Kako je pronađen Petar (13): Novi detalji o brzoj reakciji policije i nehumanim otmičarima

Novosti Online

ponedeljak, 28. 10. 2019. u 11:09

Како је пронађен Петар (13): Нови детаљи о брзој реакцији полиције и нехуманим отмичарима

Petar Mitrović

Direktor policije Vladimir Rebić je za RTS ispričao kako je tekla akcija potrage za otetim dečakom Petrom.
Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su otele dečaka iz Stare Pazove, dok će protiv jednog sedamnaestogodišnjaka biti podneta krivična prijava.

Pročitajte još: Oni su presreli i oteli Petra: Policija uhapsila tinejdžere i muškarca iz Stare Pazove

Direktor policije Vladimir Rebić je tim povodom gostovao na RTS-u. Istakao je da je porodica dečaka pomogla policiji da ga pronađe time što je dala prave informacije.

"Od neprocenjive važnosti je da se prvo policija informiše, a ne da se širi društvenim mrežama. Roditelji su dali inpute, brat je procenio da SMS poruka koju je razmenjivao sa Petrom nije kucao Petar, već neko drugi. U kasnijem razgovoru sa majkom je rekao rečenicu koja je pokazala da nije ostao sa društvom. To su bili jasni pokazatelji da se radi o otmici", rekao je Rebić.

U narednih sat vremena od trenutka kada je majka prijavila nestanak Petra, angažovane su sve raspoložive patrole, odmah je obavešten i viši javni tužilac, a pozvan je i načelnik policije. O slučaju je obavešten ministar i napravljen je plan akcije.

Pročitajte još: Petra su otmičari vezali lancima, vidljive povrede na licu i telu: Novi detalji kidnapovanja dečaka iz Pazove


Policiji su pomogle kamere jer je preko njih identifikovano vozilo koje je moglo biti korišćeno u otmici.

"Sve patrole su imale zadatak da nađu to vozilo i ono je pronađeno. U njemu su bila dva lica. Oni su uhapšeni i na osnivu podataka koje su dali sužen je krug osumnjičenih", naveo je direktor policije.

Istakao je da je pre toga MUP obavio niz informativnih razgovora sa licima koja su mogla biti uključena. Tražili smo motiv za otmicu, rekao je Rebić.

MOTIV OTMICE

Smatra da zbog velike aktivnosti policije, "češljanja" terena i zaustavljanja vozila, otmičari nisu ni stigli da stupe u kontakt sa članovima porodice.

"Verujemo da je razlog otmice bio da se pribavi materijalna korist od roditelja", naveo je Rebić.

Načelnik policije Dejan Kovačević je neposredno rukovodio operacijom i bio sa policijom koja je vršila pregled terena.

"Išli su pet-šest kilometara kroz šumu i došli do lokacije gde je jedan od uhapšenih ukazao gde se Petar nalazio", rekao je Rebić. Dečak nije bio vezan, ali jeste boravio 20 sati u nehumanim uslovima, kaže direktor policije.

On nije bio mučen i nije imao vidljive povrede. Bio je u svesnom stanju kada je pronađen.

Rebić je zahvalio policiji i izrazio nezadovoljstvo "kvazistručnjacima" koji su netačnim informacijama o tome da je dečak pronađen pre nego što se to zaista i desilo, mogli da naškode istrazi i ugroze dečaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)