oštrije da se krene u reforme službi bezbednosti i to odmah.

Шерлок

02.11.2016. 01:26

Шта ће им отисци, ДНК... Да знају свој посао, само би направили клопку и сачекали ко ће да дође по оружје!