Zelenović koronom odlaže izbore?

A. DELIĆ

subota, 04. 07. 2020. u 07:52

Зеленовић короном одлаже изборе?

Nebojša Zelenović/Foto: N.Skenderija

Zavod za javno zdravlje tvrdi da grad srećom nije žarište i da situacija nije alarmantna. U Šapcu u petak uvedena vanredna situacija, čime se dovodi u pitanje održavanje ponovljenog glasanja
IZBORI u Šapcu na 27 mesta, na kojima je glasanje poništeno, trebalo bi da budu ponovljeni 12. jula. Ipak, vanredna situacija u ovom gradu, koja je u petak proglašena mogla bi da dovede u pitanje održavanje reprize glasanja.

Tu mogućnost juče je nagovestio i predsednik Gradske izborne komisije u Šapcu Budimir Pavlović. On je kazao da je 12. jul realan rok za izbore, ali da "problem može da bude proglašena vanredna situacija":

- U GIK sedi 22 ljudi, i ako se jedan zarazi karantin važi za sve. Brojke su drastično promenjene, a i dr Predrag Kon je rekao da su ova i sledeća nedelja problem.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je juče da je u ovom gradu proglašena vanredno stanje zbog pogoršane epidemiološke situacije. On je rekao da će biti ograničen rad ugostiteljskih objekata i noćnih klubova i to tako što će raditi od 6.00 do 23.00, kao i da je obavezno nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, uz poštovanje fizičke distance od metar i po. Zelenović je kazao i da će Štabu za vanredne situacije predložiti da se za nepoštovanje mera obaveznog nošenja maski propiše kazna od 5.000 dinara, kao i da se zabrani okupljanje više od sto ljudi u zatvorenom prostoru.

Ranije je predsednik gradske Skupštine Nemanja Pajić, kojoj je mandat već istekao, zakazao sednicu za danas u 17 časova u dvorištu Gradske kuće.

Aktuelni gradonačelnik je ranije, takođe, rekao da je neprihvatljivo to što se predstavnici Zavoda za javno zdravlje u Šapcu nisu pojavili na sastanku Kriznog štaba na kojem je razmatrana epidemiološka situacija u tom gradu.

Zavod je odgovorio da "ovako važno pitanje, kao što je epidemija kovid 19 ne sme da se politizuje":

- Šabac na svu sreću nije žarište, ali moramo uvesti strože mere kako to ne bi postao. Neshvatljivo je da komandant štaba epidemiološku situaciju u Šapcu proglašava dramatičnom, a da pritom nije sproveo mere koje su predviđene u našim prethodnim dopisima. Zelenović poredi našu ustanovu sa nekakvim "prćijama", što još jednom pokazuje da mu je postao manir neprimeren način komunikacije sa državnim ustanovama - kaže se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje.


PROBIJEN ROK

REZULTATI lokalnih izbora u Šapcu još nisu proglašeni jer je Zelenovićeva ZZS tražila ponavljanje izbora na svih 100 birališta. Upravni sud naložio je da se glasanje ponovi na 27 mesta, međutim, GIK (u kojoj većinu takođe ima Zelenović), odugovlači sa donošenjem odluke o datumu i praktično je probijen zakonski rok od sedam dana da se ponovljeni izbori održe.

Na izborima 21. juna naprednjaci su osvojili 37 od ukupno 69 mandata u Skupštini Šapca, a lista Nebojše Zelenovića 23.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije